Records in Contexts (7): versie 0.2

  • aug 2021
  • Merel Geerlings
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 99
Merel Geerlings
Toegang tot Data
  • Annelot Vijn
  • Ivo Zandhuis
  • Chido Houbraken

De Expert Group on Archival Description van de International Council on Archives heeft in februari 2021 versie 0.2 van de ontologie en in juli 2021 de definitieve 0.2 versie van het conceptueel model van Records in Contexts (RiC) uitgebracht. Deze blog gaat in op de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van versie 0.1.

Entiteiten, properties en relaties
De entiteiten van RiC zijn gelijk gebleven, welke properties daaraan verbonden zijn is bij twee entiteiten iets gewijzigd:
- De entiteiten Record en Record Part hadden al de property ‘Documentary Form Type’, waarmee aangegeven kan worden wat voor redactionele vorm het stuk heeft. Deze property is nu ook toegevoegd aan de entiteit Record Set.
- Bij de entiteit Group is de property ‘Demographic Group’ erbij gekomen. Voorbeelden die het conceptueel model 0.2 geeft, zijn ‘vrouwen’, ‘Brazilianen’ en ‘protestanten’.
Er is een relatie bijgekomen, namelijk ‘Record has author Person, Group or Position’. De meeste relaties hebben een verleden tijd gekregen: bijvoorbeeld de relatie ‘Person or Group or Position is owner of Thing’ is geworden ‘Person or Group or Position is or was owner of Thing’. Dit maakt de relaties breder inzetbaar. Wat ook verschilt van de vorige versie is de definitie van een aantal entiteiten, properties en relaties. Deze zijn soms aangescherpt of juist breder gemaakt. Daarbij zijn de ideeën die zijn ontwikkeld bij het maken van de ontologie ook in het conceptueel model verwerkt.

Verhouding tot ISO 23081
In het RiC conceptueel model 0.2 wordt aangegeven dat de standaard ISO 23081 grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van RiC. Net als RiC is deze standaard gericht op metadata voor het beheren en het gebruik van stukken (records), maar dan in de context van recordsmanagement. Metadata van archiefvormers komt op den duur terecht in het collectiebeheersysteem van een archiefinstelling, daarom is het van belang dat de metadata frameworks van recordsmanagement en archief conceptueel consistent zijn en moeten ze interoperabel zijn. De ICA streeft naar een steeds betere aansluiting tussen RiC en ISO 23081. In een volgende blog wordt hier verder op ingegaan.

Documenteren van beschrijvingen
Het conceptueel model wijdt een hoofdstuk aan het documenteren van beschrijvingen. Volgens RiC zijn beschrijvingen van Record Resources zelf ook Records. De beschrijving (Record) is gemaakt door een persoon (Person) die een activiteit (Activity) uitvoert, waarmee een Record Resource en contextuele entiteiten worden beschreven. De entiteiten van RiC kunnen worden gebruikt om beschrijvingen te documenteren, daar is geen aparte set aan entiteiten, properties en relaties voor nodig. Zo is het mogelijk om weer te geven wanneer en door wie een wijziging is aangebracht in een beschrijving:

Of kan aangegeven worden welke contextinformatie gebruikt is om een beschrijving te maken:

Call for comments
De Expert Group on Archival Description nodigt het publiek uit om feedback te geven op versie 0.2. Commentaar kan worden aangeleverd tot 29 oktober 2021, kijk voor meer informatie op https://www.ica.org/en/call-for-comments-on-ica-ric-cm-02.

Reacties

2 reacties, meest recent: 30 augustus 2021
  • Weer een interessante blog, Merel. Dank daarvoor!

    Ik moet zeggen dat ik het af en toe wel wat verwarrend vind.
    Zo begrijp ik dat Demographic Type zowel bij het domein Person als bij het domein Group als attribuut voorkomt. Maar het domein Person kent ook nog het attribuut Occupation Type, waarvan in de uitleg staat dat dit weer een attribuut kan zijn van Demographic Type.
    Bij het domein Group staat Occupation Type weer niet.

    Gaan jullie deze attributen gebruiken? En hoe gaan jullie dan hier mee om?

    Chido Houbraken
  • Hoi Chido,

    Dank voor je reactie.

    In Amsterdam zal data over Occupation Type en Demographic Group niet op korte termijn worden opgenomen. Deze data is nu niet in de metadata registratie opgenomen en een migratie van de bestaande data heeft prioriteit. Ik vermoed dat de introductie van Demographic Group is ingegeven door de actuele discussie over of alle groepen in de samenleving in de archieven zijn gerepresenteerd. Daarvoor is deze metadata handig. In die gedachte kan ik mij voorstellen dat een archiefdienst een project start om deze metadata aan te vullen.

    Het attribuut heeft als naam "Demographic Group" gekregen en niet "Demographic Type". Maar het is inderdaad een typering van een persoon of een groep personen, dus die verwarring is zo gek nog niet. Men beschouwt Occupation Type als een bijzondere vorm van Demographic Group. Demographic Group kun je vervolgens bij zowel Group als Person gebruiken, Occupation Type alleen bij Person. Dat is een keuze. Blijkbaar vinden ze een Occupation Type niet iets dat bij een Group kan horen.

    Ik vind het geruststellend dat de discussie en aanpassingen gebeuren in dit soort 'hoekjes' van de standaard, maar dat de ruggengraat in stand blijft.

    Groet,

    Ivo.

    Ivo Zandhuis