Behandeling Archiefwet 20xx verschoven naar januari 2025
De behandeling van de Archiefwet 20xx door de Tweede Kamer is voorzien voor week 3 van 2025 (13-17 ja...
Voor de zomer heeft minister Slob een wijziging van de Archiefwet aangekondigd. In deze brief naar de Tweede Kamer legt hij uit wat hij er gaat gebeuren. Een van de maatregelen die hij noemt is de wijziging van de overbrengingstermijn van 20 naar 10 jaar. Daarnaast wil de minister de wet moderniseren, zodat de wet makkelijker en beter toe te passen is. Zo zullen er bijvoorbeeld verouderde begrippen worden aangepast en wordt er nagedacht over normen en werkwijzen in een digitale omgeving.
Meepraten?
Heeft u na het lezen van de brief vragen of suggesties? U kunt op verschillende manieren meepraten over deze wetswijziging. Medewerkers van OCW gaan graag met u in gesprek bij de bijeenkomsten Duurzaam Informatiebeheer die KIA dit najaar organiseert. Vragen, opmerkingen en suggesties kunt u ook e-mailen naar de postbus wijziging archiefwet: archiefwet@minocw.nl. In 2019 zal iedereen op het nieuwe wetsvoorstel kunnen reageren via een openbare internetconsultatie.
Reacties
Hoi Carin,
ik krijg vanuit de KIA-community vragen over op welke plekken OCW communiceert over de nieuwe Archiefwet. O.a. gebruiken jullie KIA als platform zeg ik dan. Maar hoe staat het er eigenlijk voor? Wat hebben jullie opgehaald tot nu toe? Waar zitten de hete hangijzers, en waar is nog input vanuit de sector voor nodig?
Ik denk dat de zichtbaarheid wel wat beter kan, door bijvoorbeeld actiever te worden op KIA. Denk aan een (maandelijkse) blog met op hoofdlijn wat OCW tot nu toe heeft opgehaald uit de sector? Het is denk ik interessant om dat met regelmaat te doen, bijv in het platform Juridische Vraagstukken. Of een onderwerp/vraagstuk uit te lichten, en op een platform te plaatsen dat inhoudelijk past. Mocht je advies willen, laat het ons weten.
Groetjes!
Hoi Violet,
Naast het platform en de postbus halen wij suggesties en zorgpunten op via de organisaties die vertegenwoordigd zijn in de projectgroep (VNG, IPO, UvW, NA, EGI en het ministerie van BZK), via KVAN/BRAIN en door het bijwonen van bestaande overleggen, zoals de SIO’s (Strategisch Informatie Overleg) bij departementen. Mensen kunnen dus hun individueel hun ideeën inbrengen of via de organisaties die hen vertegenwoordigen. Wij vertrouwen erop dat VNG, IPO, UvW en KVAN/BRAIN hun achterban ook actief bevragen en met gedragen standpunten komen en voorstellen zullen doen. Ik begrijp je suggestie om zichtbaarder te worden op het platform, ik weet echter nog niet of dat haalbaar is met de beschikbare capaciteit die wij op dit moment ter beschikking hebben. Dank in ieder geval voor het aanbod om mee te denken over hoe we de platforms het beste kunnen inzetten, ik maak er graag gebruik van als we op een thema gericht input willen ophalen.
Hartelijke groet,
Carin