Vernietigen van camerabeelden: wie doet wat?

  • sep 2017
  • Yvonne Welings
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 42
Yvonne Welings
InformatiehuishoudingOverheden
  • Annemieke Adema

Belastingdienst

Nog niet zo lang geleden, in juni 2017, werd de belastingdienst op de vingers getikt door de Hoge Raad omdat ze beelden van camera's met metadata te lang bewaarden. De reden was dat de privacy van burgers in het geding zou zijn. De belastingdienst heeft vervolgens alle centraal opgeslagen beelden van ANPR-camera's die kentekens van auto's registeren vernietigd.

Gemeenten

Ook gemeenten bewaren camerabeelden. In de nieuwe selectielijst is daar ook een bewaartermijn aan gekoppeld maximaal 4 weken. Je vindt de toelichting bij 12.1.9.

Er komen steeds nieuwere vormen van cameratoezicht. Gisteren werd bekend dat de gemeenten Heusden en Vught camera's gaan inzetten om de kentekens van criminelen te kunnen registreren. Een soort cameraschild tegen criminelen dus, Hoe er met huurauto's wordt omgegaan, is niet bekend, maar dit is terzijde.

Alles zou voldoen aan privacywetgeving.

Maar wordt vernietiging verantwoord?

Mede in verband met het privacyvraagstuk is het meer dan nodig om de vernietiging ook te verantwoorden en vast te leggen in een verklaring van vernietiging.

Ik ken echter nog geen praktijkvoorbeeld in deze. Wie verantwoordt wel en hoe is dat geregeld?

Reacties

2 reacties, meest recent: 25 september 2017
  • In Zaanstad gaan we binnenkort waarschijnlijk ook starten met de bodycam. In eerste instantie wordt dit een pilot. De projectleider heeft op aanraden van de adviseur digitale dossiervorming, contact gezocht met de inspectie hoe om te gaan met de vernietiging. 

    In gezamenlijkheid hebben we besloten om een doorlopende machtiging te gaan verlenen, voor de periode van de pilot en daarna voor de periode van een jaar. De vernietigingsprocedure wordt afgestemd en wordt gelogd, na de pilot en daarna na een jaar wordt de controle achteraf gecontroleerd verlengd met een jaar, dit gaat jaarlijks terugkeren. Vernietiging kan in de applicatie die gebruikt wordt voor de opslag van de camerabeelden. 

    Na afloop van de pilot evalueren we deze werkwijze. Persoonlijk ben ik geen voorstander van doorlopende machtiging, maar elke vier weken een vernietigingsprocedure doorlopen is ook niet heel erg efficiënt. Ik lees graag jullie mening/ feedback op deze methodiek. 

    De bijbehorende stukken moeten nog ontwikkeld worden, dus die kan ik helaas nog niet delen. 

    Annemieke Adema
  • Beste Annemieke,

    Omdat vaak niet alle zaken gedeeld kunnen worden met de buitenwereld, heeft de VNG sinds kort een eigen forum selectielijst. Op dit forum kunnen documenten uitstekend gedeeld worden met andere gemeenten.

    Groet,

     

    Yvonne Welings

     

    Yvonne Welings