Root:\\ - brengt jouw digitale eigendommen samen
http://root.sebastix.nl/node/58Het begon in november 2009 met de keuze maken van een onderwerp voor mi...
Sinds de lancering van de website WatWasWaar in september 2007 is door (of met medewerking van) diverse archiefinstellingen materiaal beschikbaar gekomen op WatWasWaar, denk aan afbeeldingen van kaarten, foto's en perceelinformatie. Begin dit jaar ging de website WatWasWaar offline. De scans van de collectie Kadastrale Kaarten 1811-1832 (Verzamelplans, Minuutplans en Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels) zijn overgedragen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en beschikbaar via de Beeldbank van de RCE.
En de rest van de "boedel"? In het persbericht over het einde van WatWasWaar staat te lezen over de "Overige collecties":
Daarnaast bevat WatWasWaar nog diverse andere collecties of “kaartlagen”. Dit zijn bijvoorbeeld scans van RAF-luchtfoto’s uit WOII, diverse collecties scans van historische kaarten en OAT-perceelinformatie van een aantal gedeeltes van Nederland. Met de instellingen die deze collecties hebben aangeleverd wordt overlegd wat hiermee gedaan zal worden.
Mijn focus ligt op historische persoonsinformatie, ik was en ben dus erg geïnteresseerd in de OAT-perceelinformatie die veelal informatie bevat over de eigenaar. Een zoektocht naar de data levert één resultaat: http://rotterdamopendata.nl/dataset/kadastrale-data-1832 (bravo!). Ik wil graag de OAT-perceelinformatie beschikbaar stellen op Open Archieven, zodat onderzoekers kunnen zoeken naar voorouders die eigenaar waren van een perceel.
De overige OAT-perceelinformatie datasets zijn niet beschikbaar voor hergebruik. Deels omdat archiefinstellingen de data nog niet hebben (terwijl DEN deze data graag wil overdragen, staat daar "weg te rotten" op enkele externe harddisks), deels omdat het bij een partij zit die niet open is, te weten de Fryske Akademy (HISGIS).
Kom op archiefinstellingen (zeker de instellingen die door DEN zijn aangeschreven over dit onderwerp), neem de digitale duurzaamheid en toegankelijkheid van "jullie" data ook op dit punt serieus. Ontferm je over OAT-perceelinformatie en maak deze beschikbaar voor hergebruik.