Interessant nieuws uit Zeeland
Zie de Nieuwsbrief van het Zeeuws Archief ZA e-Depot Nieuws_13.pdf
Rob Kramer, voormalig hoofdinspecteur bij de Erfgoedinspectie, stelde voor KIA een naslagwerk voor informatie- en archiefprofessionals samen. Trefwoorden voor de informatieprofessional, van actieve openbaarmaking tot zorg voor archiefbescheiden komt zowel als e-publicatie als op papier gratis ter beschikking van alle KIA-leden.
Bekijk hier de introductievideo.
Trefwoorden voor de informatieprofessional is er voor iedereen die zich met de informatiehuishouding van overheden en de archieffunctie bezighoudt.
De wereld van informatieprofessionals, ICT’ers en archivarissen is mede door de digitalisering één groot vakgebied geworden. Dat vraagt om een gemeenschappelijke taal. Dit naslagwerk kan daarbij helpen.
Deze uitgave verklaart de meest voorkomende trefwoorden. Het gaat daarbij om vaktechnische begrippen, wettelijke voorschriften, normen en standaarden. Ze worden op hoofdlijnen en in samenhang met andere begrippen beschreven. Daarnaast vind je ook organisaties en platforms terug die een rol spelen in de ontwikkeling, standaardisatie en kennisdeling op het gebied van informatie en archief. De inhoud is gebaseerd op de Archiefwet 1995 en de meest gangbare en betrouwbare (digitale) bronnen.
In deze uitgave is nog geen rekening gehouden met aangekondigde wetswijzigingen, zoals de modernisering van de Archiefwet. Zodra deze is vastgesteld, actualiseren we onder leiding van een redactie de digitale uitgave (de e-pub). Onder anderen Petra Links, Chido Houbraken en Peter Diebels gaan daarmee aan de slag. Op KIA zullen we daar uitvoerig over berichten.
Trefwoorden is als e-pub, geschikt voor tablet, telefoon of e-reader te downloaden: Trefwoorden (e-pub). Wil je de e-pub op je laptop gebruiken, gebruik dan een app als Adobe Digital Editions.
Maar je kan Trefwoorden ook als interactieve pdf downloaden: Trefwoorden (pdf)
Zodra het Nationaal Archief weer de deuren kan openen is Trefwoorden onder vertoon van dit blog op KIA als gedrukt boekwerk gratis af te halen bij de ontvangstbalie. Zolang de voorraad strekt ...
Laat vooral horen wat je vanTrefwoorden voor de informatieprofessional vindt. Opmerkingen, aanvullingen en correcties op de tekst vanuit de praktijk zijn van harte welkom via een mail aan info@kia.pleio.nl
Reacties
Wat een mooi werk! Ik ben een liefhebber van terminologieën en trefwoorden (vreemd, ik weet het). Eigenlijk zouden deze termen ook zo snel mogelijk in de diverse systemen van archiefinstellingen moeten worden ingebed. Het mooist zou een Linked data versie zijn die centraal wordt beheerd en via een webservice gepubliceerd. Zie bijvoorbeeld https://netwerkdigitaalerfgoed.nl/activiteiten/termennetwerk/
Dat gaan we doen, Reem. We brengen de termen onder in de Archiefwiki, op 17 mei tijdens de Metadat10daagse. De Archiefwiki wordt dan in z'n geheel gesemantiseerd en zal een RDF-feed hebben.
En daarnaast gaan we samenwerken met HackaLOD om het oa in het Termennetwerk te krijgen.
En het liefhebben van terminologieën en trefwoorden wordt niet vreemd gevonden op dit platform 😉
Goed bezig Chido!
Wat een mooi en uitgebreid document! Mag ik een suggestie doen? Is het een idee om toegankelijkheid van digitale informatie zoals bedoeld in de WCAG, hierin ook op te nemen ?
@Charles: in noot 503 (blz. 177 van de pdf) wordt wel verwezen naar de rijkswebpagina digitoegankelijk, over deze standaard.
Maar misschien is een apart lemma ook een idee. De bedoeling is dat dit een 'levend document' is, dus we nemen het mee!