Openbare review norm Voorkeursformaten gestart!

  • mei 2023
  • Marin Rappard
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 4
  • 3
  • 197
Marin Rappard
Preservation Digitaal Erfgoed
  • Geert Leloup
  • Jonna van Zijl
  • Pepijn Lucker
  • Lotte Wijsman
  • Frank Smeets
  • Wouter Verdaas
  • NDE Preservation Watch
  • Meij Karianne van der
  • Eva Reizevoort
  • Rens Ouwerkerk
  • Twan Mars

Samenvatting

Het Nationaal Archief werkt aan een update van het kennisproduct Voorkeursformaten (2016). Omdat de nieuwe versie voor een deel normerend is, starten we vanaf vandaag met een openbare review. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om te reageren op het concept. Reageren kan tot en met 6 juli (was 26 juni).

Sommige lezers gaven aan nog wat extra tijd nodig te hebben om te reageren. Daarom verlengen we de openbare review tot en met donderdag 6 juli. In dit bericht lees je meer over de norm Voorkeursformaten en de instructies voor het reviewen. Grijp deze laatste mogelijkheid aan om nog te reageren op het conceptstuk!

Een landelijke lijst voor de overheid

In de norm 'Voorkeursformaten' leggen we vast welke bestandsformaten op dit moment het meest geschikt zijn om digitale overheidsinformatie zo duurzaam toegankelijk mogelijk te bewaren. Hiervoor ontwikkelden we een landelijke consensuslijst met voorkeursformaten voor centrale- en decentrale overheidsinstellingen.

Inmiddels staat de eerste module online. Deze eerste module vormt de basis en is een inleiding voor de volgende modules. De eerste module is niet normerend.

Toetsing aan de praktijk

De norm Voorkeursformaten is opgesteld met een redactiegroep. De leden komen uit verschillende overheidsorganisaties, centraal en decentraal. De uitkomst van deze openbare review wordt met de redactiegroep besproken. Meer weten? Hier lees je meer over wat een norm precies inhoudt en waarom we de stap van een openbare review doorlopen.

Ook jouw input wordt gewaardeerd! Voor de normerende modules start daarom vandaag de openbare review.

Hoe kun je feedback geven op de conceptstukken?

We willen alle opmerkingen zo goed mogelijk kunnen verwerken. Daarom is het belangrijk dat iedereen ze op dezelfde manier aanlevert. Hiervoor hebben we een reviewformulier ontwikkeld. Het formulier kun je na invullen mailen naar reviewkennisproducten@nationaalarchief.nl, o.v.v. Review norm Voorkeursformaten. Vragen over de review kun je ook naar dit adres sturen.

Onderdelen van de review

De volgende modules zijn normerend:

Instructie review

Opmerkingen insturen kan alleen met het reviewformulier. Lees eerst onderstaande instructie voordat je het formulier invult. Het formulier heeft vier tabbladen: Criteria, Voorkeursformaten (tekst), Voorkeursformaten (lijst) en Voorkeursformaten (lijst onderbouwing). Je hoeft niet alle onderdelen te reviewen, maar dat mag natuurlijk wel!

Willen meer mensen uit jouw organisatie of samenwerkingsverband deelnemen aan de review? Bundel alle opmerkingen dan in één formulier.

Instructie voor het plaatsen van opmerkingen in een tabblad van het reviewformulier:

  1. Benoem voor elke opmerking één regel.

  2. Vul bij elke opmerking de volgende kolommen in:

    • Regelnummer: Over welke regel van het kennisproduct gaat jouw opmerking? Gaat die over meer regels, vul dan het nummer in van de eerste regel.

    • Tekstvoorstel: Jouw concrete tekstvoorstel voor het verbeteren van de tekst.

    • Verzoek tot verduidelijking: Een vraag waarop de tekst antwoord zou moeten geven, of iets wat je niet begrijpt.

    • Prioriteit hoog/midden/laag: Hoe belangrijk is jouw opmerking? Prioriteit ‘hoog’ mag per inzending 5 keer ingevuld worden, ‘midden’ 10 keer en ‘laag’ onbeperkt. Vul je niets in, dan beschouwen we dat als prioriteit ‘laag’.

Vervolg na openbare review

De feedback die we ophalen tijdens openbare review beoordelen we zorgvuldig. We verwerken dit in een nieuwe versie van het conceptstuk. De feedback wordt ook besproken met de redactiegroep. We willen graag open zijn over wat we met alle opmerkingen gaan doen. Hierover geven we op KIA een terugkoppeling. Van opmerkingen met prioriteit ‘hoog’ en ‘midden’ geven we aan of we ze overnemen. En zo ja, hoe we de opmerking dan hebben verwerkt in het stuk. Nemen we een opmerking met prioriteit hoog niet over, dan lichten we die keuze altijd toe. Concrete tekstvoorstellen krijgen voorrang.

De definitieve tekst waarin de feedback is verwerkt sturen we naar de Standaardisatieraad van het Nationaal Archief voor vaststelling van de norm. We houden iedereen via de verschillende kanalen op de hoogte als de norm is vastgesteld en gepubliceerd.

Alvast veel dank voor je bijdrage!

Reacties

3 reacties, meest recent: 9 augustus 2023
  • Goede ontwikkeling en fijn om te zien dat dit een veel uitgebreidere matrix is dan de handreiking!

    Wat ik nog mis is wat meer verdieping voor enkele formaten. Denk bijvoorbeeld aan videoformaten. Misschien kan de expertise vanuit Beeld en Geluid hierbij aanvullen? Zie hun file specifications uit 2015: https://publications.beeldengeluid.nl/pub/398/FileSpecifications_v1.1.pdf

    Dit zijn voorkeursformaten voor preservering, zijn er ook al ideeën over welke vormen an normaliseringen de voorkeur hebben? Ofwel, welke formaten hebben de voorkeur voor presentatie van bijvoorbeeld DXF files voor gebruikersgroepen die geen kennis hebben over het formaat?

    Twan Mars
  • De openbare review voor de aankomende norm Voorkeursformaten is inmiddels gesloten. Wij willen iedereen die heeft meegedaan graag hartelijk bedanken! We hebben van een goede diversiteit aan overheidsorganisaties reacties binnengekregen, met zeer bruikbare input. De volgende stap is het verwerken van alle commentaren. Terugkoppeling hierover volgt later, o.a. hier op KIA!

    Marin Rappard
  • @twanmars

    Hoi Twan,

    Dank voor je opmerking!

    We nemen je feedback mee en in het uiteindelijke product zullen de reacties en vragen om verscherping/verdieping zeker worden behandeld. De formaten voor audio en video zijn als het goed is wel conform de wensen van NIBG, maar meer verdieping is altijd een goed idee!

    De scope van de aankomende norm beperkt zich voor nu inderdaad alleen nog tot preservering, maar we hebben de wens voor informatie over bestandsformaten voor andere doeleinden (zoals uitwisselen en uitleveren) wel in ons vizier, dus wellicht in de toekomst.

    Marin Rappard

Trefwoorden