Records in Contexts (9): mogelijkheden gebruikers

  • jan 2022
  • Merel Geerlings
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 183
Merel Geerlings
Toegang tot Data
  • Chido Houbraken
  • Ria Mink-Gijzen

‘Ingewikkeld’ was de eerste gedachte van Merel Geerlings toen zij voor het eerst naar een archiefstuk zocht en een inventaris openklapte. Daarna volgde: ‘dat moet beter kunnen’. Voor haar studie bij de Archiefschool heeft zij daarom voor het Stadsarchief onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van Records in Contexts (RiC) in relatie tot het zoeken en vinden van archiefstukken.

Scriptie

In de scriptie staat de volgende vraag centraal: ‘Welke mogelijkheden biedt [aansluiting bij een metadatamodel en gebaseerd op een infrastructuur conform] Records in Contexts om archiefmateriaal te doorzoeken en resultaten weer te geven, en in hoeverre worden daarmee verschillende gebruikersgroepen beter bediend in het doen van archiefonderzoek, ten opzichte van ISAD(G)?’ Na een analyse van wie archiefgebruikers zijn, wat hun wensen zijn ten aanzien van het zoeken en vinden van archiefstukken en hoe RiC zich hiertoe verhoudt kwam Merel tot de conclusie: in grote mate. Zo maakt RiC het mogelijk om metadata onderling binnen het eigen collectiebeheersysteem beter met elkaar te verbinden, maar ook met metadata buiten de eigen instelling (Linked Data). Ook kunnen gebruikers met RiC sneller bij het laagste niveau van beschrijvingen uitkomen, en dankzij de introductie van entiteiten als Persoon, Organisatie en Locatie zijn er ook meerdere routes mogelijk om bij stukken uit te komen. Tot slot biedt de bij RiC horende querytaal SPARQL en weergave in een zogenaamde knowledge graph nieuwe mogelijkheden voor verfijnd zoeken en gerelateerd zoeken. Voor alle details verwijzen we naar de scriptie zelf, die via deze link in het Nederlands en Engels te downloaden is.

Vervolg

Zoals in eerdere blogs aangegeven is implementeert het Stadsarchief Records in Contexts. Ook wordt een nieuwe raadpleegomgeving ontworpen, waarin stappen gezet worden met RiC en Linked (Open) Data. Tegelijkertijd verdiept onze collega Nirav Malsattar in zijn PhD-traject (samen met TU Delf en CTO Amsterdam) zich in de vraag hoe hier verder vorm aan gegeven kan worden. De aanbevelingen waar de scriptie van Merel mee eindigt (zoals meer onderzoek naar de behoeften van onervaren archiefgebruikers, en hoe daaraan tegemoet kan worden gekomen) is daarmee het vertrekpunt van het PhD-onderzoek van Nirav. Van de voortgang van zijn onderzoek brengen we ook in deze blog regelmatig verslag uit.