Waarderingsfabriek: Waardeloos
In Vrij Nederland van vorige week stond een juweeltje voor informatiemanagers. Harry Borghouts, commis...
Hallo allemaal,
Bij gebrek aan gevonden informatie ga ik de archivarissen fora af op zoek naar gegevens over de kosten aan opslagruimte voor het archiveren van digital born objects. Ik had graag voorbeelden in mijn project/budgetvoorstel hier betreffende het LIASproject en mijn project dat de archivering van de bestuursdocumenten van de organen van de K.U.Leuven naar LIAS betreft, aangegeven van kostprijzen inzake deze opslagruimte en de hoeveelheden aan opslagruimte. Kan iemand mij helpen?
Alvast bedankt!
Reacties
Volgens mij is hier nog weinig informatie over, omdat de onzekerheid factor zo groot is. Je weet wel hoeveel opslag nu kost, maar niet hoe zich dat op de lange termijn gaat ontwikkelen.
Het kenniscentrum Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) heeft een rekenmodel voor digitaliseringsprojecten gemaakt, maar dat gaat volgens mij meer over de kosten van het project, niet over de structurele kosten van het opslaan van digitale objecten… maar als er al meer kennis over is, zullen ze dat bij DEN wel weten denk ik.
David Rosenthal van het LOCKSS project (Lots of Copies Keep Stuff Safe, Stanford University Libraries) heeft ook wel eens over de langdurige kosten van data opslag geschreven (hier en hier), een niet zo vrolijk verhaal over hoe deze kosten volgens hem veel te laag worden ingeschat.
Dit was vast niet het antwoord waar je op hoopte ;-)
Je vraag is helder, maar het is niet eenvoudig een bedrag te noemen. Het is namelijk afhankelijk wat je precies wilt opslaan, hoe snel je gegevens weer ter beschikking wilt hebben (mag het enige uren of minuten of (mili) seconden duren voordat je de gegevens wilt hebben na ingave zoekvraag) want dat bepaald of je gegevens wil bewaren op flash-disk, harde schijf ( waar je allerlei types en gradaties in hebt) of dat je met tape storage gaat werken etc. Daarnaast wordt de kostprijs mede bepaald door de uitvoering van je hardware. Wil je redundant werken, moeten de systemen 24x7 beschikbaar zijn, wil je werken met dubbele datalijnen etc. Ook vragen mbt onderhoud en beheer spelen een rol: regel je zelf het onderhoud en beheer, of besteed je dit (ten dele) uit etc. Ook de omgeving waarin je de gegevens opslaat is van belang voor de prijsbepaling: Het software pakket waarin je de archiefobjecten opslaat en de database (vaak apart berekend qua kosten) waarin je de gegevens oplsaat (sla je de gegevens op in een Oracle database, een microsoft database etc en welke licentieafspraken zijn daarover gemaakt als het gaat om het gebruk op bepaalde processoren of het aantal gerbruikers etc. )Daarnaast zie je dat veel mensen vergeten in de kostprijs de kosten van de eigen organisatie mee te nemen als kosten voor het aantal m2 gebruik door het rekencentrum (huurkosten, verwarmingskosten, verzekeringskosten), de medewerkers die betrokken zijn bij onderhoud en beheer van de systemen, de kosten voor het uitwerken en up-to-date houden van de preservatiestrategie etc etc. Daarnaast niet te vergeten de jaarlijkse licentiekosten voor software upgrades (soms 20-25% van het oorspronkelijke aankoopbedrag per jaar),
Je ziet dat het niet eenvoudig is om klip en klaar een bedrag te noemen. Hoewel het best even een werkje is om de kostprijs uit te rekenen, die overigens altijd arbitrair is, omdat je o.a. te maken krijgt met verdeelsleutels, is het wel een zeer zinvolle excercitie. Immers je maakt inzichtelijk uit welke kostencomponenten de kostprijs bestaat, waardoor je een zinvolle discussie kunt voeren over (de hoogte van ) bepaalde componenten.