Open data op Open Archieven

  • nov 2013
  • Bob Coret
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 3
  • 71
Bob Coret
KIA Community
  • Verwijderde gebruiker
  • Christian van der Ven

Open Archieven heeft van diverse archiefinstellingen positieve reacties gekregen over de innovatieve website en open data. Vele archiefinstelling staan in principe open voor het voor hergebruik ter beschikking stellen van hun historische persoonsgegevens. Sommige archieven hebben echter geen budget om hun website/systeem voor open data beschikbaar te maken, denk aan een OAI-PMH koppeling. Andere archiefinstellingen zijn op het moment druk bezig met data of hun website, dus zij schuiven open data nog even voor zich uit. Grotere archieven (RHC's) zien open data als bespreekpunt in hun strategische verkenningen.

Archiefinstellingen zijn echter niet de enige partij die genealogische gegevens hebben. Sinds deze week presenteert Open Archieven ook bronbewerkingen en indexen van onderzoekers. In Open Archieven is op zoek naar uw bronbewerkingen en indexen beschrijf ik de 4 toegevoegde bronnen, laat ik zien dat er altijd wel scans zijn te tonen, hoe gegevens gekoppeld kunnen worden en roep onderzoekers op om hun bronbewerkingen ook op Open Archieven te presenteren.

Wat ik in het blogartikel niet aanstip is het feit dat ik eigenlijk verbaasd ben dat de archieven de indexen niet hebben 'geacquireerd'. Zijn de archiefsystemen hier niet toe in staat? Kost het te veel tijd? Geen vertrouwen in kwaliteit?

Wat betreft de bronbewerkingen die zijn (en worden) toegevoegd aan Open Archieven heb ik goed nieuws voor de archieven: deze datasets worden, onder een CC-BY-SA licentie, beschikbaar gesteld via de OAI-PMH koppeling van Open Archieven!

Reacties

3 reacties, meest recent: 9 november 2013
  • Bob, het klinkt wederom prachtig en ik ga er later eens beter naar kijken.

    Ik reageer nu eigenlijk alleen even op wat je hier zegt:

    Wat ik in het blogartikel niet aanstip is het feit dat ik eigenlijk verbaasd ben dat de archieven de indexen niet hebben 'geacquireerd'. Zijn de archiefsystemen hier niet toe in staat? Kost het te veel tijd? Geen vertrouwen in kwaliteit?

    Er zijn namelijk tóch wel een paar lichtpuntjes, op de een of andere manier. Recentelijk schreef ik zelf bijvoorbeeld nog een artikel over de initiatieven in deze van het BHIC: Goed genoeg is ruim voldoende

    Met jou ben ik wel benieuwd naar de overwegingen van collega's. Ik weet dat technische aspecten een rol spelen, evenals soms twijfels over de kwaliteit. En ongetwijfeld ook het aloude argument van een gebrek aan tijd.

    En misschien vertrouwen ze gewoon op Open Data en Bob Coret. ;-)

    Christian van der Ven
  • Bob en Christian, hierover wil ik graag eens met jullie in gesprek! Groeten, Sylvia

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden