Notariële archieven en het opvolgersarchief van de KNB
Bij het maken van een korte handleiding voor onderzoek in notariële archieven werd ik door een collega...
Deze week is de website "Open Source Indexing" de lucht in gegaan. Doel van deze website is om een open-source tool te maken voor het indexeren van archiefstukken door de crowd. Zie http://opensourceindexing.org/ voor de complete beschrijving.
Omdat dit van origine een Brits project is helpt het als er ook vanuit Nederland en België aan mee wordt geholpen zodat de tool ook hier gebruikt zou kunnen worden.
Wat het project concreet aan archieven vraagt zijn voorbeelden van te indexeren archiefmateriaal:
Project definitions including:* Sample image files (around 5 per project in the format you'd use for access copies),* A maximal spec for the data you'd like to collect,* A minimal set of required fields you need, and* A description of the material and goals of the project.
These images and project specs will be published online and shared among collaborators.
* Commitment that someone from your organization could weigh in on discussions about the example projects and the tool.
Op http://opensourceindexing.org/ staan de contact details.
Wie helpt?
Reacties
Toevallig dat ik er zojuist ook over heb geblogd: Iedereen z'n eigen VeleHanden? Open Source Indexing!
Ik ga eens zien of wij op de een of andere manier mee kunnen doen; hopelijk kan ik er collega's warm voor laten lopen, maar het moet een beetje in het schema passen...
Overigens wordt niet alleen om te indexeren materiaal gevraagd, maar ook om financiering (alhoewel het een niet per se aan het ander verbonden is).
Mooi project!
Sinds de lancering van VeleHanden denk ik na over 'open source indexing' van een fotoarchief ca. 1930-1990 van een politieke partij. Ook de centraal gemaakte 'mededelingenbladen' van lokale en regionale bestuurders 1947-1980 kunnen digitaal een breder publiek aanspreken.
Via gahetna.nl zijn de foto's van Anefo beschikbaar gekomen. Ook een geweldig project, prima geindexeerd maar volgens mij nog niet 'gedragen' door een breed publiek.