Geschiedenis percelen binnenstad op Amersfoort op de kaart

  • feb 2012
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 6
  • 116
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

De kaart met kadastrale informatie van de binnenstad uit 1832 is toegevoegd aan Amersfoort op de kaart. Daarnaast zijn bijbehorende notariële akten waar dit mogelijk was gekoppeld aan de percelen.

Kadastrale kaart openen

Kies in het menu voor 'Kaarten'. Open vervolgens de kaart 'Kadaster 1832'.

Perceelgeschiedenis openen

-Ga met uw muis op een perceel staan, klik op uw linkermuisknop en kies voor 'Perceel'. Er opent zich een kader met daarin korte gegevens over het perceel zoals het perceelnummer en de oppervlakte.-Onderaan dit kader klikt u op 'Zoek notariële akten bij Archief Eemland' om de bijbehorende akte te openen. Let op; niet alle percelen konden op deze wijze gekoppeld worden.-In de webpagina van de notariële akte staan bijvoorbeeld boedelscheidingen, faillissementen, en verkopen van de panden, als Archief Eemland deze informatie bezit.

Huisonderzoek

Heeft u interesse in historisch huisonderzoek? In mei kunt u deelnemen aan de cursus 'Op zoek naar de geschiedenis van mijn huis'.

Reacties

6 reacties, meest recent: 25 februari 2012
  • Ziet er (weer) schitterend uit, Georges! De mogelijkheden van jullie applicatie zijn natuurlijk schier eindeloos... (Dat is misschien ook wel een beetje een 'gevaar' trouwens.)

    Kortgeleden had ik voor de module Beschikbaarstellen aan de Archiefschool nog een tweetal studenten uit Amersfoort. Die zouden alvast veel baat hebben gehad bij deze nieuwe toevoeging, toen ze de opdracht "huizenonderzoek" moesten maken. ;-)

    Christian van der Ven
  • Er is inderdaad veel mogelijk met deze interface. Wij gaan er binnenkort ook mee online. Blijft wel oppassen zoals Christian ook al aangeeft of dit de manier is om de toegang tot allerlei bronnen aan te bieden. 

    Ik zag dat er op kadasternummer gezocht wordt. Daar kleven wel nadelen aan. Nogal wat percelen worden in de loop van de tijd hernummerd of in een andere sectie geplaatst bij stadsuitbreiding en zo.

    Maar, leuke toepassing!

    Verwijderde gebruiker
  • @luud en @christian het is inderdaad een gevaar om alles te willen koppelen aan amersfoortopdekaart. ik merk het intern ook wel aan de 'discussies' hierover. het kadaster is nogal droge informatie en is vooral bedoeld om wat te helpen / opstarten bij huisonderzoek, maar kan natuurlijk nooit een alternatief vormen. ooit wil ik mijnadres.org nog eens laten koppelen aan amersfoortopdekaart en wellicht een quiz met vragen over de punten die je online kan spelen. maar het blijft leuk en als laagdrempelige website die vervolgens mensen verleidt om onze 'echte' website te gaan bezoeken, werkt het heel goed!

    Verwijderde gebruiker
  • @Georges: Ik vind het nog altijd een schitterende applicatie om allerlei content te etaleren. Maar ik moet toegeven dat ik de draad soms een beetje kwijtraak. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik de regio niet ken, zodat ik dus weinig content hérken. Maar misschien is een reden ook wel de enorme veelvoud aan content en functionaliteit die inmiddels geboden wordt... Hoe dan ook, als etalage kan ik me voorstellen dat de site prima werkt, en dat jullie 'echte' site daar lekker van profiteert. :-)

    @Luud: Ik ben benieuwd hoe jullie deze applicatie gaan inzetten. Gebruikersparticipatie is bij jullie een speerpunt en net daarin lijkt de applicatie in Amersfoort niet echt uit te blinken... (afgaande op het aantal reacties wat wordt geplaatst; wie weet dat de nieuwe 'publieksarchivaris' daar nog verandering in kan brengen natuurlijk)

    Christian van der Ven
  • @Georges

    Als een toename van het bezoek aan jullie website een doel is van Amersfoort op de Kaart, dan heb je dus je doelstelling bereikt. Mooi zo! @Christian

    Ik kan er een heel gloedvol betoog aan wijden, maar dat doe ik niet. Tilburg op de Kaart zal een "product" zijn waar interactie niet of nauwelijks een rol speelt. In dat opzicht voldoet het niet aan onze hoofddoelstelling waarbij we proberen om meer mensen onderzoek te laten doen en daarmee de informatie die wij beheren te verrijken dan wel beter toegankelijk te krijgen. Mooie verheven doelstelling en lastig in de praktijk te brengen.

    Wat het wel doet, zoals ook bij Eemland, is informatie verbinden. Ik beschouw het mede als een experiment om te kijken hoe je de informatie uit verschillende databases of informatiebronnen die wij beheren en opgezet hebben, kunt koppelen. We willen ook proberen om digitale informatie van de gemeente Tilburg hier een plaats te geven, bv. over de gemeentelijke monumenten. Hopelijk brengt dat ook andere aanbieders van online digitale informatie op ideeën hoe ze onze data kunnen gebruiken in hun websites of applicaties. Tegelijkertijd worden wij als Regionaal Archief Tilburg gedwongen om een aantal van die databases open te zetten en na te denken over Open Data.

    Tenslotte is er vraag vanuit het onderwijs naar dit soort applicaties met kaartmateriaal. Ook daarvan gaan we onderzoeken hoe we dat in kunnen gaan zetten en hoe we het onderwijs daarmee van dienst kunnen zijn.

    Aanleiding was de dag rondom de Kaart van Zijnen waarbij zoveel respons is gekomen dat we op zoek zijn gegaan naar een manier om die kaart en andere kaarten online aan te bieden

    Dat hele pakket is de reden om met dit mooie product aan de slag te gaan. :)

    Verwijderde gebruiker
  • @Luud: Ik houd anders wel van een gloedvol betoog hoor. ;-)

    Mooi om te lezen hoe verschillende vragen van en aan jullie een antwoord (kunnen) vinden in het inzetten van deze applicatie. Het gebrek aan data is nooit het probleem bij ons soort instellingen; daar hebben we zát van!

    Christian van der Ven

Trefwoorden