Update proces Archiefwet, -besluit en -regeling

  • jun 2022
  • Ministerie van OCW - wijziging archiefwe
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 1
  • 7
  • 94
Ministerie van OCW - wijziging archiefwe
Informatierecht
  • Leonoor Hamers
  • Desiree Groeneveld Bloemhof
  • Jeroen Jonkers
  • Saskia Giesbers
  • Jos Elferink
  • Anastassia Adriaanse
  • Verwijderde gebruiker
  • Toos Wilms
  • Marieke Klomp
  • Dick Bunskoeke
  • Martin Jansen

Op 7 april hebben de Tweede Kamerleden een verslag uitgebracht naar aanleiding van het wetsvoorstel voor de Archiefwet 2021, en naar het ministerie van OCW gestuurd. Op dit moment wordt er gewerkt aan de beantwoording van de vragen uit het verslag en daarbij een nota van wijziging. Er wordt naar gestreefd om de antwoorden en de nota vlak voor het herfstreces klaar te hebben. De beantwoording en de nota van wijziging worden dan voorgelegd aan de Ministerraad. Dat proces duurt ongeveer 2 maanden. Naar verwachting kunnen worden de antwoorden en de nota van wijziging voor het kerstreces naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hieronder volgt een update over het verdere proces met een hernieuwde inschatting van het bijbehorende tijdpad.

Verdere proces Archiefwet

Als de antwoorden ontvangen zijn door de Tweede Kamer, kan de Kamercommissie een nieuwe ronde vragen stellen, of er volgt een debat in de Tweede Kamer. Als de Tweede Kamer het wetsvoorstel aanneemt, volgt hetzelfde soort proces bij de Eerste Kamer. Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel ook aanneemt, kan het wetsvoorstel worden ondertekend, en daarna gepubliceerd.

Proces Archiefbesluit en Archiefregeling

Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een nieuw Archiefbesluit en een nieuwe Archiefregeling. De Archiefwet 2021 kan namelijk pas ingaan, als het Archiefbesluit en de Archiefregeling ook klaar zijn.

In 2021 en het eerste half jaar van 2022 zijn de verschillende onderwerpen van het besluit en de regeling met behulp van experts uitgewerkt. Ook zijn de voorstellen voorgelegd aan een stuurgroep (een vaste bezetting van VNG, IPO, UvW, IOE, NA en CIO Rijk) en verschillende klankbordgroepen. Naar verwachting zullen de conceptteksten in het najaar gereed zijn en kunnen de verschillende uitvoeringstoetsen worden opgestart. Ook wordt er in deze fase advies gevraagd aan de Autoriteit Persoonsgegevens en het Adviescollege Toetsing Regeldruk.

Als alle resultaten en adviezen bekend zijn, kan gestart worden met de interdepartementale afstemming. Vervolgens volgen het besluit en de regeling een andere route. Voor het Archiefbesluit wordt er advies gevraagd aan de Raad van State. Naar aanleiding van het advies stelt het ministerie van OCW dan een nader rapport op. De Archiefregeling wordt aangemeld bij de Europese Commissie (volgens Richtlijn 2015/1535). De doorlooptijd daarvoor is minimaal drie maanden.

Als alle stappen zijn afgerond, kunnen ook het Archiefbesluit en de Archiefregeling ondertekend en gepubliceerd worden.

Reageren?

Bij de week van Grip in november 2022 zal het concept Archiefbesluit en de concept Archiefregeling in een webinar worden toegelicht. Er zal dan ook gelegenheid zijn om vragen te stellen. Reacties met betrekking tot de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid kunnen door organisaties meegegeven worden bij de verschillende uitvoeringstoetsen. Daarnaast kan er ook individueel of in groepsverband gereageerd worden bij de openbare internetconsultatie. Deze zal naar verwachting in januari-februari 2023 gehouden worden.

Inwerkingtreding

De Archiefwet treedt tegelijkertijd met het Archiefbesluit en de Archiefregeling in werking. In een eerder bericht werd rekening gehouden met een mogelijke inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2024. Aangezien de beantwoording van de Kamervragen meer tijd vergt dan eerder voorzien, verschuift die mogelijke inwerkingtredingsdatum naar 1 juli 2024.

Overzicht stappen

Het beschreven proces is opgenomen in bijgevoegde tijdlijn.

Schema proces Archiefwet, -besluit en -regeling - juni 2022.pdf

De doorlooptijden zijn deels voorgeschreven vanuit wetgeving, deels zijn het schattingen. De minimale invoeringstermijn is bijvoorbeeld een gegeven, de wet moet drie maanden voordat hij ingaat, gepubliceerd worden. De duur van de Kamerbehandelingen is niet op voorhand bekend, dat betreft dus een schatting. Als bepaalde stappen in het proces langer of korter duren, zal de verwachtte inwerkingtredingsdatum mee verschuiven.

Reacties

7 reacties, meest recent: 1 december 2022
  • Lezende het langdurige proces tot aan vaststelling van wet, besluit en regeling, wordt er inmiddels overwogen (bv bij die Nota van wijziging) om de titel van de Archiefwet 2021 te hernoemen naar de Archiefwet 2024 ? Of is dat niet (meer) mogelijk ?

    Martin Jansen
  • @dickbunskoeke

    Dag Dick,

    Ik heb de link gecheckt. Bij mij werkt deze wel, in ieder geval in chrome. Daarnaast was ik ingelogd toen ik de link opende. Wellicht dat dit de fout verklaart?

    Marieke Klomp
  • Wij moeten nu aanpassingen doen aan onze archiefbewaarplaats.

    Zijn er wijzigingen voor wat betreft de bouw en inrichting van archiefbewaarplaatsen in het nieuwe Archiefbesluit - of -regeling waar wij al op vooruit kunnen lopen?

    Toos Wilms
  • @tooswilms

    Dag Toos,

    Mijn advies zou zijn om hierop nog niet vooruit te lopen. Zowel het besluit als de regeling zijn nog niet af en kunnen naar aanleiding van de openbare internetconsultatie nog aangepast worden.

    Met vriendelijke groet,

    Marieke Klomp

    Marieke Klomp
  • @martinjansen

    Beste Martin,

    Juridisch gezien is dat mogelijk en we nemen het in overweging.

    Met vriendelijke groet,

    Marieke Klomp

    Marieke Klomp
  • De oude archiefwet vraagt om NEN2728 papier, dit is de Nederlandse norm, die alleen in Nederland gevraagd wordt. In Europa vraagt men een ISO norm, die redelijk gelijkwaardig is. Vanuit de papiermarkt komen er signalen, dat de papierproducenten stoppen met de productie van NEN2728 papier, daar er een te kort aan pulp is en de afnames beperkt zijn. Men richt zich op de grotere Europese markt en eisen. Er is nog een Braziliaanse producent die nu nog dit papier maakt. Wordt er in het kader van digitaliseringslag die veel overheden maken en de verschuivingen in de papiermark t(stoppen met Nen2728 productie) in de nieuwe archiefwet rekening gehouden met deze ontwikkelingen en afgestapt van de NEN2728-eis?

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden