Update

  • nov 2022
  • Bob Coret
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 1
  • 36
Bob Coret
Toegang tot Data
  • Elly van Eekelen
  • Adriaan Mol
  • Wouter Brunner
  • Rob den Braasem
  • Annemieke Dekker
  • Milo van de Pol

Hergebruikverzoek over index op persoonskaarten is verstuurd aan BZK!

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) is bronhouder van de tussen 1939 en 1994 in het kader van de bevolkingsregistratie opgemaakte persoonskaarten. Deze bron maakt deel uit van het Nationaal Register Overledenen (NRO), de minister van BZK is hiervoor zorgdrager. Het Centraal Bureau Genealogie (CBG) beheert het rijksexemplaar van de persoonskaarten (formeel in Regeling BRP “Centraal archief van overledenen” genoemd) in opdracht van de minister van BZK.

De afgelopen 2 jaar hebben het CBG en BZK gewerkt aan de digitalisering van de persoonskaarten in het project PKdigitaal. Naast het scannen van de 5,8 miljoen persoonskaarten was ook het automatische overnemen van een deel van de gegevens van de persoonskaarten (en controle via de crowd) een onderdeel van het project. Het resultaat van deze exercitie, die ik voor het gemak de PKdataset noem, maakt het vinden van persoonskaarten op naam/datum mogelijk. De PKdataset is in wezen een grote database van overlijdens tussen 1939 en 1994.

De PKdataset bevat per persoonskaart onder andere de voornamen en familienaam van de overledene, de geboortedatum en -plaats en de overlijdensdatum en -plaats. Gegevens over eventuele partners en de kinderen zijn naar mijn weten niet overgenomen en maken geen deel uit van de PKdataset. De PKdataset bevat aldus gegevens van overleden personen, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is derhalve niet van toepassing.

Veel erfgoedinstellingen hebben bij het ontsluiten van hun bronnen echter wel te maken met de AVG, zo ook het auteursrecht (die geldt tot 70 jaar na overlijden). Voor het openbaar maken van bronnen hanteert de sector veelal de "100-jaar-na-geboorte" regel. Maar de meeste mensen worden geen 100 jaar en bronnen blijven langer dan nodig gesloten. De PKdataset is een bron die erfgoedinstellingen kan helpen met het bepalen of personen overleden zijn, waardoor vaak vele stukken uit bronnen openbaar en doorzoekbaar gemaakt kunnen worden. Ook kan het onderzoekers helpen om toegang te krijgen tot beperkt openbare bronnen waarvoor bewijs van overlijden moet worden verstrekt.

Op basis van de Wet hergebruik van overheidsinformatie (WHO) doe ik een verzoek aan de Minister tot het beschikbaar stellen van de PKdataset voor hergebruik. Indien u van mening bent dat BZK niet de eigenaar is van de PKdataset dan vraag ik u dit hergebruikverzoek door te zetten naar de betreffende met een publieke taak belaste instelling en mij hier van op de hoogte te brengen.

Mocht u dit hergebruikverzoek weigeren dan verzoek ik u die weigering te motiveren. Indien u voornemens bent kosten te berekenen dan vraag ik u mij vooraf hiervan te berichten met een inschatting van de kosten. Mocht mijn hergebruikverzoek onduidelijk zijn dan ben ik uiteraard beschikbaar voor overleg via e-mail of telefoon.

Hoogachtend,

Bob Coret

Reacties

één reactie, 9 januari 2023
  • Helaas geen enkele reactie mogen ontvangen van BZK.
    Volgende stap: de in gebreke stelling.

    1. Op 30 november 2023 heb ik via een Whatsapp gesprek met Informatie Rijksoverheid (telefoon- nummer +31 6 55001400) u een verzoek op grond van de Wet hergebruik van overheidsinformatie (hierna: WHO) doen toekomen inzake een dataset (door mij PKdataset betiteld) met informatie verkregen via OCR en crowdsourcing van de Nederlandse persoonskaarten van personen overleden tussen 1939 en 1994. Hierbij heeft Informatie Rijksoverheid mijn verzoek doorgestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (hierna: BZK) ter beantwoording. Informatie Rijksoverheid heeft een en ander vastgelegd in een ticket met nummer WH*******. De tekst van mijn WHO-verzoek is als bijlage bij deze brief gevoegd.

    2. Omdat er geen enkele reactie volgde, heb ik op 19 december 2023 telefonisch, wederom via Informatie Rijksoverheid, verzocht een rappel te laten versturen inzake mijn Who-verzoek. Informatie Rijksoverheid heeft een en ander vastgelegd in een ticket met nummer IT*******.

    3. Op grond van artikel 4, vierde lid van de Who dient de met een publieke taak belaste instelling zo spoedig mogelijk op het verzoek te beslissen, doch uiterlijk binnen vier weken gerekend vanaf de dag na die waarop het verzoek is ontvangen.

    4. De bovengenoemde beslistermijn van vier weken is inmiddels ruimschoots verstreken. Een verdaging van de beslistermijn met twee weken, is door mij niet ontvangen.

    5. Gelet op bovengenoemde omstandigheden stel ik de Minister van BZK hierbij nadrukkelijk in gebreke. Ik verzoek de Minister van BZK per omgaande, althans binnen 2 weken na dagtekening van deze brief, de betreffende, gevraagde informatie aan mij te zenden.

    6. Indien hier geen gehoor aan wordt gegeven, zal beroep bij de rechtbank worden ingesteld, omdat dan sprake is van een weigering om binnen de beslistermijn een besluit te nemen. Alle rechten worden dus in deze kwestie nadrukkelijk door ons voorbehouden.

    In vertrouwen u voldoende te hebben geïnformeerd, verblijf ik, 

    Hoogachtend, 

    Bob Coret


    Bob Coret

Trefwoorden