Gezaghebbend beheren van informatie. Een casus in informatiecultuur
- 114
- 30
Samenvatting
In dit uitwisseluurtje gaat Jos Arends, archivaris bij het Drents Archief, in op de uitkomsten van een themacontrole bij gemeentelijke toezichthouders in het sociaal domein. Hierbij speelt gezaghebbend informatiebeheer een belangrijke rol.
Bij toezichthouders in het sociaal domein is grote behoefte aan gezaghebbend informatiebeheer vanwege juridische consequenties. De themacontrole die Jos Arends heeft uitgevoerd op het informatiebeheer in het deelproces Internetonderzoek doen leverde een schat aan inzicht op. Middels interviews werd geïnventariseerd wat de medewerkers verstonden onder het gezaghebbend beheren van informatie, waarom ze dat belangrijk vonden en waarom ze niet in staat waren op deze manier informatie vast te leggen en te beheren, en dus terugvielen op workarounds.
De informatiecultuur (hoe men omgaat met documenten) wordt bepaald door omgevingsfactoren, de perceptie van informatie en de directe omgang met informatie (naar Oliver en Foscarini (2014)). Door de interviews te plotten op deze drie gebieden is een helder beeld ontstaan hoe te komen tot gezaghebbend beheer van informatie in dit werkproces.
Datum: woensdag 24 april
Tijd: 10:00-11:00
Deelnamelink
Reacties
Een vraag: de informatiecultuur gaat tegenwoordig niet meer alleen over documenten, maar ook over 'data', toch? Wordt dat ook meegenomen bij dit interessante uitwisseluurtje?
@antonyfokker
Informatiecultuur gaat inderdaad over zowel documenten als data. Tijdens het uitwisseluurtje wordt uitgelegd wat in dit onderzoek onder informatiecultuur wordt verstaan. Het uitwisseluurtje richt zich op de uitgevoerde themacontrole en de resultaten daarvan, en niet op het veranderende documentbegrip. De controle heeft zich gericht op het geheel van vastgelegde gegevens m.b.t. het proces ‘Internetonderzoek doen’ en wat de rol van de informatiecultuur hierbij is.
Dag allemaal,
Hierbij de sheets van deze presentatie.
Gezaghebbend beheer van informatie.pdfHieronder tref je de bronvermelding van de genoemde artikelen aan:
Gehl, R.W. ‘Archives for de dark web: a field guide for study.’ In: Lewis Levenberg, Tai Neilson en Davis Rheams (eds), Research methods for the digital humanities (Palgrave Macmillan 2018), 31-51.
Oliver, G. en F. Foscarini, Records management and information culture. Tackling the people problem (Facet Publishing 2014).
Upward F., B. Reed, G. Oliver en J. Evans, Recordkeeping informatics for a networked age (Monash University Publishing 2018).