ThemaTiendaagse Vernietiging 13 t/m 24 januari 2020
Op 13 januari 2020 start de allereerste KIA-ThemaTiendaagse. Tien werkdagen lang staat het onderwerp ...
Opvallende berichten deze week:
Ingmar schrijft over een huiszoeking die door het NARA in de VS wordt gedaan bij een ex-medewerker en vergelijkt dit met de Nederlandse situatie.
Christian blogt over het plan voor een identiteitscampagne voor archieven en de kosten hiervoor.
Youp van 't Hek ontketent met zijn column een oorlog tegen de callcenters en is meteen een mooi voorbeeld van webcare: zijn zoons probleem met T-Mobile wordt dankzij zijn ruim 40.000 volgers snel opgepakt. Maar als ze dachten dat ze daarmee van Youp af zouden zijn dan hebben ze het mis :-) Op FrankWatching verschijnt een artikel over webcare en met een handige checklist hoe je webcare kan integreren in je bedrijfsvoering.
Binnen het Target-project is een testbed ontwikkeld waarin 1,5 petabyte aan informatie kan worden opgeslagen. In dit testbed worden o.a. scans opgeslagen van het Kabinet der Koningin, die worden gebruikt voor het onderzoeksproject Monk. Daarin wordt gewerkt aan een ontsluitingsmethode voor historische (ook handgeschreven) archieven die met traditionele OCR-methoden nog niet goed te verwerken zijn.
De VVD vindt dat nieuwssites van de publieke omroep op de schop moeten, omdat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie met commerciële nieuwssites. Een mogelijke oplossing is om de content van de publieke omroep via een Creative Commons licentie vrij te geven. Deze vraag in hoeverre je met overheidsgeld diensten moet ontwikkelen die ook door een marktpartij gedaan kunnen worden zagen we ook terug in de discussie over het Data Liberation Front elders op deze site.
Bij WieWasWie wordt druk getest, een aantal mensen kregen deze week een sneak preview.
En verder keken we massaal naar de VPRO-documentaire over privacy:
Reacties
De afgelopen week was ook de week waarin de bezuinigingsplannen van het nieuwe Kabinet keihard doordrongen tot de Nederlandse archiefwereld. Noord-Holland, Utrecht en Gelderland reageerden via de media, Martin Berendse blogde er over, Ingmar vond daar het zijne van, Eric Hennekam was erg stellig, ikzelf had mijn zegje al gedaan, BRAIN stuurde een duidelijke brief naar de staatssecretaris en Archief 2.0 discussieerde wat af.
@Chris Dank je voor je aanvulling!
Ook bij de Automatiseringgids werd er melding van bezuinigingen gedaan: 'Regering nekt IT-project van archieven', "... het Friese archief Tresoar. Deze instelling werkt samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Statens Arkiver, het Deense nationale archief. Er wordt niet alleen bezuinigd op de archiefsector, ook de sociale werkvoorziening wordt geconfronteerd met minder fondsen. Daardoor kan Breed minder mensen op het project zetten dan aanvankelijk was gedacht....".
@Joost Ook bedankt voor jouw aanvulling!