Ik wil me laten bijscholen, maar hoe?

  • sep 2012
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 8
  • 44
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Joost van Koutrik
  • Christian van der Ven
  • Yvonne Welings

Graag wil ik meer weten over de mogelijkheden om me als archiefmedewerker/div-er te laten bijscholen.

Het zit zo:

Met mijn eerdere studie kostte het me moeite om werk te vinden en besloot daarom weer een opleiding te gaan volgen: Archiefwetenschap aan de UvA. Het schakelprogramma daarvan (met vakken van zowel Archiefwetenschap als Culturele Informatiewetenschap) heb ik afgerond; de master heb ik echter om verschillende redenen moeten staken.

Nu lijk ik een beetje tussen wal en schip te zwemmen. Ik zou nu aan de slag willen als div-er of archiefmedewerker, maar in vacatures hiervoor vragen ze vaak naar zaken als een diploma SOD II of Archivistiek B. Het is moeilijk aan te geven in hoeverre een schakelprogramma Archiefwetenschap/Culturele Informatiewetenschap, zonder dus de master-opleiding, hieronder valt.

Ik vraag me af of bijscholing zinvol is. Een hele SOD-opleiding lijkt me wat veel (hooguit op te brengen als ik ernaast kan werken), maar losse cursussen in Woerden of bij GO spreken me wel aan. Maar welke zijn handig?

Ik heb al gesolliciteerd bij Mailprofs, die elk halfjaar twee mensen uitverkiezen om op hun kosten in Woerden een opleiding te doen. Helaas was ik daar nog niet bij: ze wilden dat ik eerst nog voor hen zou werken in een van hun startersfuncties om me te kunnen ‘bewijzen’, zodat ik de investering waard was. Helaas hadden ze het afgelopen halfjaar geen startersfuncties... Het schoot dus niet op.

Hebben jullie ideeën voor wat de beste optie zou zijn?

Ervaring met archiefwerk heb ik overigens al wel.

Bedankt alvast!

Reacties

8 reacties, meest recent: 1 oktober 2012
  • M.i. is het van belang dat je eerst bepaalt welke richting je je wil ontwikkelen, is dat richting cultuurhistorie of toch de informatiekant.

    Wat de laatste groep betreft zijn er veel vacatures (link), maar ook in de DIV wereld zijn er vragen of dit een toekomstbestendig beroep is.  

    Yvonne Welings
  • Lastig hoor, Iris! Je wilt werken, maar daarvoor vragen ze een opleiding. Je wilt een opleiding, maar liefst naast je werk. Die rare cirkel zul je toch echt zelf op enig moment moeten doorbreken. Hetzij door toch maar te blijven solliciteren, te proberen een baan te vinden en vervolgens via het werk een opleiding te volgen, hetzij door dan toch maar zelf aan een opleiding te beginnen, maar te blijven proberen daarnaast een baan te vinden.

    Wat Yvonne zegt, dat is natuurlijk helemaal waar: bepaal eerst in welke richting je jezelf het liefst zou willen ontwikkelen.

    Mijn indruk is dat er in de div-wereld meer werk voorhanden is (ik zie tenminste meer vacatures vermeld) dan in de culturele archiefhoek. Maar goed, laat dat niet leidend zijn bij het kiezen van een richting. Kies in eerste instantie vooral voor de kant van het vak waar je passie naar uitgaat. En ga dan eens, bijvoorbeeld bij de Archiefschool, je licht opsteken ten aanzien van het opleidingenaanbod, en de specifieke mogelijkheden in jouw situatie.

    Succes!

    Christian van der Ven
  • In de meest recente Od staat ook een overzicht van opleiders en hun cursussen/opleidingen. Daar mag je er vast wel een van hebben van de SOD als je uitlegt dat je zelf op zoek bent. Houd er ook rekening mee dat je al meer vakken van de master hebt gevolgd en op basis daarvan mogelijk dispensatie kunt krijgen voor opleidingen als de HMDI. Daar kun je een verklaring voor opvragen bij de UvA (o.b.v. WHW art. 7.11 lid 5 :)).

    Joost van Koutrik
  • Hoi Iris, je zou het eens kunnen proberen bij Breinstein of TTP (heet tegenwoordig geloof ik Ajilon), zij bieden zgn traineeships aan, waar je naast een starters functie ook de opleiding LARM (Leergang Aankomend Records Manager) volgt van de VHIC.

    Verwijderde gebruiker
  • Hallo,

    Allevier: hartelijk bedankt voor jullie reacties!

    De richting ja: een goed idee om daar duidelijk in te zijn, Yvonne. Ik weet echter wel dat ik me toch vooral wil scholen op het gebied van div, en minder op het gebied van cultuurhistorie. Ik merk iig hoe vaak er gevraagd wordt naar een SOD-diploma. Het zou fijn zijn als ik concreet kan aantonen dat ik de vaardigheden bezit die bij dat diploma horen. 

    Breinstein of TTP: op zichzelf een goede tip, Anje. Alleen heb ik bij beide al eens vruchteloos naar gesolliciteerd naar de traineeships. (Overigens heb ik al wel eens een bijbaan gehad via Breinstein Detachering). Echt jammer, want een traineeship, een leer-werktraject, zou echt ideaal zijn. 

    Oké, Joost en Christian: ik ga nog maar eens goed op een rij zetten wat er geboden wordt bij de Archiefschool, in Woerden of bij Go. Dat van die dispensatie is een goed advies, Joost! Ik weet nu in ieder geval hoe ik dat aan moet pakken. 

    -Wordt vervolgd-

    Verwijderde gebruiker
  • Kijk, dat is het overzicht uit de Od. Hoef je die niet meer aan te vragen. :) Christian van der Ven zei:

    Nabrandertje: op BREED is een handig opleidingenoverzicht gepost.

    Joost van Koutrik

Trefwoorden