Impactanalyses: hoe preservationtools het gesprek ondersteunen
Inleiding Overheidsorganisaties sluiten hun systemen aan op het e-Depot. De digitale informatie uit di...
Op maandag 15 april organiseerden de KIA kennisplatforms E-depot en Preservation samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) een kennisbijeenkomst. Meer dan 70 deelnemers waren naar Amersfoort gekomen waar we in het pand van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werden verwelkomd.
De ochtend stond vooral in het teken van bestandsformaten. Na de aftrap door dagvoorzitter Wouter Brunner (Haags Gemeentearchief, aanjager van het kennisplatform E-depot) nam Remco van Veenendaal, preservation officer van het Nationaal Archief, ons als inleiding met 7-mijlslaarzen mee langs diverse aspecten op gebied van duurzaamheidsbeleid.
Vertegenwoordigers van het Nationaal Archief (Pepijn Lucker), het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid (Annelies Cordes en Erwin Verbrugge) en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Robert Gillesse) gingen vervolgens de diepte in en vertelden hoe hun organisaties met het thema voorkeursformaten omgaan. Een gemene deler daarbij was dat organisaties niet zelf alle specialistische kennis over bestandsformaten in huis (kunnen) hebben en van elkaar kunnen leren. Maar ook dat wat goed is voor de ene organisatie niet perse goed hoeft te zijn voor anderen. De selectie van voorkeursformaten en het formuleren van preserveringsbeleid blijft toch ook afhankelijk van de eigen use case.
De rest van de dag was gewijd aan tooling voor de (pre-)ingest fase: welke tools zijn er, hoe kun je ze gebruiken, wat missen we nog? Marcel Ras van het Netwerk Digitaal Erfgoed presenteerde de resultaten van diverse enquêtes naar de gebruikerswensen hierover. Ania Molenda gaf daarna een overzicht van de voorlopige resultaten van haar onderzoeksproject bij de NDE naar preserveringstools.
Na de lunch ging we verder in op de tooling. De middag werd ingeleid door Rafaat Alabate (Historisch Centrum Overijssel) die vertelde over het verloop en de resultaten van het project Digitaal Atelier. Daarna was het de beurt aan diverse partijen om de mogelijkheden van hun eigen tool te demonstreren. De demo’s duurden ongeveer 20 minuten. Tussendoor was er gelegenheid om vragen te stellen en te wisselen. De deelnemers waren:
RM tool (VHIC )
MAIS pre-ingest (De Ree)
FITS en C3PO (Nationaal Archief)
DAAN (Nederlands instituut voor Beeld & Geluid)
TopX Creator (MVBWorks)
Bij de afsluitende borrel werd nog druk nagepraat en werden er al voorzichtig plannen gemaakt voor de volgende bijeenkomst. Meer hierover is te zijner tijd te vinden op KIA.
De presentaties van de dag staan onder het tabblad 'bestanden' (of volg deze link). Daar is ook een foto impressie van de dag te vinden.
Reacties
Mooi verslag van een succesvolle bijeenkomst, ik ben benieuwd naar jullie vervolgplannen!
Prettige en nuttige bijeenkomst. Bedankt!