Studiemiddag en RAN2.0 sessies

  • jul 2010
  • Ernest Verhees
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 1
  • 32
Ernest Verhees
KIA Community
  • Christian van der Ven

Op 17 mei hebben we op het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) een (interne) studiemiddag georganiseerd onder de titel RAN2.0. Het zal niet verbazen dat het hierbij ging om het vergroten van kennis en inzicht in de recente (web2.0)ontwikkelingen. Drie sprekers (Christian van der Ven, Martijn Stevens en Marco Streefkerk) gaven een presentatie en ik gaf kort de plannen aan van het RAN op het gebied van digitale dienstverlening en enkele concrete Nijmeegse voorbeelden van web2.0mogelijheden. De presentaties en de voorbeelden zijn te zien op het projectblog archiefnijmegen.blogspot.com.

Een introductie van Christian lijkt me hier overbodig. Zijn presentatie over digitale dienstverlening en gebruikersparticipatie bij het BHIC staat (uiteraard) op Slideshare en hij heeft tevens een bericht op zijn eigen weblog gewijd aan zijn bezoek.

Martijn Stevens is universitair docent aan de Radboud Universiteit en publiceert over kunst, digitale media, populaire cultuur en strips. Hij onderzoekt de presentatie van kunst op het internet en is tevens geïnteresseerd in de invloed van digitalisering op de inrichting van musea. In januari 2010 is hij gepromoveerd op Musea in een digitale cultuur.

Marco Streefkerk is medeauteur van de uitgave Business Model Innovatie Cultureel Erfgoed van DEN. Hiervan is door ons aan alle deelnemers aan deze studiemiddag een exemplaar uitgedeeld. Zijn presentatie is voor iedereen beschikbaar en ook hij schreef nog een blogbericht over zijn bezoek aan Nijmegen.

RAN2.0 sessies

Na de ran2.0 studiemiddag is het interne traject voor de kennisvergroting en bewustwording van de recente (web2.0)ontwikkelingen op internetgebied voortgezet met vijf ran2.0sessies. Dit was een verkorte variant van 23archiefdingen. Op het projectblog is hier meer over te lezen, te beginnen met de uitleg en eindigend met de evaluatie. Omdat de inhoud van de ran2.0 sessies grotendeels is gebaseerd op 23archiefdingen, is deze onder dezelfde Creative Commonslicentie beschikbaar. Na afronding van deze sessies zijn de deelnemers aan het proberen om op een testweblog wekelijks een bericht te schrijven. In september begint een tweede groep met de sessies

Reacties

één reactie, 16 juli 2010
  • Mooi! En helemaal mooi dat je alles hebt gedeeld. De conclusies uit jullie evaluatie komen trouwens aardig overeen met de conclusies van de eigenlijke cursus 23 Archiefdingen: met live begeleiding werkt het het beste, tijd vrijmaken is voor ieder individueel lastig, kennismaken en overal van proeven gaat prima, echt zaken onder de knie krijgen zou extra tijd vergen, enzovoort. In ieder geval een goed voorbeeld van hoe je op eigen houtje prima binnen je archiefdienst aan de slag kunt met de introductie van Web 2.0. Zonder moeilijk doen. Ga je voor de tweede groep bepaalde zaken nog anders aanpakken? Zijn er ook al ideeën gelanceerd om straks daadwerkelijk mee aan de slag te gaan?

    Christian van der Ven

Trefwoorden