Voeg erfgoedlesmateriaal toe aan Wikiwijs

  • apr 2021
  • parveen kanhai
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 34
parveen kanhai
Educatie en Presentatie
  • Lotte Baltussen
  • Ellen Loozen
  • Sophie van Aardenne
  • Yteke van der Vegt
  • Anneke van Waarden-Koets

Beste platformleden,

Archieven hebben de laatste jaren digitaal erfgoedlesmateriaal ontwikkeld. Het kan hierbij gaan om een lessenserie die als PDF is te downloaden,
educatieve filmpjes of een les die volledig online wordt gegeven. Namens Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed nodig ik u van harte uit om uw digitale aanbod toe te voegen aan Wikiwijs, dé zoekmachine voor het onderwijs: http://www.wikiwijs.nl Zo kunnen docenten in het hele land erfgoed inzetten om hun lessen te verlevendigen en te verrijken.

Wikiwijs
Wikiwijs is een publieke dienst en wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op het platform staan meer dan 400.000 lessen die vrij in het onderwijs zijn te gebruiken. Per dag zijn er rond de duizend zoekopdrachten.

Lesmateriaal toevoegen
Om lesmateriaal vindbaar te maken op Wikiwijs, dient het eerst te worden geregistreerd in de database Edurep. Archieven kunnen hier links plaatsen naar hun eigen website. Bij het registreren in Edurep is het metadateren van belang. Dit houdt in dat er onderwijstermen aan het lesmateriaal worden toegevoegd (bijvoorbeeld: primair onderwijs, groep 8, burgerschap, etc.) Een voordeel van Edurep is dat de lessen en links niet alleen zijn terug te vinden in Wikiwijs, maar ook in andere leeromgevingen die door scholen gebruikt worden.

Themapagina
Binnen Wikiwijs zijn er themapagina's waarop materiaal over een onderwerp is gebundeld. Momenteel wordt een themapagina over erfgoed ontwikkeld. Dit wordt een 'etalage' waar leraren een breed aanbod vinden en de rijkdom van erfgoed zien. Wanneer een instelling eenmaal is opgenomen in Wikiwijs, kan het aanbod ook in deze 'etalage' worden gepresenteerd.

Zelf aan de slag
Instellingen kunnen zelf lessen toevoegen aan Wikiwijs. Er zijn drie stappen
1. een account aanmaken.
2, een link naar het materiaal opnemen of een bestand uploaden
3. metadateren.
Alle stappen worden toegelicht in de handleiding: https://maken.wikiwijs.nl/100516

Digitaal Erfgoed in de klas
Het toevoegen aan erfgoedlessen aan Wikiwijs maakt deel uit van een groter programma van Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed. Het doel is om erfgoed met behulp van ICT een structurele plek te geven in het onderwijs en inspirerende projecten onder de aandacht te brengen.
Meer informatie over dit programma is te vinden op deze websites:

Hulp en nadere informatie
Ieder archief kan lesmateriaal toevoegen dat te gebruiken is in de klas. Mocht u zelf aan de slag gaan, laat het dan a.u.b. weten wanneer uw materiaal is geplaatst in Wikiwijs. Is de handleiding niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op! Ook beantwoord ik graag vragen over Wikiwijs, de themapagina of Edurep. Kortom, aarzel niet te mailen of bellen.

Ik hoop van u te horen.

Met vriendelijke groet,

Parveen Kanhai
Coördinator themapagina Wikiwijs
06 – 1512 9451 | parveen.kanhai@nationaalarchief.nl

Trefwoorden