Informatiemaatschappij of Snuffelparadijs: codes voor een betere dienstverlening

  • okt 2013
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 2
  • 88
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

(nog maar eens) Een pleidooi voor de ontsluitingsCODES van informatie:

De codes die decennia lang in openbare, speciale en wetenschappelijke bibliotheken gebruikt worden/werden (SISO, UDC) en de van de UDC afgeleide VNG-code o.a. in gemeentelijke archieven kunnen een belangrijke schakel vormen in de dienstverlening aan de klant, die zijn/haar weg probeert te vinden in bibliotheken en archiefdiensten.

Deze ooit door 'knappe koppen' bedachte 'SUV'-codes (SISO, UDC, VNG) zijn bedoeld om informatie gestructureerd ('op maat'), kort en eenduidig toegankelijk te maken en snel (efficiënt) ter beschikking te stellen.

Voordelen van deze codes zijn o.a.:

- als een onderzoek(st)er in een beschrijving zo'n 'SUV-code' ziet, loopt hij/zij minder risico relevante informatie te missen (omdat info d.m.v. deze code aan elkaar gekoppeld is);

- er is meer samenwerking mogelijk tussen de hiervoor genoemde bibliotheken en de archiefdiensten/DIV-afdelingen, als zij elkaars codes gebruiken;

- bij het catalogiseren/inventariseren/dossiervormen kan men 'bij elkaar afkijken' welke code gebruikt moet worden (ook: standaardisatie);

- een code is vaak kort en is daarom ook gemakkelijker 'uit het hoofd' te leren, waardoor het vinden van relevante informatie nòg sneller gaat.

Ik kwam hier op toen ik in GOOGLE zocht naar een boekje over 'bedrijfsarchieven'. Toen bleek dat de archiefdienst in Eindhoven diverse boeken in haar bibliotheek had met dit trefwoord. Ook de SISO-code was hierbij vermeld.

(dus ik wil hiermee zeggen dat 'trefWOORDEN' heel belangrijk zijn, maar óók de CODE).

Ben benieuwd wat anderen binnen onze 'sector' hiervan vinden.

Reacties

2 reacties, meest recent: 14 oktober 2013
  • Alle manieren om onze informatie nóg beter te ontsluiten zijn welkom. Enige 'maar' in dit geval is, denk ik, dat de voordelen pas écht voor de onderzoeker gaan werken als een flink aantal instellingen (weer) met deze codes gaat werken.

    Verder zou ik wel benieuwd zijn naar het daadwerkelijke gebruik van deze zoek- en bladeringang door onderzoekers.

    In de bibliotheekcatalogus van het BHIC werken we trouwens ook met trefwoorden en geografische namen als extra zoekoptie. Al heb ik soms de indruk dat dit niet vlekkeloos werkt... Daar zal ik eens naar informeren bij onze bibliothecaris.

    Wie gebruiken er dergelijke codes/trefwoorden/enzovoort en wat zijn jullie ervaringen?

    Christian van der Ven
  • @Christian Bedankt Christian. Inderdaad lijkt mij zo'n gebruikersonderzoek erg nuttig! (van tijd tot tijd herhalen).

    Ben benieuwd naar nog meer ervaringen 'uit het veld'...

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden