Geannuleerde bijeenkomst KiA - ADI en Green IT 29/11 te IISG Amsterdam
De volgende bijeenkomst van onze groep was gepland op 29 november te Amsterdam, maar die laten we door...
Dit jaar vond er geen voorjaarsbijeenkomst met Adviseurs digitale informatie plaats. Die was wel gepland op 29 juni, maar kon die dag – redelijk last minute – helaas niet doorgang vinden door covid. De organisatie ervan werd vervolgens doorgeschoven over de zomer heen en ging op 17 augustus wel door!
Als eerste presenteerde dhr. Yassin Lachman van My-Lex hun produkten; met name de ‘’data sterfhuis-constructie" My-Lex legacy werd zeer interessant gevonden door de aanwezigen. Want als gemeenten een (zaak)systeem uitfaseren kan het daarin nog beheerd en in delen vernietigd worden. Daarnaast is nog overplaatsing daar vandaan naar een e-depot mogelijk, maar verbeteren van de metadata gaan niet langer daar binnen. Door middel van een demo werd het eenvoudige scherm voor publiek en ambtenaren getoond en het eenvoudige trechteren in de data om tot de gezochte informatie te komen. De term “Funda-zoekactie” werd door de aanwezigen wel herkend bij het gebruik hiervan.
Lifelong learning
Toen lichtte Brigit Hoomans met een presentatie de KVAN-inzet om te komen tot Lifelong learning (LLL) voor het archiefvak toe. Zij benadert hiervoor organisaties en vakgenoten om het bewustzijn voor de noodzaak in het huidige snel ontwikkelende tijdgewricht actuele kennis bij te houden aan te moedigen. Dat kan door te bespreken waar die informatie verkregen kan worden, maar ook door gericht door te verwijzen naar trainingsinstanties en bestaande cursussen of opleidingen. De komst van de nieuwe archiefwet heeft grote gevolgen voor de functie en status van de archivaris. Op Rijksniveau heeft de RDDI een groot educatief programma opgezet voor archiefmedewerkers bij ministeries.
Er kwam een goede interactie tussen Brigit en de groep aanwezigen op gang over persoonlijke verwachtingen en hoe het vakgebied zich ontwikkelt tov de eigen persoonlijke groeikansen. Verder bracht zij het goede nieuws dat de KVAN organisatie bij het Ministerie van OCW extra financien heeft aangevraagd om niet alleen rijksmedewerkers in de gelegenheid te stellen opleidingen te volgen, maar ook die van archiefinstellingen en archiefmedewerkers bij de lokale overheid. Data inzetten in de bedrijfsvoering.
3. Elke krant staat vol met data. Maar wie leest die nog en kloppen die cijfers wel? Hoe presenteer je die wel juist en hoe verkrijg je de juiste cijfers?
Tenslotte presenteerde de organisatie Datacompetent hun expertise op dat vlak. Bij benaderen organisaties met de boodschap “Data365; weet welk goud je in huis hebt”, zorg dat je personeel het herkent en weet te gebruiken. Dat sloot qua kennisverwerven dus goed aan bij de vorige presentatie!
Janita Sluurman en Peter Oosterbaan van Datacompetent vertelden op interessante wijze over hoe zij interactieve workshops en games bij bedrijven houden over data gebruik en visualisatie. Ze deelden enige vragen via Mentimeter met ons hierover; Items als “wat is data?, hoe herken je relevante data?, hoe verwerk je die en welke mogelijkheden biedt het? Data analyseren en correct presenteren kent in de praktijk diverse valkuilen, welke werden besproken. Het gaat in organisaties dan om het bewustzijn en de benodigde vaardigheden voor het werken met (meta)data, waarvoor Data365 een goede partij kan zijn.
De beelden van de presentaties van deze ADI-bijeenkomst 17 augustus staan hier online voor ADI-leden, aldaar onder de tab 'Bestanden' online. Voor deelname aan ADI-bijeenkomsten moet men zich (op die pagina hier) aanmelden voor deelname.