Kiezen voor de eeuwigheid. Welke eeuwigheid? #KVAN13

  • jun 2013
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 2
  • 67
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Geert-Jan van Bussel en Charles .Jeurgens gingen op dinsdag de discussie aan met een uitpuilende filmzaal over dit onderwerp. Meteen een puntje van kritiek: 45 minuten is voor sommige sessies echt te kort. Onbevredigend einde van een sessie een die bijzonder interessante discussie had kunnen opleveren. Nu bleef het voor mijn gevoel steken in het prille begin.

Beide heren gingen in hun inleiding in op de betekenis van de digitale wereld waarin wij ons bevinden.

Van Bussel benadrukte dat er geen weg terug meer was en gaf daarbij aan dat er fundamentele veranderingen plaatsvinden. Selectie achteraf, bv op basis van gebeurtenissen die impact hebben en die bewaard zouden moeten worden, is in een wereld waarin vooraf is vastgelegd wat wel en niet bewaard wordt op basis van een (techno)logisch systeem, problematisch. Is een keuze vooraf wel een keuze? Een tweede dilemma dat ik heb genoteerd: hoe leg je in een technologisch systeem vast dat bepaalde informatie vernietigd kan worden na het vervallen belang van die informatie.

Interessante kwesties die de opvatting dat de rol van de archivaris helemaal naar de voorkant moet verschuiven in een ander daglicht stelt.

Jeurgens ging vooral in op de financiële consequentie van het bewaren van het papieren archief. Hij kwam met cijfers die ervan uitgingen dat een meter papieren archief permanent en kwalitatief goed bewaren tussen de 250 en 450 euro per jaar kost. Reken dat maar eens uit voor je eigen meters in het depot. Als we even wat goedkoper gaan zitten, op 200 euro, zou dat voor Regionaal Archief Tilburg betekenen dat er, op dit moment, jaarlijks 1,6 miljoen gereserveerd moet worden voor het bewaren van het papieren archief. Ik betwijfel of we daar de handen voor op elkaar gaan krijgen.

De stelling die beide heren als eerste formuleerden, en verder kwamen ze niet vanwege de tijd, was:

Het in stand houden van een dure dubbele infrastructuur is niet houdbaar en daarom moet het mogelijk worden om gedigitaliseerd analoog archief te vernietigen na digitalisering.

Het was grappig om te horen wat enkele toehoorders in de zaal te berde brachten aan overwegingen die deze stelling tot "niet haalbaar" verklaarden. De keynote van Marcel Wissenburg die aan deze sessie voorafging, en volgens mij haarfijn wist te benoemen dat kiezen niet bepaald de kracht van de archivaris is, kwam tot zijn volle recht. Wat zijn er toch een hoop overwegingen die het blijkbaar voor ons als vakbroeders moeilijk maken om afscheid te nemen van papieren archief.

Dat varieerde van de oude orde, het herkomstbeginsel, een goede toegang, een goede zoekinterface, de beleving van het raadplegen van papieren informatie, tot een bestuur van een voetbalvereniging die het vast niet zou kunnen waarderen dat hun papieren archief vernietigd zou worden. Kortom: veel tegens en nauwelijks voors.

Persoonlijk vond ik het jammer dat de beide sprekers eigenlijk geen stelling namen en daardoor ook de angel uit de discussie haalden. Als je een stelling poneert, dan moet je die ook gaan verdedigen. Zo niet, dan komen archivarissen met een waslijst bedenkingen die allemaal valide zijn.

Deze discussie verdient een vervolg.

Reacties

2 reacties, meest recent: 17 juni 2013
  • Over de inhoud van die sessie kun je een apart congres organiseren. Ik wil daarom eigenlijk reageren op de opmerking over de tijd: zelf vond ik 45 minuten voor de meeste sessies namelijk wat te lang.

    Maar discussies kunnen doorgaans wel extra tijd gebruiken. Ook zie je daar echter vaak dat er veel tijd verloren gaat aan zogenoemde introducties op het thema, algemene inleidingen om de stellingen in een context te plaatsen enzovoort.

    Zelf volgde ik tot slot van de KVAN-dagen de sessie De archivaris is dood, lang leve de... Die werd geïntroduceerd door een muziekje, vervolgens een heel verhaal in het Pools, en daarna een mini-lezing over alle algemene maatschappelijke veranderingen waarmee we (mensen, dus ook archivarissen) vandaag de dag te maken hebben. Jammer was, dat toen de inleiding erop zat, dat ook voor zowat de helft van de sessie gold.

    Door het 'cabaretduo' Sigfried en Bert werden vervolgens stellingen verdedigd, op een erg leuke manier. Maar ook op een manier die het publiek gaandeweg steeds meer 'buitensloot'. De bedoeling was (volgens mij) korte stellingnames, vervolgens het publiek laten stemmen en daarna aan de hand van de stemming verdere discussie. Maar bij de meeste stellingen schoot de stemming er bijna bij in, laat staan de discussie. De interactie raakte eigenlijk steeds meer ondergesneeuwd door het theater.

    Bij de sessie van Chido en Ingmar (die tegelijkertijd werd georganiseerd) was ik niet bij, maar via Twitter gaat de daar 'gestarte' discussie nog door. Dat vind ik mooi om te zien. Ik denk dat het best lastig is om de juiste vorm te kiezen voor zo'n discussiesessie.

    Misschien voor de KVAN-dagen volgend jaar kortere en langere sessies, voor verschillende werkvormen?

    Wat ik me nu ook ineens bedenk: met Petra Links had ik het er naderhand over dat het mooi zou zijn, als er volgend jaar ArchiveCamp-achtige elementen in de KVAN-dagen zouden zitten. Met name discussies zouden dan minder voorbereid (kunnen) zijn, waardoor ze misschien spontaner en interactiever verlopen.

    Christian van der Ven
  • @Christian

    De sessie van Petra en Ivo was precies in de prik. Die was klaar.

    Maar een sessie waar je met een groep in discussie wilt, daar moet meer tijd voor zijn. Het idee voor meer ruimte en variatie in de tijd is niet nieuw. Als ze het nu maar gaan doen dan. De Archivecamp benadering heeft heel aantrekkelijke kanten als vorm voor dergelijke dagen.

    Overigens was ook in de sessie van Van Bussel en Jeurgens de inleiding aan de lange kant. Dat kun je ook als argumentatie bij stellingen gebruiken of als reactie op de zaal. Daar heb je natuurlijk een punt!

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden