Green IT Event op 18 november: Groen doen met digitale data
Het programma voor deze dag is opgebouwd rondom de onlangs verschenen publicatie van het Netwerk Digit...
Door hun digitale databeheer dragen erfgoedorganisaties bij aan de energiebelasting op de aarde. Wat is de ecologische voetafdruk en hoe kan die zo klein mogelijk worden gemaakt?
Binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed en de daarin opgezette netwerkgroep 'Green IT', is de wens ontstaan om te weten wat de milieu-impact is van de opslag en het gebruik van collecties. Door hun digitale databeheer dragen erfgoedorganisaties bij aan de energiebelasting op de aarde. Wat is de ecologische voetafdruk en hoe kan die zo klein mogelijk worden gemaakt? Dit is onderzocht met een casus: het platform Delpher, beheerd door de Koninklijke Bibliotheek (KB). In Delpher zijn miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften te doorzoeken.
De casestudy van Delpher, uitgevoerd door PHI Factory in samenwerking met de KB en leden van de netwerkgroep, is met name gericht op het gebruik van de servers en de infrastructuur rondom de servers waarop het platform draait. Ook is gekeken naar het gebruik van dit platform, om indirecte broeikasgasemissies van het zoeken en downloaden van data in kaart te brengen. Met de bevindingen uit het rapport en de genoemde aanbevelingen kunnen erfgoedinstellingen aan de slag om de CO2-voetafdruk van hun digitale collectie onder de loep te nemen en keuzes maken voor een klimaatbestendige toekomst.
Lees het hele rapport hier: https://doi.org/10.5281/zenodo.6341483
Aanvullend op dit rapport is er ook een praatplaat gemaakt, met daarop een overzicht van de belangrijkste bevindingen. Erfgoedinstellingen kunnen deze plaat gebruiken in presentaties en discussies over het onderwerp duurzaamheid en milieueffecten van digitaal erfgoed.