DUTO van gegevens, publicatie module passende maatregelen
We hebben 15 augustus de eerste module van de handreiking duurzame toegankelijkheid(DUTO) van gegevens...
Het Overheidsinformatiemodel (OIM) is gepubliceerd op de website van het Nationaal Archief. Met het model wordt duidelijk gemaakt hoe gegevens en informatie zich tot elkaar verhouden binnen het kader van overheidsinformatie.
Als we het hebben over het duurzaam toegankelijk maken van overheidsinformatie, blijkt het regelmatig onduidelijk wat daaronder begrepen wordt. De discussie spitst zich vaak toe op het onderscheid tussen informatie en gegevens. De interpretaties van de begrippen verschillen en ook de conclusies die daar aan verbonden worden. Het komt bijvoorbeeld voor dat wordt gedacht dat gegevens niet onder de Archiefwet vallen, omdat de laatste zou gelden voor informatie.
Het OIM laat in een conceptueel model zien welke relatie gegevensobjecten, informatieobjecten en metagegevens hebben. Deze relatie wordt visueel weergegeven in het overheidsinformatiemodel. De verschillende objecten en onderlinge relaties worden ook nog verder toegelicht bij het model. Het OIM is een gespreksstuk dat helpt de discussie tussen informatie- en dataprofessionals in goede banen te leiden. Het is een gezamenlijk vertrekpunt om de samenwerking tussen beide bloedgroepen goed op te zetten en een brug te slaan tussen het DUTO-raamwerk en gegevensmanagement.
Het maakt duidelijk dat gegevens onder de Archiefwet vallen omdat niet de vorm bepalend is maar de context waarin ze gebruikt worden. Gegevens en informatie dienen hetzelfde doel en vormen tezamen grondstof voor een te leveren dienst of product.
Het OIM staat nu op de website van het Nationaal Archief!
Reacties
Frank e.a., de leesbare schema's zijn te raadplegen op https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/kennisbank/overheidsinformatie-binnen-informatiehuishouding