De langzaam maar zeker veranderende wereld

  • aug 2010
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 5
  • 121
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Chido Houbraken
  • Christian van der Ven

Broodje aapof niet... Het beeld van de kikker die in het pannetje op het vuur langzaam maar zeker aan de kook slaat zonder te beseffen dat die kleine waterige wereld om hem heen aan het veranderen is. Dat beeld spookt nual enige dagen door mijn hoofd.De clou is wanneer je een kikkerin een keer in een pan met kokend water wil gooien het beestje grote moeite doet aan dit lot te ontsnappen. Daarentegen breng je 'm geleidelijk op de fatale temperatuur, de kikker dit zonder lot zonder beklag ondergaat.Terug naar mijn eigen pannetje. De aanleiding was een tweet van Archiefvisie die verwees naar een net opgestarte discussie op LinkedIn.Bij kamergenoot @remcoo8o8vroeg ik mij toch af welke persoon er in hemelsnaam achter die twitteraccount en LinkedIngroep zou zitten? En wat een sympathiek initiatief dat wel niet was. Totdat ik er al vrij snel achter kwam dat de discussie niet zozeer was aangezwengeld door een individu maar vanuit het ministerie zelf, gebruikmakend van eigentijdse communicatiekanalen. En dat verloopt niet zonder succes, inmiddels hebben zo'n 144 archivarissen, informatieprofessionals en geinteresseerden zich bij deze groep aangemeld en discussieert een deel mee.In retrospectiefverbaast het mij dat 't niet in mij opkwam dat een instantie, een ministerie wel eens zelf achter een dergelijke initiatief zou zitten. Ik concludeerde vooral verbaasd dat avatar gebruik maakte van het logo van OCW en dat zijn profiel verwees naar www.archief.nl/archiefvisie. Nogal wiedes, die bleken er immers zelf achter te zitten.Ruim3 jaar is Archief 2.0 nu van start inmiddels met ruim 770 leden. En in die drie jaar hebben we goed onderling discussies gevoerd, hebben we ons elders gemengd in discussies, zo nu en dan tegen heilige huisjesgeschopt, studiedagen georganiseerd, zijn we bij studiedagen gevraagd, hebben we #23 dingen en meer gedaan en zijn er zelfs artikelen in het S@P-jaarboek verschenen.Voor mijzelf staat het manifestnog immer als een paal boven water. Maar soms vergeet ik dat na drie jaar een enorme hoeveelheid collega's dat ook hebben gelezen en daar zo nu en dan ook naar handelen. Dat inmiddels 14 archiefinstellingen #23-archiefdingen heeft doorlopen of aan het doorlopen is. En dat bovenal de wereld om ons heen gestaag mee verandert. Dat ambtenaren er mee bezig zijn en er zelfs GeenStijl mee halen (de ultieme bevestiging ;-) dat je er toe doet). Dat oorlogen er rekening mee dienen te houden. Dat zelfs mijn buurtagent twittert... En dat de nieuwe archiefvisie wordt bediscussieerd op LinkedIn met updates ervan op Twitter.Ik moet maar eens op zoek naar een trapje om zo nu en dan eens uit dat lekkere warme pannetje te stappen.Overigens had Ingmar Koch het wel vanaf de start in de gaten getuige zijn blog op deze community.Wellicht heeft hij ook al nagedacht over de vraag hoe we een dergelijke discussie achteraf op/via LinkedIn archiveren. Voer voor een nieuwe blog, me dunkt.

Reacties

5 reacties, meest recent: 1 september 2010
  • Hi Tim, bedankt voor je warme woorden! En inderdaad, het is De Overheid, het is OCW, die zich met deze online discussie op het 2.0 pad heeft begeven en niet een individu. Ik ben slechts de moderator. En, ik heb het elders ook gesteld: er is denk ik nauwelijks een transparanter en meer openbaar en toegankelijke wijze van beleidsvoorbereiding te bedenken op dit moment. Dus fijn dat er ruim gebruik wordt gemaakt van reageren en fijn dat er op andere fora, communities en blogs - zoals hier - ook aandacht aan wordt besteed.

    Verwijderde gebruiker
  • Mooie post, Tim, alhoewel ik nog aan het nadenken ben over hoe breed hem te interpreteren. Bedoel je dat jijzelf als 2.0-kikker in dat langzaam warmer wordende Archief 2.0-pannetje niet echt bewust hebt beseft dat inmiddels zo veel collega's ook in dat pannetje zijn gesprongen? Dat je een soort van stilstand-is-achteruitgang-gevoel bekruipt? En dat je met je trapje zoekt naar mogelijkheden om jezelf als kikker weer op te peppen om weer nieuwe poelen te verkennen? Of is het gevoel breder en bedoel je te zeggen dat Archief 2.0 - de 'beweging' dan - inmiddels van een rebelse pioniersclub is verworden tot iets haast mainstreams, deze community een soort nieuwe DIVA-lijst aan het worden is enzovoort, enzovoort. Dus dat er waarschijnlijk nog meer van die 2.0-kikkers bewust of onbewust in dat pannetje langzaam aan het gaarkoken zijn? @Eric: Wat het 2.0-gehalte betreft van deze manier van werken zie ik het wezenlijke verschil niet zo met 'old skool' discussiemiddagen in den lande, waar een discussieleider aan de hand van stellingen van de aanwezigen input voor de beleidsvoorbereiders verkrijgt, die vervolgens daarmee aan de slag gaan (en met de eigen agenda van het Ministerie). (Blijft overigens dat ik het initiatief tot de LinkedIn-groep toejuich - mooi dat OCW deze ruimte geeft.)

    Christian van der Ven
  • @Christian Sowieso is ie wat dikker aangezet dan normaal, bijna een column ;-) Eigenlijk sla je met je interpretaties beide spijkers op z'n kop hoewel ik vooral wil waken voor de eerste. Dat de community wat meer mainstream aan het worden is juich ik van harte toe. Zaak om altijd scherp te blijven, manifest in de achterzak. Maar volgens mij is er voldoende kritische massa om vooruit te kunnen blijven kijken. Vooral voor mijzelf wil ik scherp blijven vooruit blijven kijken. Wellicht dat 't soort angstbeeld voor mij is, stilstand of sterker nog achteruitgang. Maar goed... Ook hier voldoende discussie en dynamiek om scherp te blijven, toch?

    Verwijderde gebruiker
  • @Tim: Columns doen het altijd goed en online leveren ze ook nog eens wat op, zie je wel. Het schrijven ervan helpt bovendien weer om scherp te blijven. ;-) De community is natuurlijk vanuit een aantal pioniers ontstaan en langzaamaan is dat toegegroeid naar het moment van nu, waarop je met zoveel leden jezelf gaat afvragen hoeveel archivarissen er eigenlijk in totaal werken in Nederland. Inderdaad, 'we' zijn mainstream geworden. Maar dan 'we' in de zin van 'de community als geheel', want ook die andere 'we' bestaat: de pioniers dwalen hier nog rond, als het goed is pionieren die nog steeds en houden ze ook elkaar bij de les - stoken ze het vuur onder het pannetje wat op. Volgens mij dreigen alle kikkers af en toe weg te zakken in het moeras. Of zijn ze daar in ieder geval bang voor.

    Christian van der Ven

Trefwoorden