Aandacht voor sociale media en cloudcomputing!

  • jun 2010
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 1
  • 62
Verwijderde gebruiker
KIA Community

Een paar maanden terug hield NARA, het Amerikaanse Nationaal Archief, zijn jaarlijkse Records Administration Conference (RACO 2010). De discussies van de conferentie waren prima te volgen via de sociale media. Statements van de nationale archivaris, vragen uit het veld, conclusies van meetings, blogs, documenten: alles kwam real-time tot ons onder andere via Twitter. De discussies gingen onder ander overde gevolgen van sociale media voor (overheids-)archivering en de risico’s en voordelen van cloudcomputing. Ik heb genoten en wat ik nog mooier vond, ik had wel een vraag, vanaf deze zijde van de oceaan. Want waarom had het NARA over opslag in de cloud alleen een FAQ op zijn site? Dat is nauwelijks een statement te noemen. Terstond kreeg ik antwoord en instemmende tweets. Er werd onder andere een uitgebreider verhaal en standpunt beloofd met het einde van het fiscale jaar, dat wil zeggen eind september.

Geweldig is dat toch, dat je door zo’n instantie per omgaande antwoord krijgt (dat alleen al, want Nederlandse overheidsorganisaties staan niet bepaald bekend om hun snelle online beantwoording) en dat je ook nog, hoe bescheiden ook de bijdrage, mag meepraten in zo’n conferentie!

Cloudcomputing,(overheids-) archivering in de cloud (schreef daar al eerder over op Archief2.0) is een thema dat zich heus niet tot de Verenigde Staten zal gaan beperken. Een ander voor onze vakgenoten relevant thema is het effect van het gebruik van sociale media binnen de overheid en tussen overheid en burger: dat is niet toevallig het thema van een volgende NARAconferentie, in juli Het zou geweldig zijn als dergelijke onderwerpen en discussies ook in Nederland meer ruimte en aandacht kregen, ook van autoriteiten als de rijksarchivaris en instituten als het Nationaal Archief en de Erfgoedinspectie. Want hoewel het aantal webuitingen van het Nationaal Archief en De Rijksarchiefdienst toeneemt en één twitterpagina van het Nationaal Archief (hier? Of hier?) te weinig lijkt, heeft men het daar ongetwijfeld te druk met oplossen van 1.0 problemen. Of wachten we tot de 2.0 achterstanden ook kilometers lang zijn? Die kilometers lossen zich, anders dan papier, waarschijnlijk zelf op – in de cloud.

Reacties

één reactie, 10 juni 2010
  • NArchief is de twitteraccount die ook daadwerkelijk door het Nationaal Archief daadwerkelijk wordt gevuld. Archief lijkt automatisch tweets te genreren op basis van 'nieuw niews' op/via de site van het Nationaal Archief. Vermoedelijk is daarvoor een soort RSS in elkaar geknutseld die nieuws dan weer doorpompt naar dit account.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden