Spam op Archief 2.0 hopelijk verleden tijd
Zoals jullie weten hebben Archief 2.0 en soortgelijke netwerken met enige regelmaat last van spammers....
Voor de deelnemers aan de speel-en-deelsessie over ISAD, ISAAR en het semantisch web volgt hieronder aanvullende informatie met betrekking tot het programma.
Voor de goede orde: het maximum aantal deelnemers is al geruime tijd geleden bereikt; je kunt je dus helaas niet meer aanmelden.
Datum en locatie
Maandag 14 mei, Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27
Wifi en Twitter
Er is wifi beschikbaar; de toegangscode krijg je ter plekke. De hashtag op Twitter is #speeldeel
Programma
12.15 - 12.50: Ontvangst en kennismaking (met lunch)12.50 - 13.00: Welkomstwoordje en inleiding door Michael Geerlings (RAN)13.00 - 13.30: Hanno de Vries: Klassiek versus ISAD op het world wide web13.30 - 14.00: Ronald Rommelse: ISAAR(CPF): De ervaringen van het Gemeentearchief Rotterdam14.00 - 14.30: Pauze14.30 - 14.40: Mark Lindeman: Zoeken naar Archiefvormers, een Customer Story14.40 - 14.50: Tom Cobbaert: De ArchiefWiki en het semantisch web14.50 - 15.00: Toelichting workshop door Ernest Verhees15.00 - 15.45: Workshop15.45 - 16.00: Verwerken workshop (tevens korte pauze)16.00 - 16.45: Terugkoppeling workshop16.45: Afsluiting en borrel
Presentaties
Klassiek versus ISAD op het world wide webDoor Hanno de Vries, Nationaal Archief
Al meer dan een eeuw is de klassieke inventaris het instrument waarmee archivarissen de context en inhoud van archieven beschrijven. Daarnaast bestaat sinds een kleine twintig jaar een 'nieuwe' beschrijvingsstandaard: de International Standard for Archival Description (ISAD). Het nieuwe model hanteert dezelfde principes als de klassieke inventaris maar verschilt in de uitwerking daarvan.
De toenemende aanwezigheid van archiefdiensten op het world wide web heeft er toe geleid dat archieven niet meer uitsluitend volgens de traditionele manier worden benaderd, via de gedrukte inventarissen op de studiezaal. In de nieuwe, digitale omgeving is metadatering nog belangrijker geworden. Een mooie aanleiding om de voor- en nadelen van beide beschrijvingsstandaarden nog eens naast elkaar te zetten.
ISAAR(CPF): De ervaringen van het Gemeentearchief RotterdamDoor Ronald Rommelse, Gemeentearchief Rotterdam
ISAAR(CPF) is de internationale standaard voor het gestructureerd beschrijven van de archiefvormers. In deze presentatie zal aan bod komen hoe het Gemeentearchief Rotterdam deze standaard heeft toegepast. Welke stappen moesten hiervoor worden gezet en welke problemen moesten worden overwonnen? Daarnaast zal worden ingegaan op de vraag wat ISAAR betekent voor het toegankelijk maken en online presenteren van archieven.
Zoeken naar Archiefvormers, een Customer StoryDoor Mark Lindeman, Pictura
Voor het Rijksarchief in België heeft Pictura onlangs een aantal nieuwe zoeksystemen gemaakt, waaronder een zoeksysteem voor archiefvormers. Het systeem is geheel gebouwd op EAC-CPF (Encoded Archival Context - Corporate bodies, Persons, and Families), de metadatastandaard voor het beschrijven van archiefvormers, gebaseerd op ISAAR. Door de integratie met een (eveneens nieuw) zoeksysteem voor archieven, gebaseerd op EAD (Encoded Archival Description), ontstaat een compleet beeld van de schatten die in het archief beheerd worden.
Workshop
In de afgelopen speel-en-deelsessies en bij andere gelegenheden is vaak over web 3.0 of het semantisch web gesproken. Inmiddels zijn er ook onderzoeken, adviezen en toelichtingen over dit onderwerp verschenen binnen ons vakgebied. Niettemin blijft het nog lastige materie waarbij vooral de vraag wat er nu precies gedáán moet worden (en hoe) om de stap naar web 3.0 te maken nog onduidelijk is. Daarom willen we in deze speel-en-deelsessie in een workshop echt aan de slag gaan, met nadrukkelijk een beperking tot het werk dat bij de informatiespecialist/archivaris ligt, zonder uitgebreide noodzakelijke ICT-kennis.
Concreet gaat het dan om de eerste stap zoals benoemd door Ivo Zandhuis in Uw data op het Web van Data. Een beknopt plan van aanpak voor erfgoedinstellingen: Datamodel omzetten naar RDF
Deze stap is verder uitgewerkt in de stappen 2 en 3a uit de tutorial Linked Data van DEN.
Als datamodel dat we willen omzetten naar RDF hebben we niet voor een specifiek datamodel van een instelling gekozen, maar voor de Internationale Norm voor Archivistische Geautoriseerde Beschrijvingen van Organisaties, Personen en Families (ISAAR(CPF)). Deze norm, die in de praktijk vooral als beschrijvingsstandaard voor archiefvormers gezien wordt, vindt langzaam meer toepassing.
De opdracht voor de groepen, die elk een deel van ISAAR gaan behandelen, is in drie deelvragen verdeeld:
1. De ISAAR-elementen omzetten naar klassen of eigenschappen (class of property)
2. Is er een koppeling/link te maken tussen de klassen of eigenschappen die bedacht zijn en klassen en eigenschappen in al bestaande rdf-vocabularies, zoals met name DC, FOAF en SKOS?
3. Wat is het type (range) van de eigenschap?
Het doel van de workshop is niet dat er aan het einde van de dag een kant-en-klaar product ligt, maar dat we gezamenlijk, met enige begeleiding, praktische ervaring opdoen met een beschrijvingsstandaard en het semantisch web.