Matching op Register van Overledenen door archiefinstellingen verloopt succesvol

  • jun 2023
  • Marianne Loef
  • ·
  • Aangepast 31 okt
  • 2
  • 1
  • 903
Marianne Loef
Informatierecht
  • Annelot Vijn
  • Leonoor Hamers
  • Bob Coret

Samenvatting

Het matchen van indexen/data van archiefdiensten op het Nationaal Register van Overledenen (periode 1994-heden) is inmiddels een aantal keer met succes uitgevoerd. Binnenkort, hopelijk dit jaar nog, kan dit ook met het Register van Overledenen uit de periode 1939-1994.

Het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis is in 2022 gestart met de gezinskaarten van het Haags Gemeentearchief te matchen met het Register van Overledenen 1939-heden, daarna volgden er sets van Het Utrechts Archief en het Stadsarchief Amsterdam. Inmiddels is ook een omvangrijke matchingsopdracht voor het Nationaal Archief met de index op de Arbeitseinsatz gaande. Ook de index op het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging wordt gematcht.

Periode 1939-1994

In 2022 heeft het CBG het project PKdigitaal afgerond. Dat betekent dat ook op de 5,7 miljoen persoonskaarten van overledenen in de periode 1939-1994 een digitale index is gemaakt. In de index staan vooralsnog alleen de voornamen, familienaam, geboortedatum, geboorteplaats en geboorteland genoemd. Samen met de digitale persoonslijsten vanaf 1994 vormt dit een compleet register van in Nederland overledenen uit de hele periode 1939-heden. Lees hieronder hoe matching op het NRO werkt.

Hoe-werkt-matching-op-het-NRO.pdf

Verzoek aan Ministerie van Binnenlandse Zaken

Bob Coret heeft een verzoek tot openbaarmaking van de index op de persoonskaarten gedaan bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn verzoek is in eerste instantie afgewezen, een hoorzitting naar aanleiding van zijn bezwaar zal volgen. Het CBG is groot voorstander van een open index en doet haar best om dit onder de aandacht te brengen bij het ministerie. Het CBG vertrouwt erop dat de index op termijn voor iedereen vrij beschikbaar is.

Opstellen kennismodel
Intussen is het CBG bezig met het opstellen van een kennismodel voor het beschrijven van persoonsvermeldingen en (daaruit afgeleid) uniek identificeerbare personen, op basis van linked (open) data. Dit kan gezien worden als een innovatieve opvolger van de standaard A2A. De werktitel is daarom vooralsnog A2A-LD. Het doel van A2A-LD is net als bij A2A het kunnen zoeken naar voorouders. Lees hierover meer in onderstaande presentatie voor de WieWasWie gebruikersdag van 19 juni.

Presentatie-A2A-LD-WieWasWie-gebruikersdag-2.pdf

Lees tenslotte hieronder de leuke blog van Stadsarchief Amsterdam over hun ervaring met matching
https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/nieuws/documenten-openbaar/

Reacties

één reactie, 30 juni 2023
  • Over de hoorzitting van 4 juli kreeg ik net via e-mail het volgende bericht van BZK:

    Ik ben genoodzaakt de hoorzitting van volgende week dinsdag te verplaatsen, omdat wij zelf nog in overleg zijn met het CBG. Zodra de gesprekken gevoerd  en afgerond zijn, neem ik opnieuw contact met u op om een nieuwe datum in te plannen.

    Bob Coret

Trefwoorden