Verslag regiobijeenkomst Informatiebeheer NU! – Noord-Holland

  • apr 2021
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 33
Verwijderde gebruiker
InformatiehuishoudingOverheden

Op 16 maart kwamen informatieprofessionals vanuit het Noorderkwartier tot Westeinderplassen en van Kennemerland tot aan het Gooi online samen. Tijdens deze regiobijeenkomst werden workshops verzorgd over onderwerpen die overheden helpen hun informatiehuishouding state of the art te maken.

De bijeenkomst werd afgetrapt met een plenaire sessie verzorgd door Lieuwe Zoodsma (Directeur van het Noord-Hollands Archief) en Eric Kokke (Marketing Manager bij GO Opleidingen). Lieuwe stond stil bij het belang van grip op informatie en archiefinstellingen anno 2021. Naadloos gevolgd door een presentatie van Eric over competenties die DIV’ers nodig hebben informatiebeheer in het huidig tijdsgewricht op orde te krijgen.

Digitale handtekening
Tom, Julia en Frans begonnen de workshop met een inventarisatie van het gebruik van de digitale handtekening bij de deelnemers. Op basis hiervan werd ingegaan op de definitie ervan en de verschillende typen digitale handtekeningen. Aan de hand van een helder overzicht werd toegelicht bij welke documentsoorten een digitale handtekening geadviseerd wordt. Benieuwd naar meer? Bekijk hier de powerpoint.

Tom Kuipers - Gemeente Alphen aan den Rijn
Julia Emmen - RHC Eindhoven
Frans Dondorp - Tesorion

Berichten archivering
Met interactieve tools kreeg Eunice deelnemers aan de praat. Waar lag voor hen het verschil tekstberichtenapps en social media apps? Vervolgens werd een stappenplan voor het archiveren doorlopen. Hierbij stond ze stil bij uitdagingen als veiligheid, authenticiteit en de techniek. Meer weten? Bekijk hier de presentatie.

Eunice Vink - VNG Realisatie

Common Ground
Op basis van Common Ground en het GEMMA Gegevenslandschap naar duurzaam toegankelijk informatiebeheer. Daar gingen Ivo en Patrick op in. Vanuit een beschrijving van het huidig gegevenslandschap met eindeloos veel silo’s werd een beeld geschetst van het 5-lagenmodel, waarin data los staan van systemen. Aan de hand van een voorbeeld m.b.t. Drank & Horeca werd toegelicht hoe hier stappen voor ondernomen kunnen worden. Bekijk de theoretische uitleg en Drank & Horeca-uitwerking.

Ivo Hendriks - VNG Realisatie
Patrick Castenmiller - Gemeente Hoorn

MDTO
In zijn workshop ging Wout in op de laatste ontwikkelingen rondom het MDTO. Maar niet zonder eerst stil te staan bij de knelpunten van TMLO 1.1. Daarnaast ging hij ook in op de koppelvlakspecificatie en de relatie tussen objecten. Wout sloot de workshop af met een vooruitblik op het MDTO. Bekijk de presentatie hier.

Wout van der Reijden - Nationaal Archief

De invloed van veranderende wetgeving op informatiebeheer
Met de nieuwe Archiefwet en de Woo in het verschiet is het goed om pas op de plaats te maken en te inventariseren wat er op ons af zal komen. Maar ook hoe die veranderingen zich gaan verhouden tot overige wet- en regelgeving. Met de Wettenkaart maakte Peter dit inzichtelijk. Daarbij werd stilgestaan bij onderwerpen als ontheffing van overbrenging, actieve openbaarmaking en vervroegde overbrenging. Alles even rustig nalezen? Open de presentatie hier.

Peter Diebels - Provincie Zuid-Holland

Bewaarstrategie
Marcel en Mara namen deelnemers mee langs de elementen van duurzaamheidsbeleid. Dit deden ze aan de hand van de Wegwijzer duurzaamheidsbeleid van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) en de NDSA Levels of Digital Preservation. In breakout rooms bespraken deelnemers uitwerkingen die op hun organisatie van toepassing zijn.

Marcel Ras - Netwerk Digitaal Erfgoed
Mara Kamerling - Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Kwaliteitssysteem
Sjoerd en Lotte bespraken hoe je werk kunt maken van het inrichten van een kwaliteitssysteem. De basis werd gelegd met het bespreken van wet- en regelgeving en handreikingen. Gevolgd break-outsessies waarin deelnemers de discussie aangingen over de verschillende toepassingen. Daaropvolgend gingen Sjoerd en Lotte in op de aanpak die de Provincie heeft gehanteerd. Benieuwd naar meer? Bekijk de presentatie.

Lotte Oldegbers - Provincie Noord-Holland
Sjoerd van der Noord - Provincie Noord-Holland

Archiving by Design
Met deelnemers ging Gerard in gesprek over het ‘by design’ (her)inrichten van processen en systemen. Hierbij kwamen verschillende aspecten aan bod. Van het betrokken raken tot het realiseren van oplossingen. Aan de hand van een casus over het inrichten van een Wmo-applicatie werd een concrete uitwerking gegeven. Bekijk de presentatie om e.e.a. rustig na te lezen.

Gerard Koster - Gemeente Utrecht

Deze regiobijeenkomst was onderdeel van de landelijke tournee georganiseerd door KIA en de VNG.

Trefwoorden