Foto's Nationaal Archief gelinked aan de Theaterencyclopedie

  • jan 2023
  • Ed de Heer
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 43
Ed de Heer
Toegang tot Data
  • Nadia Favié-Slaar
  • Gerdine Kruizinga
  • Annemiek Barnouw
  • Sjoerd Van Hooijdonk

Samenvatting

I-trainee Jaime Boer heeft de afgelopen acht maanden voor het Nationaal Archief een project uitgevoerd om NA foto’s te koppelen aan de theaterencyclopedie.

Het Nationaal Archief heeft bijv. een foto van de acteur Ko van Dijk maar verder geen informatie over hem (foto is van 'De ingebeelde ziekte' van Molière met o.a. Ko van Dijk). De Theaterencyclopedie heeft juist veel informatie over Ko van Dijk maar mist deze foto. Door het gebruik van Linked Open Data kunnen deze twee datasets samengevoegd worden waardoor de foto’s en de informatie op één plek te vinden zijn.

In de 400.000 digitale scans van foto’s uit het archief die zijn omgezet naar Linked Open Data bleken 8000+ foto’s te zitten die over theater gingen. Foto’s van voorstellingen, acteurs, actrices of theaters. Ook de Theaterencyclopedie biedt haar data in Linked Open Data format aan. Maar wat is dan de Theaterencylopedie? Nou, waar het Nationaal Archief veel foto’s heeft, heeft de Theaterencyclopedie héél veel informatie. Het is een online weergave van de theatercollectie van het Allard Pierson en het grootste theaterarchief van Nederland. Grote kans dus dat een acteur die op een foto staat bij het Nationaal Archief in deze encyclopedie voorkomt. Door deze databronnen aan elkaar te koppelen, zijn zowel de foto's van het Nationaal Archief, de informatie van de Theaterencyclopedie én de matches tussen beide datasets nu te vinden in één dataset. Een uitgebreid verslag van het koppel-proces, de stappen die genomen zijn en de lessons learned vind je hier: https://kia.pleio.nl/groups/3823883d-093e-4095-9208-faa782e70307/files en zoek naar: Projectverslag Nationaal Archief en Theaterencyclopedie.

Om deze dataset te visualiseren is een datastory gemaakt op het platform van Netwerk Digitaal Erfgoed. De naam verraadt eigenlijk al wat het is: een verhalende manier om op een interactieve wijze de gelinkte data te presenteren. Zo kun je op eenvoudige wijze bladeren door alle theater-foto’s van het Nationaal Archief en kan je bijvoorbeeld zoeken naar foto’s van je favoriete acteur (of die van je ouders) of het theater waar je het liefst voorstellingen bezoekt.

De datastory is te bekijken op: https://data.netwerkdigitaalerfgoed.nl/jboer/-/stories/Nationaal-Archief--Theaterencyclopedie

Trefwoorden