Digitale studiezaal1.0 van Regionaal Archief Nijmegen

  • dec 2011
  • Ernest Verhees
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 11
  • 28
Ernest Verhees
KIA Community
  • Verwijderde gebruiker

Sinds enkele weken kun je in de nieuwe Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen (www.nijmegen.nl/studiezaal) in één keer zoeken naar foto's, films, boeken, krantenartikelen en in indexen naar gegevens over personen. Naast De Gelderlander (1856 tot 1956) is nu ook een groot deel van de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant (1814-1906), de voorganger van het Nijmeegs Dagblad, beschikbaar. De belangrijkste aanvulling is het online beschikbaar komen van ruim 500 gedigitaliseerde films.

Embedden

Vanaf de archiefpaginain de website van de gemeente Nijmegen kan al meteen in de Digitale Studiezaal gezocht worden door middel van een zoekgadget. Dit gadget is voor iedereen beschikbaar om vanaf een eigen website of blog deze zoekmogelijkheid aan te bieden. Niet alleen dit gadget maar ook alle films en afbeeldingen kun je embedden:

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

(n.b. de filmembedcode werkt niet in dit blog)

Als een aanzet tot een Digitale Bibliotheek bieden we van enkele publicaties ook een gescande versie in PDF aan. Het gaat vooralsnog om enkele boeken en scripties en alle artikelen uit het genealogisch tijdschrift Zoeklicht. Een volgende stap is het vanuit de catalogus verwijzen naar publicaties online, zoals sinds kort Het Koninkrijk der Nederlanden .

Wat achtergrondinfo

De Digitale Studiezaal vervangt de afzonderlijke zoekschermen voor de bibliotheek, beeldbank, nadere toegangen en oorkonden en maakt de archiefwizard (link) als alternatieve zoekmethode overbodig. Al eerder had ik al eens toegelicht dat de archiefwizard in de huidige vorm niet aan onze verwachtingen voldeed. Er is een uitgebreide hulppagina met een uitleg voor het zoeken in de verschillende collecties en met verwijzingen naar de kennisbank voor meer inhoudelijke informatie. Het gaat dan vooral om genealogische bronnen die in de Indexen zijn opgenomen. In navolging van Stadsarchief Amsterdam en Gahetnahebben we voor de term 'Indexen' gekozen in plaats van 'Nadere Toegangen'.

In de hulppagina staat ook meer achtergrond over de huidige mogelijkheden (zoals zoekvragen en records delen op Twitter of Facebook, embedden en rss-feeds) en de geplande uitbreidingen en verbeteringen. De huidige versie is uiteraard geen eindstation maar het begin voor de verdere ontwikkeling. De belangrijkste uitbreiding wordt het toevoegen van Archieven en Inventarissen, waarvoor nu nog een afzonderlijk zoekscherm is, én meer interactieve mogelijkheden zoals reageren op foto's en films en het eenvoudiger kunnen aanvragen of bestellen. Hierbij willen we proberen te voorkomen dat er een apart account en inlog (het zoveelste) voor alleen deze website noodzakelijk is

Reageren

De afgelopen weken hebben we de kinderziektes eruit gehaald en vooral gewerkt aan de performance (waar alles mee staat of valt). Dit blijft dan ook onze aandacht houden. Bezoekers kunnen via een reactieformulier reageren op de nieuwe website. Uiteraard willen we toekomstige verbeteringen ook baseren op de meningen van de gebruikers. Ook archief2.0-leden zijn uiteraard van harte welkom om te reageren!

Reacties

11 reacties, meest recent: 22 februari 2012
  • Dag Ernest, allereerst proficiat met deze mijlpaal. Ik heb meteen even gekeken en gezocht op een trefwoord: 'Kinderarbeid'. Mooi resultaat en zelfs digitale kreantenpagina's beschikbaar. Wat me ten aanzien van de indeling opviel, was dat het zoekvenster schermbreed is en op mijn kleine laptop dacht ik in eerste instantie dat er geen resultaat was. Mijn voorkeur zelf is om statische blokken niet te prominent te maken. Het ontkracht de dynamiek van de website en in dit geval, de digitale studiezaal.

    Nog een kleine opmerking: in je zoekvenster staan afkortingen: PGNB...een krant, neem ik aan? Misschien voiluit schrijven voor de niet-Nijmegenaren?

    Een ander punt dat ons allen als archieven betreft: digitale studiezalen zullen er in de komende tijd meer en meer ontwikkeld gaan worden. Dat is mooi, maar is nog teveel gebaseerd op onze geografische indeling. Tot aan de digitale revolutie was alles ingedeeld op geografie: locatie- en gemeentegebonden archieven. De digitale studiezalen bieden mogelijkheden voor ons: doorzoekbaar in archievenland, zonder dat de onderzoeker zich hoeft af te vragen in welke archieven en welke plaatsen er wellicht bepaalde onderwerpen te vinden zijn.

    Landelijke onderwerpen - zoals 'kinderarbeid' een van de vele is - zouden gewoon in één (nationale) digitale studiezaal ingetypt moeten worden. Als daar dan een resultaat uitkomt, dat leidt naar diverse archieven: volgens mij hebben we dan werkelijk iets moois bereikt.

    Nijmegen is dus al gereed. Nu de andere archieven op eenzelfde niveau ontsloten, waarna de volgende stap kan worden gezet: clustering van digitale studiezalen naar één groot portaal.

    Verwijderde gebruiker
  • Dag Petra, bedankt voor je snelle en positieve reactie! Dat punt over die blokken en resultaten niet in beeld nemen we zeker mee, al eerder iets over gehoord.Die afkorting is wat lastig, wat namelijk een hele lange krantentitel (zie in mijn bericht hierboven), het staat wel uitgelegd in de hulppagina....maar die wordt over het algemeen slecht gelezen.

    Wat betreft de landelijke digitale studiezaal, heel goed punt en het sluit aan bij mijn ideeën over al die archiefaccounts maar realisatie, beheer en financien liggen nogal ingewikkeld vrees ik. Dat toont het Wiewaswie-project al wel aan. Archieven.nl komt al enigszins in de buurtj maar is van een leverancier en wekt mogelijk verkeerde verwachtingen (dat het wel landelijk dekkend is). Ik verwacht dat google uiteindelijk dit grotendeels gaat oplossen.

     

    Ernest Verhees
  • Ernest, ik ben geïnteresseerd in de werkwijze / software die jullie gebruiken om te zoeken in diverse indexen. Wordt de zoekopdracht doorgezet middels query's op diverse databases of is er bijvoorbeeld 'big data' gecreëerd waar met tools zoals bijvoorbeeld Lucene / Solr in wordt gezocht?

    Mochten jullie dat laatste doen of daar in geïnteresseerd zijn kijk dan eens naar de Europese aanbesteding van Bibliotheek.nl : "... Ontwikkeling, implementatie, applicatief beheer van een open zoekplatform, alsmede het ontsluiten van bronnen [...] de ambitie om een Open Zoekplatform te laten ontwikkelen, implementeren en beheren (applicatief), dat alle gebruikers ondersteunt en verrast in hun zoektocht binnen de Nationale Bibliotheek Catalogus en de Digital Content Repository...." bron: aanbestedingskalender.nl

    Bij Bibliotheek.nl is Johan Stapel (zijn profiel op Bibliotheek 2.0) de mens die je er desgewenst meer over kan vertellen.

    Verwijderde gebruiker
  • Dag Ernest,

    Snel een korte reactie. Ik heb even wat uitgeprobeerd en ik vind het er goed en overzichtelijk uit zien! Gebruiksvriendelijk ook: het verkleinen van de zoekresultaten door alleen het vinkje voor een deelcollectie weg te halen, vind ik bijvoorbeeld erg handig.

    Complimenten!  

    Verwijderde gebruiker
  • @Joost, sorry je vraag was er even tussendoor geschoten. Alle data in de Digitale Studiezaal wordt beheerd in Atlantis waarbij gebruik wordt gemaakt van 1 database waar alles in zit en waarop de query's afgevuurd worden. Een aparte big-data (ken ik niet, moet ik bekennen) is er niet, die aanbesteding is niet echt een optie voor ons.

    @ Ramses, dank voor de complimenten.

    Ernest Verhees
  • @Ernest Geen probleem. Bedankt voor jouw toelichting. Ik ben (nog) niet thuis in de branchespecifieke software die voor archieven beschikbaar is. En vond net naar aanleiding van het noemen van Atlantis door jou een interessante vergelijkingstabel: Overzicht Archiefsoftware bij het Taskforce Archieven. Wat handig dat bij jullie al alles in één database zit. Hebben jullie vrije toegang tot de database (Oracle / MS SQL-server / MySQL) en bouwen jullie zelf zo'n webinterface of doet DEVENTitdat voor jullie ?

     

    Overigens bedoelde ik met de verwijzing naar de aanbesteding van Bibliotheek.nl meer dat archieven wellicht hun voordeel zouden kunnen doen met de kennis over open en digitaal ontsluiten die in dat grote project opgedaan wordt.

     

    Graag zie ik de ontwikkeling van een gecombineerde Library- / Archives- ofwel curated Information cloud, zie ook mijn opmerking in de groep Web 3.0: Semantisch Web.

     

    Over 'big data' wordt steeds vaker geschreven. Zie bijvoorbeeld Wikipedia: Big data. Al dan niet in combinatie met 'business Iitelligence' (BI) en / of 'business process management' (BPM). Zie bijvoorbeeld: inzetten van BPM met open source.

    Verwijderde gebruiker
  • Dat overzicht van die Taskforce is wel erg verouderd, net als de Taskforce zelf. We hebben in zoverre geen toegang tot de database (Oracle) omdat hier geen behoefte aan is, alles gaat via het beheerssysteem. Als we dat zouden willen, zouden we wel rechtstreeks in de database (die tenslotte van ons is met onze data) moeten kunnen.

    De interface is ontworpen en gebouwd door ab-c media in combinatie op basis van door het RAN opgestelde principes en zoekmethoden en gebruikmakend van de mogelijkheden van Atlantis.

    Ik vrees bij archieven momenteel weinig belangstelling voor een dergelijk gezamenlijk project, de bekende versnippering in de archiefwereld...

    Ernest Verhees
  • Interessant Ernest. Ik las bij DEVENTit in hun laatste online nieuwsbrief dat zij een product 'Virtuele Studiezaal' hebben (archiefbericht). Waarom hebben jullie een Digitale studiezaal laten ontwikkelen door ab-c media (@abcmedia) i.p.v. voor de Virtuele te kiezen?

    Ik las later ook dat het Taskforce eind 2008 met haar opdracht klaar was. Dat is inmiddels drie jaar geleden. In software- / internet-tijd heeel lang.

    Dank je voor de inzichtgevende opmerking over de versnippering in de archiefwereld. Daarvan was ik als buitenstaander nog niet op de hoogte. Ik begrijp in dat licht dan ook beter dat ik het gevoel heb dat in de aanloop het project VeleHanden.nl (1) wat moeizaam van de grond kwam qua deelname door archieven. Het viel me verder op dat Pictura, de maker van VeleHanden.nl al leverancier was van het door Stadsarchief Amsterdam gebruikte Memorix. Ik kan me voorstellen dat concurrerende softwareleveranciers en hun klanten daar iets van vinden? Zelf vind ik dat de (open) data en open standaarden / protocollen centraal moeten staan. Als er voldoende data portabiliteit (Wikipedia: Data portability) bestaat dan kun je verschillende producten / oplossingen kiezen en combineren. Hoe zie jij dit?

    RAN is Regionaal Archief Nijmegen neem ik aan.

    Overigens moet ik in dit kader ook denken aan de totstandkoming van StopHeling.nl. Daartoe zijn de Basisvoorziening handhaving (BHV) databases van de 25 politiekorpsen (Wikipedia: Politie in Nederland), zo goed en zo kwaad als dat gaat volgens mij, samengevoegd. Wellicht moeten archieven een voorbeeld nemen aan de bibliotheken en politie voordat ze daartoe (wellicht?) worden gedwongen?

    Verwijderde gebruiker
  • Hoi Ernest,

    Handig die digitale studiezaal, ik had daarin al nieuwe foto's ontdekt maar heb nu ook de link naar de gedigitaliseerde kranten van De Gelderlander op mijn site aangepast. Bedankt voor de melding.

    De zoekwidget heb ik ook op de betreffende pagina op mijn site geplaatst, leuk dat jullie die ook aanbieden!

    groet, Albert

    Verwijderde gebruiker
  • dank je, google-alert wees me erop en die oude krantensite gaat nu echt uit de lucht.

    Ernest Verhees

Trefwoorden