23 archiefaccounts

  • dec 2010
  • Ernest Verhees
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 10
  • 137
Ernest Verhees
KIA Community
  • Joost Salverda
  • Christian van der Ven
  • Verwijderde gebruiker

Bij de bespreking van de nieuwe website van archief Leiden door Christian heb ik een tijdje geleden opgemerkt dat als MijnRAL de nieuwe standaard is, elk archief met een eigen omgeving gaat komen waar je dan met alleen de vondsten van dat archief iets kunt doen. Nog even los van de vraag wat je dan allemaal maar pas moet kunnen nadat je je hebt aangemeld, heb je dan als je meerdere archieven digitaal bezoekt al snel meerdere archiefaccounts nodig. In de meeste gevallen vaak dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord vermoedelijk maar de irritatie zal er zeker zijn. Een probleem dat op archief2.0 al eens eerder is benoemd door Ingmar.

Een mogelijk alternatief is een MijnArchief website aanbieden met zijn allen waar je alles kunt met alle collecties maar een makkelijkere (realistischer ook) oplossing lijkt me OpenId. Ingmar noemde dit ook al maar het was toen nog in ontwikkeling. Ik hoorde er vorige week toevallig voor het eerst over en heb niet het idee dat het sinds 2008 erg gegroeid is in Nederland. Goede uitleg van het idee achter OpenID in dit weblog op frankwatching (ook alweer van mei 2009). Ideaal zou dan zijn dat je dus met 1 account bij alle archieven (die aanmelden aanbieden) meteen kunt inloggen.

Misschien toch iemand ervaring mee met OpenId? En wat zijn eventuele nadelen? Gebruikt iemand Digid (dat ook als alternatief is genoemd, Gelders Archief mocht dat overigens niet).

Reacties

10 reacties, meest recent: 4 januari 2011
  • Hallo Ernest, ik weet eigenlijk niet meer zeker of je moet streven naar OpenID of dat je er naar zou moeten streven dat mensen met bijvoorbeeld hun Google- of Facebook-account kunnen inloggen (zoals je nu hier bij NING of bijvoorbeeld bij Zoho kunt doen.) Bij het reactieformulier van mijn weblog (dat van Disqus is) kun je ook met OpenId aanmelden, maar volgens mij doet niemand dat! Verschillende mensen melden zich overigens wel aan via hun Twitteraccount, dus misschien is dat ook nog een optie.

    (Ik ben nu trouwens heel hard na aan het denken waar en wanneer ik OpenID genoemd heb... o ja hier)

    Verwijderde gebruiker
  • Hallo Paul, dank je voor deze aanvulling.

    Ik heb eerder al eens ergens gelezen dat mijn Google-account ook een OpenId-account is, maar snap nog altijd niet precies hoe ik dat dan zou moeten gebruiken als ik alleen met OpenId kan inloggen. Vandaar dat ik het erg fijn vind als ik mijn 'gewoon' Google-account kan gebruiken.

    Verwijderde gebruiker
  • Ernest, allereerst mijn excuses, want ik had als reactie op jouw reactie op mijn oorspronkelijke blogpost over de nieuwe website van het RAL geantwoord dat ik zelf nog eens de discussie op dit punt zou openen... maar liet dat dus na. Goed dat je zelf maar in dat gat bent gesprongen.

     

    Ik ben het met je eens dat een en ander zo makkelijk mogelijk zou moeten zijn voor onze klanten. Een algehele MijnArchief-website zie (ook) ik niet zitten. Niet alleen denk ik dat dit maar voor een klein aantal klanten echt meerwaarde biedt (want het zit diezelfde klanten immers ook niet echt in de weg), maar vooral omdat ik twee andere situaties vrees:

     

    1. Zo'n service houdt het maken van afspraken in over wat je wel en niet vasthangt aan zo'n account. Als je daar als verschillende diensten verschillend mee omgaat, dan wordt het voor de klant immers onduidelijk. Ik haal in deze een reactie van Yvette aan, die op een blogpost over de Archiefbezoeker 2.0 van Richard Keijzer reageert met de woorden:

     

    Als archief krijgen we namelijk wel eens de vraag waarom we niet allemaal precies hetzelfde systeem gebruiken, of allemaal hetzelfde betaalmodel hanteren. Ik snap dat dat soms handig zou zijn, zowel voor de bezoeker als voor de archieven zelf. Maar ik denk ook dat het innovatie enorm tegen zou houden. Nu ontwikkelen archieven zelf nieuwe producten en diensten. Succesvolle ideeen vinden dan snel navolging (denk aan inzet Twitter en Flickr, of een paar jaar geleden het opzetten van beeldbanken).

     

    2. Zo'n service houdt dus het maken van afspraken in. En hoe het ook zij, Nederlandse archieven hebben keer op keer bewezen nauwelijks in staat te zijn gezamenlijke afspraken te maken. Ik breng weer even de hopeloos geflopte 'archiefkaart' in herinnering, zeg maar de fysieke tegenhanger van MijnArchief. Iedereen heeft andere wensen, eisen, belangen en middelen. Grotere diensten gaan dan maar alvast van start, kleintjes haken om diverse redenen af, of wat dan ook. Dat krijgen we ongetwijfeld in digitale vorm ook.

     

    Nou goed, blijft staan dat we best allemaal 'dezelfde' (lees: een al bestaande) inlog kunnen gebruiken - da's dan ieders eigen keuze natuurlijk, maar ik zou niet weten waarom je daar niet voor zou kiezen. Zoals we op het BHIC ook willekeurig welk ander nummer op het pasje van willekeurig welk ander archief kunnen gebruiken als iemand zich bij onze receptie meldt. Dit is dus niet zozeer een technisch vraagstuk, als wel een keuze die je zelf maakt (zowel als archiefdienst om het aan te bieden, en als klant om er gebruik van te maken).

     

    Uiteindelijk gaat het er dan dus om dat een klant gebruik kan maken van een al bestaand account. Aan OpenID hangen al Google, Yahoo!, Hyves en nog wat andere services, daarnaast is er natuurlijk Facebook Connect en zou je, zoals Ingmar aangeeft, ook via Twitter kunnen laten inloggen. En als alternatief kun je aanbieden om via een eigen gebruikersnaam- en wachtwoordcombinatie in te laten loggen.

     

    Nog een aardige: bij De Ree (Archieven.nl) wordt natuurlijk ook nagedacht over iets als MijnArchief, dus de inlog daarvan zou je ook kunnen laten kiezen als inlog voor je eigen site.

     

    Volgens mij is dat voor alle partijen het makkelijkst en geeft het bovendien de meeste vrijheid.

     

    Dat verhaal trouwens van het Gelders Archief, had dat niet meer met het BSN te maken dan met DigiD op zich?

    Christian van der Ven
  • Ernest,

    Welk probleem wil je hiermee precies oplossen? Is het enkel en alleen maar voorkomen van een wirwar van gebruikersaccount die gekoppeld zijn aan verschillende archiefinstellingen? Of is er meer wat daarna volgt, bv nieuwe toepassingen die voorheen niet mogelijk waren? Het probleem van OpenID is dat het niets toevoegt voor de eindgebruiker, middel die aan de voorkant onzichtbaar blijft.

     

    Het probleem van meerdere online identiteiten waar veel over gesproken wordt, maar een echte 1way oplossing die door de massa wordt omarmd is tot nog toe altijd uitgebleven. Er zijn verschillende tools voor eindgebruikers die het beheren van deze vereenvoudigen, maar deze staan los van instellingen. Bv Lastpass, 1password zijn erg populair. Het hebben van één persoonlijke online identiteit zal nog even op zich laten wachten, ik denk dat nog wel 3 tot 5 jaar gaat duren en zal waarschijnlijk als een nutsvoorziening op moeten worden gezet door een sterke onafhankelijke partij.

    Verwijderde gebruiker
  • @Sebastiaan. Het probleem is inderdaad het voorkomen van een wirwar van archiefaccounts. Ik denk dat het ook drempelverlagend werkt als je met een al bestaand account (zoals dat van google of van een ander archief) je je kunt registreren op een website. Het staat los van de mogelijkheden die je na een dergelijke makkelijke inlog kunt.

    Ernest Verhees
  • Interessante discussie en ik vind dat het RAL in Leiden goed bezig is met MijnRAL; andere instellingen denken er over, maar soms moet je gewoon beginnen, zoals Christian ook terecht opmerkt.

    We hebben bij het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) ook in ons Programma van Eisen voor een archiefbeschrijvingssysteem deze 2.0-elementen opgenomen. Een digitale studie-omgeving voor onderzoekers is geweldig en de techniek is inmiddels ook zover. 

    Wat ik nog mis in het verhaal, maar ik volg niet altijd alle berichten, is een systeem waarin alle gedigitaliseerde archiefstukken van (Nederlandse) archiefinstellingen doorzoekbaar zijn. Een soort www.archieven.nl dus maar dan voor scans van archiefstukken. Is een kwestie van welke metadata je gebruikt, anders wordt de doorzoekbaarheid wel lastig, maar ik ben benieuwd of hier ook al over wordt nagedacht.

    Ramses van Bragt

    Verwijderde gebruiker
  • Digid kun je inderdaad gevoegelijk vergeten, @Ernest, daar moet wetgeving voor worden aangepast. Details uiteraard bij mij bekend. Het idee achter www.archieven.nl lijkt me iets dat prima uitgebouwd zou kunnen worden. Leidend is daarbij wat de instellingen die de diverse pakketten aanschaffen en gebruiken willen. Een slimme ontwikkelaar die zijn concurrent voor wil blijven speelt daar uiteraard op in. Dat vergt wel dat we als gebruiker vooruit gaan denken natuurlijk, wil de ontwikkeling niet van toeval afhankelijk zijn. Als standaardisatie dan ook op die manier van de grond komt hebben we de horizon aardig te pakken (dan kun je met die ene account ook nog eens op een zinvolle manier door alle collecties van metadata en afbeeldingen zoeken). Mais-flexis kent een platform dat prima geschikt is voor overleg (een actieve gebruikersvereniging), maar mij is nog altijd onbekend of een dergelijk fenomeen ook bij de andere grotere aanbieders (denk aan Atlantis, Picture e.d.) bestaat.

    Joost Salverda
  • Natuurlijk is het mooi als je met 1 username en password overal kan inloggen. Ik wordt zelf ook een beetje tureluurs van alle verschillende usernames etc die je moet onthouden.

    Juist daarom hebben wij strikte opdracht gegeven bij de bouw van de site om als username het gebruik van een e-mail adres af te dingen. Persoonlijk ervaar ik dat namelijk als prettig bij een site, omdat ik dat makkelijk kan onthouden en op meer plaatsen kan gebruiken. Gebruikers van MijnRal kunnen nu dus ook al zonder problemen aanmelden met hun Google account.

    Maar we dwalen eignelijk een beetje af, want het probleem wat Ernst aankaart is dat je ook op veel verschillende plaatsen je spullen kan/gaat bewaren. Praktisch gezien kan je natuurlijk bij ons spullen bewaren die je ergens anders gevonde hebt. Maar het zou mooi zijn als er 1 centrale bewaarplek was die je vanaf verschillende sites kan benaderen. Wie weet komt dit nog wel eens, eerst maar eens zien welke archieven uberhaupt deze service gaan aanbieden

    Verwijderde gebruiker
  • @Walter, inhakend op je laatste zin wil ik vragen of je mijn (afstudeer)werk genaamd Root:\ al eens bekeken hebt? Ik heb daarover ook een blogpost geschreven hier op Archief20: hier te lezen

     

    Op dit moment staat diverse ontwikkelingen in de startblokken om naar buiten gebracht te worden rondom één gemeenschappelijk, onafhankelijk en veilig persoonlijk domein waar je jouw spullen kunt bewaren. Zie http://www.qiy.nl, na meer dan 4 jaar ontwikkelen moet deze onafhankelijke organisatie nog beginnen met het bewijzen van haar toegevoegde waarde. Echter zal dat niet direct tussen Qiy en ons gaan gebeuren, maar tussen de welbekende gevestigde orde van bedrijven. Zelf ben ik momenteel bezig om diverse slimme toepassingen uit te werken (in de lijn van mijn Hyves backup applicatie) in combinatie met Qiy en in mijn ogen bieden ze een oplossing voor het probleem wat door Ernest wordt aangekaart. Echter zit er nog heel erg veel techniek en realisatie tussen, zelf ben ik in de veronderstelling dat dit pas over 2-3 jaar mogelijk gaat zijn met de middelen waar momenteel hard aan gewerkt wordt.

    Verwijderde gebruiker
  • @Ramses: Als het idee van de Archiefbank als onderdeel van Archieven.nl een beetje ingang vindt, dan schieten we met z'n allen al een eind op.
    @Walther: Er zit natuurlijk wel een verschil in het jezelf aanmelden met je Google-account of het aanmaken van een nieuw account waarvoor je je Google-account/Gmailadres gebruikt. Overigens vind ik de gegevens die MijnRAL voor een account vraagt prima. En ze zijn ook allemaal weer aan te passen. Dat is elders ook wel eens anders.
    @Sebastian: Mooi dat er nog steeds nieuwe ontwikkelingen te melden zijn!

    Christian van der Ven

Trefwoorden