U gebruikt een internetbron: mag dat? #infokermis

  • jan 2011
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 4
  • 39
Christian van der Ven
KIA Community
  • Anneke van Waarden-Koets

Meer informatie over wat een blogkermis precies is, over het thema en over hoe je mee kunt doen: kijk hier maar eens!
Op Driekoningen blogde ik over mijn blog als studiebron. Aanleiding was dat ik zo weinig internetbronnen (blogposts, forumdraadjes enzovoort) tegenkom in de bronnenlijsten voor scripties van studenten. Daarentegen zie ik opvallend vaak dezelfde, verouderde artikelen, rapporten en zo meer in die lijsten terugkomen, vaak ook uit dezelfde auteurskringen. Dat vind ik niet altijd vreemd, maar wel bij onderwerpen als sociale media, digitale dienstverlening en meer van dat fraais.
Herken je het probleem? Is er een probleem? Moeten we er actief iets aan doen? Of lost het uiteindelijk zichzelf wel op? Tijd voor een blogkermis! Het thema luidt:
U gebruikt een internetbron: mag dat?
Doe dus mee! Je hebt er alleen een mening voor nodig, voor de draaimolen zorg ik wel. ;-)

Reacties

4 reacties, meest recent: 12 januari 2011
  • Zomaar wat hersenspinsels uit de losse pols:

    - zou er een angst zijn bij studenten omdat ze niet weten wat een internetbron is, of niet weten welke internetbronnen betrouwbaar zijn en ze tijdens de lessen misschien horen dat ze heel terughoudend moeten zijn met internetbronnen omdat rijp en groen er door elkaar staan?

    - zouden docenten misschien niet voldoende op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen en publicaties over hun vakgebied op internet, en dus ook niet promoten om daar eens naar te zoeken op internet?

    - zou het zinvol zijn om nieuwe inzichten over een onderwerp beschreven in webartikelen, blogposts, pdf's van sripties etc.etc. te koppelen aan vermeldingen van 'verouderde' literatuur/tijdschriftartikelen, zodat duidelijk is dat er over het betreffende onderwrp inmiddels recentere gegevens zijn

    - als het ons eigen vakgebied betreft zou een centrale database met verwijzingen naar vindplaatsen van vakgerelateerde info op het internet wellicht een mogelijkheid zijn. De archiefwiki met deze info uitbreiden misschien? Of is die daar niet voor bedoeld?

     

     

    Anneke van Waarden-Koets
  • @Anneke: Jij lijkt me nou typisch iemand die over dit thema een mooie blogpost kan schrijven. ;-)

     

    Over het laatste had ik ook al nagedacht, las je wel. Volgens mij zou de ArchiefWiki daar prima voor zijn. En de community van professionele archivarissen en zo (dat zijn we zelf) zorgt dat de lijst alleen verwijst naar kwalitatief goede bronnen, eventueel voorzien van een annotatie. Misschien dat het helpt, niet alleen voor de vindbaarheid, maar ook als keurmerk.

    Christian van der Ven
  • @christian :-)  Ik zal er eens over denken.

    Ik denk dat er misschien, behalve archiefwiki vullen met nuttige en relevante informatie, ook nog het nodige zendingswerk in het onderwijs verricht moet worden over het gebruik van kwalitatief goede en recente internetbronnen.

    Anneke van Waarden-Koets
  • @Anneke: Dat laatste misschien ook, maar daar heb ik zelf geen controle over. Over de ArchiefWiki dan nog een beetje, dus begin ik daar maar een keer mee. ;-)

    Christian van der Ven

Trefwoorden