Records in Contexts (9): mogelijkheden gebruikers
‘Ingewikkeld’ was de eerste gedachte van Merel Geerlings toen zij voor het eerst naar een archiefstuk...
Dit is de eerste blog in een reeks over een nieuwe beschrijvingsstandaard die het Stadsarchief Amsterdam gaat implementeren: Records in Contexts (RiC). Deze standaard biedt mogelijkheden om niet alleen de analoge archieven goed te ontsluiten, maar ook gedigitaliseerde en digitaal geboren archieven. De standaard biedt ook meer toepassingen voor het doorzoeken van archiefmateriaal.
De Expert Group on Archival Description van de International Council on Archives is in 2012 begonnen met de ontwikkeling van RiC en in 2016 werd het eerste conceptuele model naar buiten gebracht. De internationale archiefsector werd uitgenodigd om feedback te geven en brancheorganisaties KVAN, BRAIN en de Vlaamse organisatie VVBAD stuurden samen een reactie. Zij gaven aan dat de ontwikkeling van RiC van fundamenteel belang is om archieven nu en in de toekomst optimaal te kunnen benutten. In 2019 volgde de tweede versie van de standaard en van het model.
Ook het Stadsarchief Amsterdam ziet de mogelijkheden van Records in Contexts en heeft besloten om als een van de eerste archiefinstellingen ter wereld RiC te gaan implementeren, in samenwerking met expert Ivo Zandhuis en leverancier Picturae. Hier komt veel bij kijken: de bestaande inventarissen, indexen en beeldbeschrijvingen moeten naar RiC gemodelleerd worden, er moet uitgezocht worden hoe digitale archieven in RiC worden beschreven en, interessant voor archiefprofessionals, hoe RiC aansluit op standaarden als TMLO en MDTO. En bij het inrichten van de nieuwe raadpleegomgeving (website) wordt gekeken welke mogelijkheden RiC biedt om eenvoudiger te zoeken naar archief. Naar verwachting gaat het veel verschil maken voor archiefgebruikers.
Over die onderwerpen verschijnt de komende maanden regelmatig een blog, zodat gebruikers en archiefprofessionals stap voor stap de mogelijkheden van RiC kunnen ontdekken. Alvast meer lezen? Op de website van de ICA zijn het conceptueel model en de ontologie te vinden. Het Stadsarchief publiceert op github voorbeelden van archiefbeschrijvingen die in RiC gemodelleerd zijn. Onderstaande afbeelding is daar een voorbeeld van. Dat ziet er nu misschien nog ingewikkeld en onbegrijpelijk uit, maar het is de bedoeling dat dit na het lezen van de reeks eenvoudig te interpreteren is.
Reacties
Beste Merel,
Dat is een mooi initiatief van SAA!
En bijzonder fijn dat je de ervaringen hier wil delen!
Ik heb een paar tags toegevoegd aan je blog (als beheerder van deze groep kan ik dat :-)) omdat ik het uiteindelijk automatisch wil laten opnemen in het bronnenoverzicht van de Metadata10Daagse. Als je andere tags wil noemen, dan kan je je blog bewerken om het aan te passen. Mocht je hulp nodig hebben, dan hoor ik het wel.
Zou je er verder voor voelen dat ik een subgroep aanmaak voor RiC? Dan kunnen we de blogs daar gegroepeerd aanbieden en de discussies bij elkaar houden.