Update
Op 5 november had ik een vraagstuk geplaatst inzake de (on)mogelijkheden van het beschikbaar stellen v...
In mijn streven naar een open nationaal register van overledenen naar Frans voorbeeld, heb ik een verzoek op basis van de Wet hergebruik overheidsinformatie (Who) ingediend. Het verzoek had betrekking op de gegevens van overleden ingezetenen en niet-ingezetenen die sinds 1 oktober 1984 in de basisregistratie personen (BRP) worden bijgehouden.
Zoals in onderstaand bericht van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens valt te lezen is het verzoek afgewezen omdat de gegevens volgens de Wet basisregistratie personen niet openbaar zijn. Ik had gehoopt - met de AVG in het achterhoofd - dat gegevens van overleden personen wel openbaar zouden zijn...
(Ja, ik weet dat overlijdensakten volgens Besluit burgerlijke stand 1994 pas na 50 jaar door een gemeente overgedragen worden aan een archiefinstelling en daarmee openbaar worden, maar mijn verzoek gaat niet over de overlijdensakten, maar over informatie op die overlijdensakten danwel afschrift die al eerder in de BRP zit en dus als data beschikbaar zijn).
Ik hoop dat er vanuit de archiefsector meegedacht kan worden hoe er een open nationaal register van overledenen kan komen. Zodat bijvoorbeeld meer inventarissen open kunnen (of fijnmaziger gesloten kunnen blijven) doordat er gecontroleerd kan worden of er persoonsgegevens (=gegevens van levende personen) in voorkomen of het gegevens over overleden personen betreft.