In het zonnetje: Wim van den Hoonaard
Iedere maand zetten we een lid van Archief 2.0 in het zonnetje. Iemand die zich op wat voor manier dan...
Dat ik een fan van Flickr ben, dat weten de meesten wel. Het rapport over de pilot van de Library of Congress laat duidelijk zien waarom dat terecht is.Maar we moeten wel kritisch blijven hè? Biblioblogger Edwin wees me in zijn bericht op weer een ander bericht, van Henk, over een bizar verhaal van iemand die al z'n accounts en foto's kwijtraakte! Oeps...Het deed mij weer denken aan een ouder bericht, dat ik oppikte van een Amerikaanse archiefcollega.Welke ervaringen hebben jullie met Flickr? Wegen de 'gevaren' op tegen de voordelen?
Reacties
Wat aardig is, is dat dit soort problemen zich vooral voordoen op momenten dat Flickr de regie zelf overneemt en niet langer op de 'wisdom of crowds' vertrouwt als het gaat om bijvoorbeeld moderatie. Zowel in het geval van 'rijen lijken in concentratiekampen' als 'rokende kinderen' lijkt het me dat er genoeg mensen zijn die aanstoot nemen aan het beeldmateriaal en in die hoedanigheid een knopje willen induwen om het materiaal te vlaggen. Overigens zou ik zelf nooit mijn materiaal op Flickr zetten zonder de hele collectie zelf zo in beheer te houden dat ik er ergens anders ook meteen mee aan de slag zou kunnen. Het echte probleem lijkt me in het netwerk en de 'community' te zitten die je daar opbouwt, daarover en over de ondersteunende infrastructuur zwaait Flickr nu eenmaal de scepter. Het enige echte gevaar in mijn ogen is dus dat (een deel van) je publiek je alleen maar kent via Flickr en dat, op het moment dat in je relatie met Flickr iets misgaat, je dat publiek kwijt raakt. Maar ja, had je een andere manier in gedachten om zo'n breed publiek aan te spreken?...
@Jaap: Ik ben het wel met je eens hoor. Flickr is verder natuurlijk ook gewoon een bedrijf, dat zich aan wettelijke regels heeft te houden, of misschien zelfs wel binnen ruime veilige marges wil blijven. Misschien dat ze daarom wel eens 'ingrijpen'. In ons geval zou het ook een kwestie zijn van "gelukkig hebben we de foto's nog!" Maar je weet natuurlijk niet of mensen het niet als eerste opslag gebruiken. Voor het overige ben je uiteraard niet alleen je foto's kwijt, maar ook je tags, je comments en je vriendennetwerk. Voor alles is natuurlijk een oplossing: tags zijn via api's te exporteren, van comments weet ik dat niet, eigenlijk, maar vrienden kun je eventueel ook langs andere wegen (weer) contacten. Handig is anders. Niemand gaat dat allemaal zitten administreren natuurlijk. Wat je laatste vraag betreft: nee, ik weet even geen makkelijkere weg. Wat dat betreft is het een slikken van de zure nadelen om ook de zoete voordelen te kunnen proeven. En zolang er meer zoet is dan zuur, doen we dat hè. Uiteindelijk doen we niets anders, maar dan uitvergroot, dan dat wat we altijd al deden: we maken ons afhankelijk van een leverancier. In de traditionele situatie zijn dat softwareleveranciers. In Flickrs geval is er echter weer wat meer content mee gemoeid, waar je eigenlijk nóg minder grip op hebt. Voor sommige archieven, merk ik, dat er gevoelsmatig een stap te ver wordt gezet, als ze met Flickr in zee zouden gaan. Dus ik ben benieuwd of dat te concretiseren valt.
@ Christian: heeft Tresoar ook niet eens zo'n akkefietje gehad bij YouTube of Hyves? Kwestie van uithuilen en overnieuw beginnen. @ Jaap: uit het rapport van de LoC waar Christian naar verwijst blijkt dat het bezoek aan de eigen site van LoC met 60% is gestegen nadat ze met Flickr-the commons in zee waren gegaan, en het bezoek aan de eigen beeldbank 'fotobank' beeldbank (sorry Christian, maar er zitten ook kaarten en prenten in...) met 13%. Van het nieuwe publiek dat via Flickr voor het eerst met je kennismaakte zal een deel je dus ook weten te vinden wanneer je Flickr-account opeens verdwenen is!
@Albert: Heel terecht, die laatste opmerking! En wat je eerste opmerking betreft: inderdaad merkte Tresoar een tijd terug dat hun YouTube channel ineens leeg was. Een collega van me had daar navraag naar gedaan en ik kan me herinneren er iets over te hebben gelezen. Ik weet alleen niet meer of ik dat berichtje op YouTube zelf, op Hyves of op hun eigen website had gezien... ;-)
Voor wie met een gezonde dosis wantrouwen naar Flickr kijkt, maar toch z'n foto's wil blijven publiceren: http://sunkencity.org/flickredit/. Het maken van een lokale backup van je foto's behoort dan plots ook tot de mogelijkheden, naast een aantal andere aardige opties.
@Tim: Het maken van die backup is voor mij/ons niet zo zinvol, maar die andere opties zijn het bekijken van deze tool prima waard! :-)