Boekencanon voor archivarissen?

  • nov 2013
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 12
  • 119
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Chido Houbraken

Bibliotheek en Archief hebben gemeenschappelijk: 'informatie' (om meer kennis te vergaren).

Zou er een Boekencanon - van ongeveer 20 boeken - te bedenken zijn voor archivarissen? Boeken die elke archiefmedewerk(st)er zou moeten lezen/kennen? Om de Nederlandse (en Vlaamse?) maatschappij nog wat beter te begrijpen?

(ikzelf moet - en wil - ook nog wel wat lezen...).

bijvoorbeeld denk ik aan:

Herfsttij der Middeleeuwen - J. Huizinga

Max Havelaar - Multatuli

Pauperparadijs

De eeuw van mijn vader - Geert Mak

Napoleon - Jaap ter Haar

Lof der zotheid - Erasmus

De avonden - G. van het Reve

Oeroeg - Hella Haasse

Biografie van Koningin WIlhelmina - C. Fasseur

De scheepsjongens van Bontekoe - Joh. Fabricius

Het achterhuis - Anne Frank

....

nog iets over ontdekkingen door Nederlandse wetenschappers?

of bijv. over grote bedrijven ? Fokker, Philips, etc?

nog een feministische roman ? Eenzaam Avontuur bijv. ? (Anna Blaman)?

Reacties

12 reacties, meest recent: 6 december 2013
  • Aiaiai, een boekencanon van 120 zou me nog wel lukken, maar 20 niet hoor. Doet gewoon zeer aan m'n hoofd om zo'n kleine selectie te maken....

    Verwijderde gebruiker
  • @H.J. Luth Okee, het is inderdaad te weinig, lijkt mij ook (om de samenleving wat beter te begrijpen):

    En wat dacht u/dachten jullie verder van: De leeuw van Vlaanderen - H. Concience, Dorp aan de rivier - A. Coolen, Het verdriet van België - H. Claus, Het huis van de moskee - Kader Abdollah, De boodschapper - K. Abdollah, De moeder van David S. - Yvonne Keuls, Beatrijs, Van den vos Reynaerde, Modermismen - Kees v. Kooten, enkele boekjes van Simon Carmiggelt, fotoboek van Ed van der Elsken, Zaans veem - Freek de Jonge..., Eus - Akyol.

    Verwijderde gebruiker
  • Onder een Boekencanon voor Archivarissen versta ik toch echt iets heel anders, namelijk boeken m.b.t. de archivistiek en of boeken waarin archieven op een nieuwe of andere wijze dan gebruikelijk bij bronnenonderzoek worden gebruikt. Een bekend voorbeeld is dan Timothy Garton Ash, The file (1997) over de Stasi-archieven. Maar er vallen er nog wel enkele andere titels te bedenken.

     

    Ik heb er zelf inmiddels twee uitvoerig besproken:

    http://hethistorischatelier.blogspot.nl/2013/01/gelezen-samuel-d-kassow-wie-schrijft.html

    http://hethistorischatelier.blogspot.nl/2013/09/gelezen-caroline-elkins-imperial.html

     

    Boeken voor een beter begrip van de Nederlandse samenleving lijkt mij eerlijk gezegd een iets te vrijblijvend criterium (als Boekencanon voor Archivarissen), behalve voor een canon Leer mij de Nederlandse samenlving beter begrijpen.

    Verwijderde gebruiker
  • Ook een andere invalshoek van mijn kant: de romancyclus Het Bureau van J.J. Voskuil. Erg goed voor de zelfreflectie en bijzonder vermakelijk bovendien.

    Verwijderde gebruiker
  • Leuk dat er mensen zijn die op dit onderwerp reageren.

    Ik bedoel met deze 'boekencanon' toch wel een 'literatuurlijst' uit de Nederlandse/Vlaamse literatuur. Om de samenleving (en haar geschiedenis)(het publiek, maar ook jezelf) beter te leren kennen.

    Vakliteratuur vind ik een ander verhaal (en met alle respect hoor!, maar: hier ligt het gevaar van 'vakidiotie', terwijl we juist nog meer 'in de samenleving' zouden moeten staan, toch?)(overigens heb ik dus zelf nog niet alles gelezen, ikzelf moet ook nog veel leren).

    OF: 2 categorieën maken?: Vakliteratuur (boekencanon) en Ned./Vlaamse Literatuur (boekencanon).

     

    @Etienne Inderdaad. Hoewel ik die nog steeds niet gelezen heb, lijkt me 'Het bureau' (of alleen deel 1) ook een goeie!

     

    @Otto Als ik tijd heb zal ik jouw blogs eens goed bestuderen. Lijkt me zeker wel interessant!

     

    Verwijderde gebruiker
  • Zie ook: METRO (gratis krant), vandaag, woensdag 04 december 2013:

    De wereld van Daan [Rosegaarde] (extra bijlage; middenstuk in deze Metro):

    'We leven nu in een kantelpunt in de geschiedenis':

    5 mensen geïnterviewd (o.a. Wim Pijbes, directeur Rijksmuseum).

     

    (scan niet bijgevoegd; Auteursrecht?)

    Verwijderde gebruiker
  • Het aantonen van de maatschappelijke relevantie van archieven, zoals in de door mij aangehaalde boeken, lijkt mij juist essentieel om archieven blijvend onder de aandacht te brengen; een vrij willekeurige canon van leuke (literatuur)boeken een stuk minder.

    Verwijderde gebruiker
  • @Otto We gaan voor hetzelfde doel, zoals je zojuist omschreef! De 'maatschappelijke relevantie van archieven onder de aandacht brengen'!

    Maar wat wil het publiek? Welke belangstelling is er voor de eigen en onze gezamenlijke geschiedenis? Hecht men er waarde aan?

    Ik ben benieuwd of er nog meer reakties komen...

    Verwijderde gebruiker
  • Ik sluit me toch bij Otto aan: dit is meer een lijst voor historisch onderzoekers dan voor archivarissen op zich.

    Bijvoorbeeld: "De eeuw van mijn vader" vind ik geen relevantie hebben voor archivarissen, behalve dan als schoolvoorbeeld van geschiedenis schrijven met vooral knippen en plakken uit handboeken en kranten en nauwelijks archief (de egodocumenten van zijn familie zijn leuk, maar vertegenwoordigen geen hoogstaand archiefonderzoek).

    Mijn lijst zou ook een wat internationaler karakter hebben, eerlijk gezegd. We staan als Nederland/Vlaanderen niet op onszelf.

    Dus misschien eerst een iets scherpere definitie van het doel van de lijst? Want het lijstje wat er nu staat is eigenlijk meer voor 'iedere Nederlander' of een middelbare school leeslijst.

    Ter verduidelijking: De Eeuw van mijn Vader en De Scheepsjongens van Bontekoe vind ik hier geen relevantie hebben; Het Pauperparadijs (Suzanne Janssen), Dier, Bovendier (Frank Westerman - sowieso al zijn non-fictie) en De Zwarte met het Witte Hart (Arthur Japin) weer wel omdat het gebaseerd is op (substantieel) archiefonderzoek en actuele koppelingen heeft met de gevolgen van het werk van archivarissen.

    Vind ik.

    Chido Houbraken
  • @Chido Bedankt voor je reaktie. Mijn doel was om een lijst met boeken samen te stellen die een 'representatieve afspiegeling van de Nederlandse en Vlaamse samenleving' (vanaf ca. 1500 tot heden) is. Die eigenlijk iedereen (!) gelezen zou moeten hebben om een (beter) begrip en kennis van onze samenleving te hebben. Iets dat volgens mij noodzakelijk is voor iedereen die zich met onze geschiedenis bezighoudt (en met de neerslag daarvan in onze Archieven).

    Internationaal: tja, daarover twijfelde ik in het begin van deze 'discussie'. Natuurlijk kun je de Nederlandse en Vlaamse maatschappij niet los zien van invloeden vanuit de hele wereld (en andersom). Onze literatuur is hiervan doordrenkt, volgens mij. Dus om te beginnen: een boekencanon uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur?

    (het zal inderdaad een herhaling zijn van boekenlijsten uit de Middelbare Scholen, maar wat geeft dat? Die lijsten waren er toch ook niet voor niets? Ook met hetzelfde doel als hierboven beschreven, denk ik. En: er verschijnen steeds weer nieuwe - goede - boeken).

    (bovendien: hier is een leuke/leerzame samenwerking met de Bibliotheken mogelijk).

    Verwijderde gebruiker
  • Dus wat je eigenlijk wil is een lijst voor historici (al dan niet als geïnteresseerde leek). Da's prima, maar ik zie een wezenlijk verschil tussen archivarissen en deze beroepsgroep.

    Als Nederlander is het beslist belangrijk dat ik weet wat de politionele acties inhouden en wat de voorgeschiedenis was. Maar daar heb ik Oeroeg niet voor nodig. Of De Walgvogel van Wolkers. En, hoe raar het ook klinkt, als ik me als archivaris vooral bezig houd met het opstellen van beheersregels voor de DIV-omgeving of het inrichten van een (e-)depot, dan heb ik die kennis eigenlijk helemaal niet nodig. Dus wat is in jou ogen een archivaris?

    Ik denk nog steeds dat de lijst veel meer toegespitst moet worden op daadwerkelijk archivistisch interessante literatuur. Dan ontkom je niet aan internationalisering, al was het maar omdat het anders wel een héél klein lijstje wordt.

    Chido Houbraken
  • @Chido Ik zie een archivaris als iemand die (met alle goede bedoelingen) midden in de samenleving staat. Dus oog en oor heeft voor wat er speelt (en speelde!). Vooral voor meer 'back-office'-georiënteerde mensen lijkt mij het lezen van (belangrijke) boeken, waarvan hier een aantal als voorbeeld genoemd is, een must.

    Je kunt natuurlijk ook de krant lezen, maar dat is vaak vluchtiger informatie. Een goed boek, lijkt mij, blijft lang 'hangen'...

    Of: misschien moet de conclusie zijn: Een (altijd vrij willekeurige/arbitraire) 'boekencanon' is voor een (moderne) archivaris NIET NODIG...

    @Allen diegenen die dit lezen zullen ende....(dan sluiten we hierbij deze discussie, okee?)

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden