Welke archieftrends zijn er in 2012?

  • jan 2012
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 11
  • 70
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Chido Houbraken
  • Yvonne Welings

Hij is er weer: de jaarlijkse vooruitblik op wat de archiefsector zoal te wachten staat!

http://hethistorischatelier.blogspot.com/2012/01/archieftrends-in-2012.html

Reacties

11 reacties, meest recent: 1 februari 2012
  • De trends van het jaar: 

    - beperking openingstijden studiezalen

    - fuseren met bibliotheken

    - verdienmodellen invoeren

     

    Verwijderde gebruiker
  • Nog een trend: bezuinigingen en verdergaande digitalisering?

    Verschuiving van cultuurtaken naar basistaken op grond van de Archiefwet ?

    Schaalvergroting kan het alternatief zijn voor fusies met bibliotheken en/of musea.

    Een stap is al gezet dit jaar. De Wet Openbaarheid van Bestuur wordt herzien zo heeft Spies laten weten (link). M.i. gaat dit op termijn gevolgen hebben voor de Archiefwet 1995.

    Yvonne Welings
  • Volgens mij lees ik hier trends van het afgelopen jaar.

    En over doemscenarios gesproken: fuseren met bibliotheken???

    Verwijderde gebruiker
  • Ik denk dat het erg afhankelijk is met wat voor bibliotheek de archiefdienst (AD) fuseert.

    Met een 'gewone' openbare bibliotheek (OB) zou ik niet aanraden. Daar leeft het 'gevoel' voor eeuwig bewaren niet. 

    De denkfout bij veel beslissers zit 'm in de vergelijking van publiek (openbaar) en materiaal (papier) van OB's en AD's. Terwijl een OB met z'n vernietigingsbeleid en chronologisch beperkte materiaalkeuze meer op een open DIV-afdeling lijkt. Speciale bibliotheken (SB) - bibliotheken met een bewaarfunctie -  is (deels) andere koek. Daar heeft men ook kennis en kunde nodig voor langdurig beheer en daarnaast heeft men een idee van ander materiaal dan dat wat in een bibliotheekcatalogus beschreven kan worden.

    Kortom:

    OB = DIV = geen fusievoordeel met AD

    SB = AD = mogelijk fusievoordeel met AD

    Overigens vind ik de hier genoemde trends vooral gericht op het klassieke openbaar archiefwezen en met name de dienstverlening. Yvonne noemt m.i. ook nog interessante trends. Zelf vermoed ik dat (linked) open data en edepots dit jaar een grote vlucht gaan nemen.

    Chido Houbraken
  • Ik verwacht dat archiefdiensten voor een keuze staan om of zich te ontwikkelingen tot educatie/presentatie historische centra of kiezen voor goed archiefbeheer en gaan richten op digitale duurzaamheid en de archiefvormer. Het goed uitvoeren van beide taken binnen een organisatie lijkt steeds lastiger te worden. 

    Een fusie tussen verschillende instellingen zoals bibliotheek en archief hoeft geen doemscenario te zijn. Maar zoals Chido al aangeeft is er wel een onderscheid te maken tussen de verschillende type bibliotheken. Een openbare bibliotheek en een archiefdienst staan erg ver uit elkaar als het gaat om beheer/behoud, toegankelijkheid en publieksbenadering. Ten tweede is de bibliotheek qua formaat van organisatie in verhouding veelal groter dan de archiefdienst die dezelfde stad/regio moet bedienen (tevens is het bezoekerscijfer van de bibliotheek ook flink hoger). Het gevaar bestaat dat de archiefdienst minder aandacht krijgt binnen een fusie tussen bibliotheek en archief. 

    Verwijderde gebruiker
  • Het gevaar van samengaan met een bibliotheek zit um in een aantal argumenten die hier al genoemd zijn. Daarnaast ben ik bang dat er alleen samengevoegd wordt vanwege de zo geprezen "schaalvoordelen". Maar als je verschillende typen instellingen bij elkaar voegt, dan heb je vooral ook veel afbreuk naast de schaalvoordelen. Verlies van identiteit bv., herkenbaarheid. Bovendien denk ik dat bibliotheken aan een duikvlucht zijn begonnen die voorlopig niet stopt tot er een goede nieuwe invulling is gevonden, wat waarschijnlijk zal uitmonden in een taakvermindering. Daar moet je als archief (met nog steeds een sterke wettelijke basis) geen deel van willen en moeten uitmaken.

    Ik geloof wel in de schaalvergroting die Yvonne noemt, maar of dat een echte trend wordt, daar durf ik geen uitspraak over te doen. Zou het wel moeten zijn, maar ik vrees dat er nog veel te veel institutionele hobbels zijn.

    Verwijderde gebruiker
  • In dit verband wil ik ook de visie van de VNG inbrengen, nl. de wens dat de schotten tussen DIV en archief moeten verdwijnen. Chido refereert hier ook na. Meer weten kijk op deze blog.

    Ook ik wil geen doemscenario in het leven roepen, maar de e-depots uitgezonderd die van het NA, R'dam, A'dam, Justitie lijken nog echt niet populair te worden.

    Wat wel populair is naast open data is de cloud. Pinkroccade biedt al diensten aan en menig gemeente staat er al op met zijn gegevens. Geld is een doorslaggevende factor, de cloud kost slechts 1/10 van de reguliere opslag.

    Ik vraag me wel vaak af of archiefdiensten in deze vorm het nog gaan redden, zeker met verzwaring op (gemeentelijk) inspectiegebied die we op ons bordje krijgen. Ik zie het somber in voor de provinciale archiefinspecties, die al veelal gehalveerd zijn.

    Schaalvergroting en kennisdeling zijn volgens mij manieren om elkaar te versterken.

    Yvonne Welings
  • Dank voor jullie reacties! Vraag kwam voort uit mijn eigen (positieve!) ervaringen bij mijn werk bij Tresoar. Daarin zijn het Rijksarchief en de Provinciale Bibliotheek (geen OB maar 'Plusbibliotheek, mèt bewaarfunctie) opgegaan. Ik onderschrijf overigens wel het idee van Bernadine, dat het lastig is om te laveren tussen de erfgoedfunctie en de archiefvorming.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden