Doorlopende machtigingen voor vernietiging

  • jul 2010
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 4
  • 166
Verwijderde gebruiker
KIA Community

Archiefinspecteurs,

Volgens mij heb ik deze discussie eerder al met een collega gevoerd: hier in A'dam is het gebruikelijk om als Stadsdeel een doorlopende machtiging van vernietiging aan te vragen (voor volgens de selectielijst te vernietigen stukken) bij het Stadsarchief.

Waar is dit gebruik op gebaseerd?

Is dit, omdat het Stadsarchief ook de zorgdrager vertegenwoordigt?

Of gewoon omdat ze dat hier zo hebben bedacht;-)???

Reacties

4 reacties, meest recent: 23 juli 2010
  • De gemeentearchivaris (of namens hem/haar de archiefinspecteur) houdt toezicht op het archiefbeheer van gemeentelijke organen. In dat kader kijk je dus ook wat er niet wordt bewaard. Nu kan het zijn, dat een gemeentelijke organisatie haar archief- en documentbeheer zo ver heeft gestandaardiseerd dat het weinig zin heeft om jaar op jaar naar omschrijvingen op vernietigingvoorstellen te kijken, waarbij de jaartallen van het dossier de enige variabelen zijn. Ook als er digitaal wordt gewerkt en de processen zijn goed omschreven zal dat het geval zijn. In die situaties kun je een doorlopende machtiging toepassen. Als er een doorlopende machtiging van kracht is zal bij reguliere inspecties waarschijnlijk wel bij steekproef worden gekeken of alles nog volgens de afspraken verloopt.

    Verwijderde gebruiker
  • Dag Paul, Dat is me op zich wel duidelijk, die rol van de archiefinspectie/gemeentearchivaris. Maar waar staat in de wetgeving dat je überhaupt een machtiging nodig hebt voor de vernietiging van documenten/dossiers, die volgens de selectielijst voor gemeentelijke- en intergemeentelijke organen vernietigt mogen worden?? Paul Huismans zei:

    De gemeentearchivaris (of namens hem/haar de archiefinspecteur) houdt toezicht op het archiefbeheer van gemeentelijke organen. In dat kader kijk je dus ook wat er niet wordt bewaard. Nu kan het zijn, dat een gemeentelijke organisatie haar archief- en documentbeheer zo ver heeft gestandaardiseerd dat het weinig zin heeft om jaar op jaar naar omschrijvingen op vernietigingvoorstellen te kijken, waarbij de jaartallen van het dossier de enige variabelen zijn. Ook als er digitaal wordt gewerkt en de processen zijn goed omschreven zal dat het geval zijn. In die situaties kun je een doorlopende machtiging toepassen. Als er een doorlopende machtiging van kracht is zal bij reguliere inspecties waarschijnlijk wel bij steekproef worden gekeken of alles nog volgens de afspraken verloopt.

    Verwijderde gebruiker
  • Staat waarschijnlijk in het Besluit Informatiebeheer van de gemeente Amsterdam

    Verwijderde gebruiker
  • In het werkgebied van het BHIC staat het inderdaad in de Besluiten Informatiebeheer van de aangesloten gemeenten (en trouwens ook waterschappen). Het lijkt mij ook een logisch uitvloeisel van het toezicht op het beheer. Waarbij ik wil aantekenen dat onze gemeentearchivaris geen machtiging tot vernietiging afgeeft, maar een advies aan de zorgdrager. Die draagt immers zelf de verantwoordelijkheid en kan dus ook besluiten om van het advies af te wijken.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden