Brief aan Tweede Kamer over planning debat Archiefwet 20xx
De Tweede Kamer heeft de behandeling van het wetsvoorstel voor de nieuwe Archiefwet voorzien voor week...
Op 29 november 2019 is er een concept wetsvoorstel gepubliceerd voor een openbare internetconsultatie. Sindsdien is er gewerkt aan aanpassingen en aanvullingen op dit voorstel op basis van:
reacties uit de internetconsultatie;
resultaten van uitvoeringstoetsen voor het Rijk (door de Audit Dienst Rijk), de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen;
adviezen van de Autoriteit Persoonsgegevens en het Adviescollege Toetsing Regeldruk;
adviezen van het Nationaal Archief en de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed.
Op dit moment is de ambtelijke voorbereiding om het wetsvoorstel in de Ministerraad te kunnen bespreken gestart. Naar verwachting zal het wetsvoorstel in december 2020 naar de Raad van State worden gestuurd. Gedurende deze periode zijn de stukken niet openbaar. Waarschijnlijk zal het wetsvoorstel rond maart/april 2021 bij de Tweede Kamer ingediend worden.
Ondertussen zal er een start gemaakt worden met het opstellen van het Archiefbesluit en Archiefregeling. De Archiefwet, het Archiefbesluit en de Archiefregeling moeten uiteindelijk gelijktijdig in werking treden. Wanneer dat precies zal zijn hangt af van het moment dat het wetsvoorstel in de Tweede en Eerste Kamer wordt behandeld.
Reacties
Vragen:
Er komen nog wel consultaties (en eventueel) uitvoeringstoetsen op de ontwerpen van het Archiefbesluit en Archiefregeling? Zeker de Archiefregeling kan diep ingrijpen op de manier van (digitaal) werken van een overheidsorganisatie en de ketens waarin zij een rol heeft.
Wanneer alles gelijktijdig van kracht moet worden betekent dat dan dat de wet en afgeleide regelingen ergens in 2022 of nog later in 2023 te implementeren zijn?
Is het de bedoeling, gezien de gedeeltelijke parallelliteit tussen de Wet open overheid (WOO) en de Archiefwet (de kwaliteitseisen (staten), definiëring van het begrip document, het stelsel rond het beperken en opheffen van openbaarheid) dat beide wetten gelijktijdig te implementeren zijn?
Beste Rienk,
Bij deze voor jou en andere geïnteresseerden de antwoorden op je vragen:
Zowel het Archiefbesluit als de Archiefregeling zullen worden opgesteld met behulp van deskundigen van het Nationaal Archief, de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, het ministerie van BZK, VNG, IPO, UvW en de branche en beroepsvereniging KVAN/BRAIN. De concepten zullen eind 2021 gereed moeten zijn en vervolgens onderwerp zijn van een open (internet)consultatie.
Op basis van onze huidige inschatting zal de Archiefwet en daarmee ook het Archiefbesluit en de Archiefregeling waarschijnlijk 1 januari 2023 gepubliceerd kunnen worden en in werking kunnen treden. Een en ander is afhankelijk van de behandeling en goedkeuring door de Tweede Kamer en Eerste Kamer.
Beide wetten volgen hun eigen traject. Het is mogelijk dat de behandeling van de wetten op enig moment door omstandigheden samenloopt en dat de inwerkingtreding gelijktijdig is.