Ingest (en afhankelijkheden) van hybride digitale collecties

  • mei 2017
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 1
  • 148
Verwijderde gebruiker
KIA Community

Dag allen,

Voor het project De Digitale Stad Herleeft [1] zijn we druk bezig met het zoeken naar oplossingen. We hebben het benodigde materiaal “opgegraven”. Onze volgende vraag is nu hoe we dat materiaal ook duurzaam bij mekaar houden.

DDS was een niet alleen een website, maar een complex informatiesysteem met verschillende applicaties en versies. De virtuele community er omheen was van 1994 tot en met 2001 online. We hebben inmiddels meer dan 8 miljoen bestanden teruggevonden op oude harde schijven. Een aantal onderdelen daarvan hebben we ook weer werkend gekregen. Onze vraag is nu hoe we dit materiaal duurzaam (en deels ook het liefst werkend) kunnen archiveren.

Om grip te krijgen op het proces waarbij een archief zich ontfermt over een heterogene collectie materiaal (de oorspronkelijke serverbestanden, maar ook contextmateriaal en beschrijvingen) zijn we op zoek naar voorbeelden hoe andere organisaties omgaan met het verwerken van uitgebreide digitale collecties met dynamische (werkende) data.

We hebben vragen als:

  • in welke mate is bij digitale collecties de provenance en oorspronkelijke volgorde van belang?

  • ken je voorbeelden van organisaties die gevarieerde digitale collecties hebben ge-ingest en een beschrijving hebben gemaakt van concrete cases?

  • welke parameters noteren deze organisaties? waaruit bestaat voor hen de kleinste logische eenheid om te beschrijven?

  • hoe brengen deze organisaties de afhankelijkheden voor deze verschillende materialen in kaart?

Het zou ons ontzettend helpen als ik jullie mocht vragen om concrete voorbeelden (en, eventueel, referenties) die ons bij dit proces verder kunnen helpen. Alvast enorm bedankt voor jullie hulp.

[1] http://waag.org/nl/project/de-digitale-stad-herleeft
Met hartelijke groeten,
Erwin Verbruggen
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
everbruggen@beeldengeluid.nl

Reacties

één reactie, 31 mei 2017
  • De beschrijving geeft een indruk van wat de achtergrond van jullie vragen is. Er blijven bij mij echter nog veel vraagtekens, waardoor het beantwoorden van de vragen lastig is.

    In het algemeen roept jullie project bij mij associaties op met het reconstrueren van Geocites (Google met "geocities archive"). Wellicht kunnen de diverse initiatieven daarvoor jullie inspiratie en kennis opleveren.

    Wat betreft provenance: gaat het hier om de herkomst van het oorspronkelijke materiaal of om de laatste vindplaats en hoe het daar beland is ?

    Wat betreft volgorde: In welke context bedoelen jullie "volgorde" ? Een interactieve omgeving biedt geen standaard volgorde; een discussie op een forum natuurlijk wel.

    Wat betreft afhankelijkheden: om hier een goed antwoord op te kunnen geven is een beter inzicht nodig in wat de "verschillende materialen" precies zijn.

    Ik hoop dat dit jullie helpt. Neem eventueel direct contact met mij op via email jules@cycloop-advies.nl

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden