OPROEP – Denk mee met KVAN/BRAIN over komende aanpassingen auteurswet
De auteurswet gaat voor de archiefsector op een paar belangrijke punten gewijzigd worden. Deze wijzigi...
Vanaf afgelopen juli is het mogelijk geworden om werken die niet langer in de handel zijn (OOC-werken) via een licentie-constructie met een collectieve beheersorganisatie (CBO) of via een uitzondering in de auteurswet online te kunnen plaatsen zonder dat daar toestemming voor nodig is. Collectie Overijssel, voorheen Historisch Centrum Overijssel, is met een experiment begonnen met het registreren van werken die nooit, of niet langer, in de handel zijn geweest. In deze post beschrijven we het proces en de denkwijze voor deze registratie.
In deze oefening heeft Collectie Overijssel zich niet gericht op de licentie, maar op de terugval-uitzondering. Deze uitzondering is alleen bedoeld voor OOC-werken waarvan er geen CBO bestaat die voldoende representatief is voor dat type werken. Collectie Overijssel beschouwd geen CBO representatief wanneer de werken nooit in de handel zijn geweest en heeft hierin het standpunt van KVAN overgenomen.
De databank is te vinden via de website van de EUIPO, The European Union Intellectual Property Office, ingesteld ter Bevordering en ondersteuning van de waarde van het intellectuele eigendom. Onderdeel van deze website is het OOC portaal. Hierbij gaat het om werken die nog beschermd worden door het auteursrecht, maar niet meer in de handel zijn.
Via de out-of-commerce databank kunnen deze werken zichtbaar worden gemaakt. Rechthebbenden kunnen zich kenbaar maken, maar tevens kunnen instellingen werken aanmelden om te achterhalen of er nog rechthebbenden zijn. Heeft er zich in een periode van zes maanden niemand gemeld, dan kan het werk vrij gepubliceerd worden volgens de voorwaarden die de nieuwe wetgeving mogelijk maken. Meer informatie over de voorwaarden vind je in deze handreiking.
Om materiaal te plaatsen moet er een registratie van de participerende organisatie plaatsvinden. Via deze link kom je in de out-of-commerce portaal. Daar bevindt zich rechtsboven ook de mogelijkheid van sign-up. Als organisatie kun je je daar aanmelden. Dit verliep bij Collectie Overijssel zonder problemen. De organisatie was al bekend bij het portaal. Na het invullen van de benodigde informatie was het mogelijk om met de verkregen gebruikersnaam en wachtwoord daadwerkelijk out-of-commerce werken in te voeren.
Het invoeren verliep zonder al te grote problemen. Het was even zoeken waar de records konden worden ingevoerd, maar zodra dat gevonden was kon de registratie plaatsvinden. In totaal zijn er vier werken geregistreerd.
Het zijn 4 posters uit de collectie van het Collectie Overijssel: een verkiezingsposter van GroenLinks, een verkiezingsposter van de PVDA, een aankondiging van een concert van de Dubliners en een aankondiging van een concert van BZN. De registratie betreft de titel, de omschrijving, het unieke kenmerk en nog enkele metadatagegevens. Ook is het mogelijk om een afbeelding van het werk als jpg toe te voegen. Hierdoor wordt het werk ook zelf zichtbaar op het portaal.
De eerste conclusie is dan ook dat dit portaal werkbaar is. De website is niet echt overzichtelijk, maar na enig proberen kom je er wel uit. Nu afwachten wat er na ca. zes maanden gaat gebeuren.
Deze post is mede geschreven door Ton Dijksterhuis van Collectie Overijssel.