'Themagerichte allianties' tussen archieven, musea en bibliotheken

  • dec 2012
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 37
Verwijderde gebruiker
KIA Community

De aanleiding voor deze blog is mijn bezoek zojuist aan een studiedag van een 'bibliothekengroep' in Noord-Brabant. De biebs gaan naast veel andere activiteiten en programma's voor 'themagerichte allianties': samenwerken met erfgoedinstellingen zoals archieven en musea. Ik werd erbij gevraagd vanwege mijn functie als archief- en erfgoededucator / publieksparticipatie bij zowel Regionaal Archief Tilburg als Stadsmuseum Tilburg.

Ik werd geïnterviewd op mijn ervaringen met de bibliotheek. Wat waren succesvolle projecten van samenwerking? Wat zou ik aanbevelen en wat vond ik een valkuil? Al pratende kwamen we tot de conclusie dat samenwerking vaak een groot woord is, voor wat wellicht helemaal geen samenwerking is. Wanneer werk je samen? Heb je een gezamenlijk doel? Heb je beide dezelfde doelgroep voor ogen? Of heb je een verhouding van vrager en aanbieder en in hoeverre werk je samen als de een de tentoonstelling van een ander faciliteert?

Laat ik vooropstellen dat ik het alle gelegitimeerde vormen van samenwerking vind. Maar waar het vooralsnog vaak aan ontbreekt is dat de instellingen geen notie hebben van waar de ander nu eigenlijk voor staat. Is de bieb wel de instelling die jij denkt dat ie is en is het archief wel degene bij wie je moet zijn? In hoeverre hebben we een open mind naar elkaar? Zijn er vooroordelen of veronderstellingen? Kennen we elkaar eigenlijk wel genoeg? Mijn 'advies' (gebaseerd op een ervaring waarbij de bieb voorstelde aan het archief om te gaan samenwerken) is dat je eerst moet weten wie je bent of wilt zijn en wat je graag wil bereiken.Vervolgens zou je eens kunnen polsen of die ander wel voor jou de juiste partner is. Indien dat zo is, dan is een plan vaak zo gemaakt ....

Tja, en dan de praktijk. Ik ben voornemens enkele 'themagerichte allianties' aan te gaan ... met de bieb! Zo heb ik voor 2013 - 2014 twee plannen in de kiem.Ik wil namelijk een educatieve bronnenbank gaan ontwikkelen rondom cultuurhistorische (Tilburgse) onderwerpen. Hierbij ga ik de hulp van de bieb zeker inroepen. Waarschijnlijk beschikt de bieb eveneens over bronnen en kennis én ik denk een goede te hebben aan hun visie op het gebruik van databases en het zoeken daarin. (Eerst eens polsen natuurlijk ;-))

Het tweede project is niet nieuw en doet denken aan de HIP's van enkele jaren geleden: als Stadsmuseum Tilburg leiden wij een 'nomadisch' bestaan en wellicht mogen we in 2014 onze tent opslaan in de Bibliotheek van Tilburg. We willen er met de Tilburgers Het Verhaal van Tilburg vertellen aan de hand van voorwerpen en media. Een expo in een betekenisvolle omgeving waar media, informatie en kennis voorhanden zijn.

Of de samenwerking gaat lukken? ... De tijd zal het leren. Door de studiedag van deze biebs ben ik in elk geval zelf ook weer een stapje verder gekomen. Voor nu alvast een geslaagde alliantie!

Trefwoorden