Een sociale webtoepassing voor archieven (en haar bezoekers)

  • mei 2011
  • Bob Coret
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 7
  • 28
Bob Coret
KIA Community
  • Ernest Verhees
  • Christian van der Ven

Dit artikel geeft een introductie in het sociale web en introduceert een sociale webtoepassing speciaal voor archieven en haar bezoekers. Deze toepassing, mede tot stand gekomen met open data, heeft als doel de online genealogie community te versterken door offline archiefbezoek te stimuleren. Archieven kunnen eenvoudig meehelpen en profiteren!
Het sociale web
Het sociale web kan omschreven worden als mensen die met elkaar verbonden zijn en samenwerken, praten en/of bijdragen aan “boeiende inhoud” via het internet. Sociale web toepassingen zijn hot. Vooral doordat de sociale groepen zowel gebruik (kwantiteit) als waarde (kwaliteit) van het netwerk opstuwen. Belangrijke aspecten hierbij zijn identiteit (profiel, wie bent u?), reputatie (te vertrouwen, expert?), "vrienden"kring (vrienden, familie, experts, hobbyisten of geïnteresseerden), conversaties (feedback, cijfer geven, discussie) en delen (van kennis, foto's, nieuws, evenementen, enz.). Aspecten die ook duidelijk zichtbaar zijn in de verschillende stromingen binnen het sociale web:

  • social networks, denk aan Hyves, Facebook, LinkedIn, Twitter, Ning (zoals Archief 2.0 en Erfgoed 2.0)

  • social media, denk aan Flickr (foto’s), YouTube (video), SlideShare (presentaties), Scribd (documenten), Wikipedia

  • social gaming, denk aan Farmville (via Facebook)

  • social travel, denk aan TripIt, SeatGuru

  • social bookmarking, denk aan StumbleUpon, Delicious

  • social buying, denk aan Groupon

Sociaal archiefbezoekOok voor archieven liggen er mooie kansen te wachten in het sociale web. Een combinatie van social travel - bezoek van archief - en social buying - aanbiedingen door archieven - heeft geleid tot een nieuwe sociale web toepassing voor archieven, de Archiefplanner - http://www.stamboomforum.nl/archiefplanner/Het Stamboom Forum is een sociaal netwerk van ruim 37 duizend Nederlandstalige stamboomonderzoekers en historici. Via Archiefplanner kunnen zij hun bezoeken naar het archief inplannen. Het geplande bezoek wordt via de activiteitenstroom gemeld bij de vriendenkring, en als een gebruiker dit heeft ingesteld, gemeld op Twitter, Facebook en/of Hyves! Dus wees niet verbaast als je binnenkort tweets langs ziet komen als "@coret heeft een archiefbezoek gepland naar Stadsarchief Ieper http://bit.ly/jvar57".Bij het inplannen van het archiefbezoek wordt op een kalender via een indicator weergegeven dat er nog meer personen op een bepaalde dag een archiefbezoek hebben gepland, wie dit zijn kan (afhankelijk van privacy instellingen) met één klik bekeken worden. Het (sociale) archiefbezoek wordt dus gestimuleerd doordat het archiefbezoek wordt gedeeld met de vriendenkring en daarbuiten!Voor en door archievenInformatie over de archieven, zoals adres en openingstijden, wordt door Archiefplanner ook getoond bij het inplannen van het archiefbezoek. Deze informatie is afkomstig van de ArchiefWiki, een initiatief van Nederlandse en Vlaamse archivarissen, die aldaar onder Creative Commons licentie beschikbaar wordt gesteld. Dus archieven: zorg dat de informatie op de ArchiefWiki over het eigen archief aanwezig, compleet en correct is!Archieven kunnen het archiefbezoek zelf ook stimuleren. Het is niet echt "social buying", maar archieven kunnen archiefbezoekers aanbiedingen doen, die op Archiefplanner en in de nieuwsbrief van het Stamboom Forum worden getoond. Denk hierbij aan rondleidingen, Bossche Bollen of Haagse Kakker bij de koffie, boekwerkjes, eerste 3 kopieën gratis, ... In tegenstelling tot Groupon vraagt het Stamboom Forum niet een deel van de omzet ;-) ArchiefPlanner is gratis voor zowel gebruikers als archieven. De winst voor het Stamboom Forum is dat de online community elkaar ook offline ontmoet, wat de community weer versterkt! Dus archieven: wees creatief en leg zelf eenvoudig de aanbiedingen vast! Dit soort sociale webapplicaties gaan werken naar mate er meer gebruikers en archieven gebruik van maken. Dus archieven: bedenk of en hoe Archiefplanner kan bijdragen aan de eigen on/offline strategie en experimenteer eens! Archiefplanner is nu in publieke testfase (met testdata om goed beeld te geven). Maandag 30 mei gaat deze service "live". Vanaf deze dag wordt Archiefplanner ook breed gepromoot richting gebruikers, hopelijk met een gevulde lijst met aanbiedingen!

Uiteraard sta ik open voor uw vragen en suggesties!

Reacties

7 reacties, meest recent: 30 mei 2011
  • Bob, ik vind het, zoals je weet, alvast een geweldige extra service bij het Stamboom Forum. Je had mijn persoonlijke profiel en dat van het BHIC al zo ingesteld, dat het BHIC alvast leuke aanbiedingen kan doen voor (groepjes) bezoekers die onze studiezalen bezoeken, dus daar zullen we eens onze creatieve geesten over laten gaan. Leuk!

    Vanaf 30 mei zullen we ook reclame gaan maken voor deze nieuwe functionaliteit, bijvoorbeeld door een nieuwsberichtje op onze website.

    Christian van der Ven
  • Interessant en leuk initiatief. Nog wel even nadenken over die aanbiedingen... dat zou ook iets kunnen zijn als uitgebreide uitleg zoeken in het archief of paleografisch hulpuur?

    @Bob Ben wel geïnteresseerd in de koppeling met de Archiefwiki, is dit nu op basis van de html scraping zoals je hier iets zegt? is dat (kort) uit te leggen of heel erg ingewikkeld? gaat me vooral om de algemene mogelijkheid om inhoud uit een wiki te importeren.

    Ernest Verhees
  • @Ernest Ja, het gaat om HTML scraping. Per archiefpagina wordt het interessante deel er uit gehaald, Dit deel wordt geschoond qua HTML en dan wordt het bestand opgeslagen en informatie in een database gezet. Omdat het op de Wiki toch om vrije invoer gaat zijn er ook wat uitzonderingen gecodeerd (=maatwerk programma). Het levert wel een herhaalbaar proces op. Al met al voor mij een werkzame oplossing. Toch hoop ik dat de data ook beschikbaar komt in een meer gestuctureerd formaat, zodat de opendata door nog meer initiatieven gebruikt kan worden.

     

     

    Bob Coret
  • @Christian ik heb in de gebruikers database van het Stamboom Forum gezocht naar archiefmedewerkers, op naam, e-mail adres of iets in het profiel, en heel wat archiefmedewerkers gevonden (wist ik niet eens). Ik moet zeggen dat het BHIC qua aantal medewerkers op de 1e plek stond, gevolgd door het Nationaal Archief, Zeeuws Archief, Tresoar en Regionaal Archief Tilburg. Totaal 23 archieven, maar ik kan natuurlijk medewerkers gemist hebben, 

     

    Ben benieuwd welke archieven straks "archief aanbiedingen" gaan doen... en hoe ik de rest over de drempel krijg :-)

    Bob Coret
  • @Bob: Leuk dat er al zoveel archiefmedewerkers een account hebben aangemaakt op het Stamboom Forum! Da's een mooi begin.

    En als er nu al een paar archieven zijn die aanbiedingen toevoegen en het gaat een beetje lopen, dan volgen er vast nog meer. Ik zal er ook nog over bloggen, wie weet pikt dan nog eens iemand extra het op.

    Christian van der Ven
  • Reminder: deze week krijgen de 38K+ leden bericht over de nieuwe dienst Archiefplanner.

    Voeg snel een archiefaanbieding toe voor exposure & extra archiefbezoek!

    Bob Coret
  • @Bob: Ik heb toevallig deze morgen een overlegje waarin een paar collega's even gaan brainstormen over wat leuke aanbiedingen. Komt dus goed!

    Christian van der Ven

Trefwoorden