Een eind aan de DBNG?

  • mei 2021
  • Otto Vervaart
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 42
Otto Vervaart
KIA Community

De Digitale Bibliografie van de Nederlandse Geschiedenis (DBNG) op www.dbng.nl is een vertrouwde verschijning in de Nederlandse digitale wereld. De KB en het Huygens Instituut/ING houden dit al vele jaren stand. Sinds kort staat er op de site een melding dat deze dienstverlening per 30 juni 2021 beëindigd zal worden. Te zijner tijd komt er informatie hoe de data bewaard en toegankelijk blijven. Op de Engelse interface staat dezelfde mededeling, enkel in het Nederlands. Tot nu toe vond ik alleen bij het Huygens Instituut een korte melding over deze stap, bij de KB is er niets over te vinden.
Met nog goed acht weken eer het 30 juni is, is het toch wel tijd voor meer duidelijkheid. Om maar enige mogelijkheden te noemen: blijft deze bibliografie in enige vorm toegankelijk, wordt het een onderdeel van Picarta of neemt het Huygens Instituut de database in enige vorm over? DE DBNG wordt al enkele jaren niet meer bijgehouden. Een korte zoekactie naar de DBNG met de Grote Onvermijdelijke Zoekmachine levert nog wel een belangwekkend document op, een toegankelijkheidsverklaring voor de DBNG uit 2020 waarin alleen de KB wordt genoemd, met als status "D - voldoet niet". Hopelijk wordt er snel meer duidelijk. Misschien dat iemand op dit platform ons meer kan vertellen over deze plannen met de DBNG.

Reacties

2 reacties, meest recent: 29 juni 2021
  • Voor degenen die belang stellen in het snel en specifiek kunnen vinden van informatie over publicaties over de Nederlandse geschiedenis die niet in de eigen bibliotheek aanwezig is: een maand later is er nog steeds geen duidelijkheid welke nieuwe vorm er gaat komen. Uiteraard heb ik het Huygens Instituut en de Koninklijke Bibliotheek nu opnieuw gevraagd om meer duidelijkheid.

    Otto Vervaart
  • Op de site van de KB, https://www.kb.nl/bronnen-zoekwijzers/databanken-mede-gemaakt-door-de-kb/digitale-bibliografie-nederlandse-geschiedenis-dbng, staat nu het volgende te lezen over de toekomst van de DBNG:

    Stopzetting DBNG

    De KB en Huygens ING hebben gezamenlijk besloten de website van Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis (DBNG) binnenkort stop te zetten. Dat besluit is genomen op basis van een optelsom van factoren. De voornaamste daarvan zijn:

    • De bibliografische gegevens worden vanaf 2014 niet meer aangevuld. De database raakt daardoor inhoudelijk steeds verder verouderd.

    • De bezoekerscijfers vertonen over een lange periode een gestaag dalende lijn.

    • De website is technisch verouderd. Een nieuwe investering is nodig om de bibliografie online beschikbaar te houden. Gezien de dalende bezoekcijfers en de omvang van de benodige investering hebben we besloten om nu de website te beëindigen.

    Wat gebeurt er met de data?

    De bibliografische gegevens zijn opgenomen in het gemeenschappelijke catalogiseersysteem GGC van OCLC. De data zullen daar bewaard blijven. Wij zijn in gesprek met betrokken partijen hoe deze data in de toekomst beschikbaar kunnen blijven voor onderzoekers. Zo gauw daar duidelijkheid over is zullen wij daarover mededeling doen via de website van de DBNG."


    Op https://www.huygens.knaw.nl/resources/dbng-digitale-bibliografie-nederlandse-geschiedenis/ staat dit nog niet, en op de site van de DBNG, staat nu nog de korte mededeling over stopzetting en informatie te zijner tijd. In het kader van digitale zichtbaarheid en duurzaamheid lijkt me de toekomst van deze en andere historische bibliografieën een interessant onderwerp. Recent werd ook de online bibliografie voor Utrechtse gerschiedenis, SABINE, gestopt. Hopelijk wordt van beide bibliografieën een dataset bewaard die toegankelijk zal zijn voor hen die gericht wilen zoeken in publicaties over geschiedenis.

    Otto Vervaart