Records in Contexts (4): metadatanetwerk

  • apr 2021
  • Merel Geerlings
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 47
Merel Geerlings
Toegang tot Data
  • Zefi Kavvadia
  • Harm Pieters

Inventaris, index en beeldbank: de bekende aparte silo’s voor het opslaan en aanbieden van metadata. Dat is niet meer nodig: de nieuwe beschrijvingsstandaard Records in Contexts (RiC) biedt een ontologie waarin alle metadata geheel met elkaar worden verbonden. In deze blog meer over hoe dat precies zit.

Alle data bij elkaar
In de vorige blogs is uitgelegd uit welke entiteiten, attributen en relaties Records in Contexts bestaat. Onderstaande afbeelding is een uitwerking van een deel van de inventaris van het Notarieel Archief (toegangsnummer 5075) met geïndexeerde gegevens in RiC.

We beginnen linksboven. De rode bollen zijn Record Sets: de archieftoegang Archief Notarissen Amsterdam, de rubriek Benjamin Phaff, de verzamelbeschrijving Minuutakten en de enkelvoudige beschrijving 1749 juli-1749 september 30. Die laatste beschrijving is van het type notarieel protocol. De Record Set Benjamin Phaff is met een relatie verbonden aan de entiteit Person Benjamin Phaff: hier zien we goed het onderscheid tussen het archiefbestanddeel (een RecordSet, de rode bol) en de archiefvormer (een Person, de oranje bol).

Een protocol is een verzameling akten en dus een Record Set. Akte 476255 (Record) is onderdeel van dit protocol en de akte is geïndexeerd. Op deze akte staan verschillende geïndexeerde gegevens: Person Bastiaan van der Sloot, Place Enkhuijsen en Thing Schip Vreeland. De akte is van het type machtiging, en dat is weer een soort notariële akte.

De lichtgroene bollen rechts zijn Instantiations. Eén daarvan is voor het fysieke protocol in het depot, met onder andere gegevens over de vindplaats in het depot. De andere gaan over de scans die gemaakt zijn van het protocol. Het protocol in zijn geheel is gescand, en die moet van begin tot eind doorgebladerd kunnen worden. De afzonderlijke Records (in dit geval aktes) die onderdeel zijn van het protocol krijgen uiteraard een relatie met de bijbehorende scans.

De graaf
Bovenstaande afbeelding is een zogenaamde graaf. Een graaf is een netwerk van data en in ons geval een netwerk van archiefbeschrijvingen en geïndexeerde gegevens. Beeldbeschrijvingen kunnen hier uiteraard ook aan worden gekoppeld. De graaf bestaat uit zogenaamde statements die een vaste volgorde hebben, namelijk subject, predicate en object (RDF-triple). Bijvoorbeeld:

Dergelijke triples maken het mogelijk om netwerken van gerelateerde data te creëren, te tonen en te bevragen. Het is mogelijk om in een graaf hiërarchie aan te brengen, maar het is niet absoluut noodzakelijk (zoals wel bij de klassieke inventaris). En dat biedt mogelijkheden om digitaal geboren archief te ontsluiten, waarbij die hiërarchie een veel minder grote rol speelt en goede ontsluiting juist in de weg kan zitten.
De graaf in dit voorbeeld ziet er vrij technisch uit. In een volgende blog gaan we in op hoe daar een publieksvriendelijke variant van kan worden gemaakt en op welke voordelen de graaf biedt ten opzichte van de oude manier van presenteren in de silo’s inventarissen, indexen en beeldbank.

Trefwoorden