Nederlands Erfgoed: Digitaal!

  • dec 2007
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 5
  • 102
Christian van der Ven
KIA Community
  • Bob Coret
  • Verwijderde gebruiker

Ik neem aan dat iedereen inmiddels de website van dit groots opgezette project al heeft gevonden? Het rapport zelf heb ik alleen nog maar doorgebladerd en half gelezen, maar ik zag met een schuin oog gelukkig al de nodige 2.0-elementen.

Personaliseren van pagina's, zelf verhalen toevoegen, dwarsverbanden tussen collecties leggen, gebruik maken van dingen in 'the long tail'. Dat soort zaken. Het kost een berg geld, trouwens, maar dan krijg je ook wel wat.. Ik ben benieuwd!

Reacties

5 reacties, meest recent: 24 december 2007
  • Ik was aanwezig bij de 'presentatie/aanbieding' van 't projectplan aan J. Kranendonk van OC&W, tijdens het DEN-congres vorige week donderdag. Een flink ambitieus project. Wat dat betreft te hopen dat het uiteindelijk (ik vermoed dat tijdens de voorjaarsnota knopen worden doorgehakt) ook wordt toegekend. Ik vond met name de standaarden, de uitwisselbaarheid van de gegevens, de webservices erg aansprekend. Waar ik altijd wat sceptisch naar kijk is, naast de lasten, er altijd zo'n enorme baten berekening tegenaan gaat. Ik vind dat toch altijd erg lastig met erfgoed, daar reele, directe kosten aan toekennen. Maar goed ik vind dan ook niet dat alles in geld is uit te drukken én ik heb les gehad van Arjo Klamer (http://www.klamer.nl/) waardoor je per definitie wat kritischer kijkt naar juichende, economische voorspellingen...

    Verwijderde gebruiker
  • Een ambiteus en mooi plan! Ik vond het projectplan wel erg veel weg hebben van plan met van niveau "managmentsamenvatting" waar je goed "bullshit-bingo" mee kan spelen, oftewel alle verplichte buzzwords zaten erin. Alhoewel er inderdaad ook 2.0 kreten in voorkwamen, kwam het geheel me wel over als 10 organisaties die samen iets moois gaan maken. Ja, de obligate kreten open standaarden, XML, SOA en webservices werden genoemd, maar ik kreeg niet de indruk dat een en ander ook naar buiten toe open wordt. Het blijft "naar binnen" kijken in plaats van "de boel opengooien". Ik hoop dat deze indruk niet klopt!

    Bob Coret
  • Nou Bob, ik ben blij dat jij nog wat ouderwets cynisme hebt en dat ook uit! Zoiets was ook mijn gedachte. Ik lees er ook uit dat Nederlands erfgoed: Digitaal! een "eigen" collectie wordt in plaats van een slimme mashup vanuit de verschillende databases bij die 10 instellingen. Ik ben zo bang dat het weer een op zich zelf staand project wordt i.p.v. een slim geïntegreerd plan voor de lange toekomst vanuit de 10 instellingen en broederlijke samenwerking. Daarnaast heb ik altijd een beetje jeuk als het over de "topstukken" gaat. Alle deelnemers zijn landelijke spelers die zeker niet de doelgroepen "in de provincie" gaan aanspreken. Volgens mij ligt de aandacht voor geschiedenis heel dicht bij mensen op lokaal en misschien regionaal niveau. Of die doelgroep hiermee gediend wordt... Ik twijfel daar sterk aan. De invloed van de"bezoeker". Nou ja, we zien het wel. Het is in ieder geval heel ambitieus. Maar ik ben bang dat het weer blijft steken in grote mensen thema's en grote mensen geschiedenis. Maar de juiste buzzwords staan er in en dat garandeert een grote pot subsidiegeld! @ Christian: Hebben we niet een presentatie bijgewoond in Gent wat ook zo'n hoog ambitieniveau had?

    Verwijderde gebruiker
  • @Luud: Helemaal correct. Grote ambities waren er ook in Gent al aan te horen. Wat je trouwens zegt over de doelgroepen klopt: hoe dichter bij huis, hoe interessanter. Hoe verder weg of langer geleden, hoe vervelender. Verschillende onderzoeken wijzen dat allemaal uit. Misschien valt dat met 'topstukken' wel mee, maar ik vraag me af of een community niet beter functioneert rond een verzameling dorpsgezichten, dan om een collectie Hollandse meesters, om maar iets te noemen. Ik heb het rapport nu wat verder bekeken. Mij bekruipt het gevoel dat toch nog steeds digitaliseren op zich moet gaan leiden tot een breder publieksbereik en zo. De buzzwords kunnen dan inderdaad voor de subsidie zorgen. Geen idee hoe dat werkt. Waar ik een beetje bang voor ben, is dat dit een heel lang lopend project wordt, en dat er dan een website uitkomt die nauwelijks meer biedt (als die sowieso al meer biedt) dan al veel bestaande websites. Een website als Footnote (http://www.footnote.com/), doet die niet al prachtige dingen rond gescande bronnen en gebruikersparticipatie? En Het Geheugen van Nederland (http://www.geheugenvannederland.nl/), was dat ook al niet zo'n samenwerkingsverband om bronnen gescand online te krijgen?? Ik zal dat rapport nog eens verder lezen. Soms lijkt het alsof er steeds weer een nieuw project wordt opgestart, met (gedeeltelijk) dezelfde partners, en waarin nóg meer bronnen moeten worden gescand en zo, nóg veelomvattender, nóg grootser, nóg duurder ook.. Oké, kerstkaarten nu.. daarna lezen.. ;-)

    Christian van der Ven
  • Nou, ik heb er nu eens beter doorheen gelezen. Laat ik voorop stellen dat ik blij ben dat zulk mooi materiaal allemaal wordt gescand en centraal doorzoekbaar wordt gemaakt. En ik ben ook blij dat er door gebruikers niet alleen passief geconsumeerd hoeft te worden. Er komen persoonlijke profielen, je kunt verhaaltjes toevoegen en dwarsverbanden tussen collecties leggen. Da's mooi. Maar het is ook wat mager. De profielen zijn bijvoorbeeld vooral persoonlijk, dus voor het opslaan van eigen voorkeuren en zo. Van een echte community zal dus geen sprake zijn. Ik word wél vrolijk van sommige plaatjes van websites, die ze als illustratie gebruiken.. maar in hoeverre die model gaan staan voor dit project, dat staat er niet bij. Ik blijf dus nog een beetje hangen in de sfeer van: als er na al die jaren maar niks uitkomt wat eigenlijk vandaag de dag al achterhaald is, wat web 2.0 betreft dan. Wat namelijk overblijft, is een gigantisch scanproject. Ook heel mooi, maar daar hadden we er al verschillende van. Maar goed, mijn hoop is wat dat betreft dan ook vooral gevestigd op de tools/applicaties die iedereen kan gaan maken op basis van de databases van dit project. Er zijn vast veel creatieve particulieren, die hiermee geweldige dingen gaan ontwikkelen. Intuïtieve zoekfuncties, toffe widgets.. Dat soort dingen En misschien is dat maar beter ook: laat die instellingen nou het geld pompen in het scannen en zo, en vraag anderen om de leuke dingen te bedenken.. ;-)

    Christian van der Ven

Trefwoorden