integrale kopie verstrekken van een gescande krant?

  • mrt 2012
  • Gerrit Kouwenhoven
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 5
  • 101
Gerrit Kouwenhoven
KIA Community
  • Verwijderde gebruiker

Een handige bezoeker wil een volledige gescande lokale krant (866 pdf bestanden, 100 gigabyte, 80 jaar) kopiëren op zijn meegebrachte harde schijf. Wat is daar tegenin te brengen? Ik heb die bestanden nog niet op internet staan.

Reacties

5 reacties, meest recent: 12 maart 2012
  • Je kan als beheerder van de informatie voorwaarden stellen voor het gebruik ervan door derden. Het lijkt mij geen absurde voorwaarde om te verbieden zelf meegebrachte externe hardware te koppelen aan de apparatuur op de studiezaal. 

    Zodra de informatie beschikbaar is via internet, kun je ze beschermen tegen downloaden. Downloaden heeft dan ook niet veel zin meer, aangezien de informatie via het net 24 uur per dag overal beschikbaar is.  

    Verwijderde gebruiker
  • 1. Vanuit beveiligingsoverwegingen zou ik nooit toestaan dat externe hardware zomaar gekoppeld mag worden.

    2. Vanuit databankenrecht kun je wellicht aangeven dat de digitale versie door inspanning van het archief tot stnad is gekomen. Een integrale copie is dan m.i. te binden aan licentievoorwaarde.

    3. Vanuit verstrekkingskosten kun je aangeven dat de tijd om de copieerslag te begeleiden in rekening wordt gebracht.

    4. Auteursrecht moet gerespecteerd worden. Wie heeft de rechten ?

    5. Omdat je aangeeft dat de bestanden NOG NIET op Internet staan, kun je aangeven dat het tussenproducten betreft, waar nog aan gewerkt wordt. Een copie kun je dan - tijdelijk - weigeren, omdat het project om ze te ontsluiten er last van heeft.

    Vanuit de Open Data-gedachte zou het genereus zijn om de copie toe te staan. Toch ben ik van mening dat dit niet de bedoeling is. Ga in gesprek met deze gebruiker om te zien of hij een doel voor ogen heeft, waar ook jullie wat aan hebben. Maak een deal.

    Verwijderde gebruiker
  • Een lokale krant is openbaar. Dus dan hoef je niet moeilijk te doen omtrent of het gezien de inhoud wel of niet mag, ook al staat het niet op internet. Dat doet er niet toe, want het is toch al uitgegeven.

    Het enige bezwaar kan zijn dat je niet wilt dat hij zijn externe schijf even aan jullie apparatuur koppelt. Maar met techniek is makkelijk te checken of er iets 'gevaarlijks' op die externe schijf staat.

    Je kan wel even naar zijn doel vragen, maar doet dat er eigenlijk wat toe?

    Wel zou ik inderdaad de tijd in rekening brengen, die jij kwijt bent aan het overzetten. Je verleent hem namelijk een dienst.

    Verwijderde gebruiker
  • Zo vaak zal het niet voorkomen dat iemand zoveel data wil kopiëren.

    Dus zou ik flexibel met zo'n verzoek omgaan.

    Tegen vergoeding op een aangeleverde harde schijf zetten (met formatteren van die harde schijf, zodat hij "schoon" is).

    Alternatief de bestanden voor download (tijdelijk) vrijgeven voor deze specifieke klant.

    Of via FTP overpompen.

    Of de bestanden met voorrang op 't internet zetten.

    Verwijderde gebruiker
  • Allereerst is er natuurlijk het Auteursrecht (Youri, auteursrechten staan los van het feit of een krant lokaal, regionaal, nationaal of internationaal is verschenen) De gehele oplage in kopie geven valt niet onder de vrijstelling van het auteursrecht die archieven en bibliotheken hebben. Die is bedoeld voor een enkele raadpleeg kopie en niet voor een gehele oplage. Het archief mag een digitale of micorfiche maken van de gehele collectie maar alleen in de studiezaal beschikbaar stellen.

    Regel je het auteursrecht dan nog heb je het probleem dat het niet mogelijk iemand te verbieden om zelf ook deze collectie beschikbaar te stellen (dat kan alleen de auteur) je maakt je als archiefdienst dan overbodig. Dat is wel erg jammer van alle kosten die zijn gemaakt met gemeenschaps gelden om de collectie digitaal te maken.

    Je zou dan een goede afweging moeten maken waarom iemand al deze kranten wil (onderzoek of zo maar voor de "heb") Bij een onderzoek kun je de eis stellen dat na het onderzoek de collectie weer gewist wordt. En dan maar hopen dat dit ook gebeurd.

    Nee verkopen is ook weer erg beperkend maar maak een goede afweging.

     

    Cees de Groot

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden