Alles wat je altijd al wilde vragen over open data / je interventie voor de Mastercourse....

  • jul 2016
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 8
  • 37
Verwijderde gebruiker
Toegang tot Data
  • Hans Laagland
  • Anastassia Adriaanse
  • Bert Nielsen

We willen graag alle vragen die er de komende tijd zijn ook weer delen met alle deelnemers van de Mastercourse. We brengen ze daarom samen in deze discussiethread, mede op suggestie van Bert Nielsen.

Heb je een vraag?Voeg je vragen als reactie hieronder toe. We zullen ook de vragen die we mondeling/telefonisch krijgen hier delen, met de antwoorden en suggesties.

Heb je suggesties, antwoorden, dingen te delen?Heb je bij het lezen van een vraag van een ander een antwoord, suggesties of iets om te delen of naar te verwijzen? Reageer dan! Zo helpen we elkaar verder!

Reacties

8 reacties, meest recent: 8 juli 2016
  • Bij ons is men binnen de gemeente ook bezig met open data en ze willen dat wij onze bestanden ook bij hun leverancier neerzetten (al weten ze nog niet wie dat gaat worden). Ze zeggen dat het voor de gebruikers beter is als er maar één plaats is waar alle Zeister (of Utrechtse?) bestanden staan.

    Hoe denken jullie hierover? En waar plaatsen andere archiefinstellingen de bestanden met hun open data? Op hun eigen site, bij een leverancier of nog ergens anders?

     

    Vriendelijke groet, Hade Mugie

    digitale archivaris Gemeentearchief Zeist

     

    Verwijderde gebruiker
  • Hallo Hade,

    Vanuit gebruiker en beheer gezien is het beter om op één plaats de datasets beschikbaar te stellen. Verwijzingen naar die datasets kunnen op meerdere plaatsen op het internet aangeboden worden; bijv. beschikbaar stellen 'corporate site' en/of eigen onderzoeksomgeving met daarnaast APE, DCN en archieven.nl). Het nadeel is als je datasets op meerdere plaatsen aanbiedt, dat je in beheer goed moet regelen (bijv. bijgewerkte versies van een dataset) en dat je richting gebruiker kenbaar moet maken dat de locaties waar de datasets worden aangeboden mogelijk niet 'persistent' zijn. Dit laatste is nl. van belang als een her-gebruiker verwijzingen naar de datasets wil opnemen (als voorbeeld: openarchieven.nl van Bob Coret, waarin verwijzingen zijn opgenomen naar de multimediabestanden op archieven.nl).

    Als HCO hebben nog geen besluit genomen waar we de datasets gaan publiceren, maar dit zal bij een leverancier zijn (functionaliteit) en waarschijnlijk geïntegreerd in onze eigen site ( en/of via APE).

    Bert Nielsen
  • De (open)data van het Waterlands Archief staat op archieven.nl voor archieven en documentatie en op bij Picturae voor de beeldbank, kranten en genealogie. In het beheer is dat al lastig als je tussen kaarten en foto's wilt verwijzen die uit archieven kom maar in de beeldbank zijn opgenomen. Dus één plaats en daaruit  of daarnaar verwijzen heeft zeker de voorkeur.

    Verwijderde gebruiker
  • Topic: contextuele informatie datasets

    Bij het beschikbaar stellen van datasets moeten deze voorzien worden van context informatie. Hiervoor wordt de DCAT standaard (https://www.w3.org/TR/vocab-dcat/) geadviseerd. Heeft iemand van jullie ervaring met deze standaard? (welke velden zijn 'verplicht / facultatief' ofwel welke velden moeten altijd gevuld zijn en welke niet). Hoe leveren jullie contextuele informatie bij de datasets?

    Bert Nielsen
  • Nee bij het Waterlands Archief geen ervaring. Maar we zouden erg geholpen zijn met een Nederlandse vertaling. Vooral omdat er veel omschrijvingen staan die voor de juiste interpretatie onder het  "betere en hogere" Engels vallen.

    Verwijderde gebruiker
  • @ Bert; Topic: contextuele informatie datasets

    Interessant. Nee, geen ervaring mee. Dit is een van de zaken die ik bij mijn opdracht in deze Mastercourse ga uitzoeken. Ken je deze link al op data.overheid.nl: https://data.overheid.nl/dcat ?

    Hans Laagland

Trefwoorden