Archief vs. bedrijfsinformatie
Na een blik geworpen te hebben op onze buren (Duitsland) begint mij het schrikbeeld op te doemen dat h...
Beste allen,
In het kader van mijn masterscriptie Archiefwetenschap houd ik me bezig met veranderingen in archiefvorming bij private personen en organisaties als gevolg van de “digital turn”. In het bijzonder kijk ik dan wat deze veranderingen voor gevolgen hebben voor de duurzame toegankelijkheid en duurzame beschikbaarheid in het geïnstitutionaliseerde domein, waaronder dus archiefinstellingen. Daarom deze post.
1). Navraag bij diverse archiefinstellingen in Nederland leert dat de acquisitie van digitaal particulier archief/digitaal archief van private personen en organisaties nog nauwelijks plaatsvindt. Veel archiefdiensten hebben wel een enkele floppy, maar een compleet geacquireerd digitaal archief zeker niet. Laat staan dat dat toegankelijk en beschikbaar is. Weten jullie hier uitzonderingen op?
2). De bewustwording om op korte termijn als archiefinstellingen te gaan nadenken over de acquisitie van dit soort archieven, lijkt wel steeds meer te gaan leven (o.a. bijdragen in SAP-jaarboek 12). Zijn er archiefinstellingen die daar al grote stappen in hebben gezet?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie tips, in dezen!
Vriendelijke groet,
Jan van der Male
Reacties
Interessant onderwerp! Helaas ken ik er zelf maar weinig concrete voorbeelden van. Wel heb ik vorig jaar geblogd over het Vlaamse initiatief DigiGIDS, waarin particuliere organisaties geadviseerd krijgen in digitaal archiefbeheer, waar mogelijk ook acquisitie uit volgt. Zie deze blogpost
Verder kan ik me zo snel alleen kleinere initiatieven herinneren, zoals die van het Stadsarchief Rotterdam, dat een paar jaar geleden (toen ze nog gemeentearchief waren...) een folder uitgaven Bewaren is een vak, waarin ook aandacht voor digitaal bewaren van particulier archief.
Enkele voorbeelden uit Antwerpen:
archieven van drukkingsgroepen, daar zit nogal wat digitaal archief tussen:
http://zoeken.felixarchief.be/zHome/Home.aspx?id_isad=25736
websites van individuele personen
http://zoeken.felixarchief.be/zHome/Home.aspx?id_isad=226161
Dag Jan,
Het Nieuwe Instituut (voorheen NAi) heeft enige tijd geleden olv Henk Vanstappen wat geprobeerd met digitale archieven van architecten. En je zou natuurlijk ook Beeld en Geluid als 'archief' kunnen beschouwen, dan zou je met Hans van de Windt contact opnemen.
Benieuwd naar je scriptie, hou je me op de hoogte?
Aanvullende leestip, via de reactie van Karin: Opname en verwerking van born digital objecten uit een architectuurarchief (een case study in opdracht van het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven).
Allen hartelijk dank voor de input! Ik meld het wel als e.e.a. is afgerond!
Beste Jan van der Male, Het RKD in Den Haag (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) ontwikkelt nu plannen voor het kunnen opnemen van digitaal gevormd archief van de Gerrit Rietveld Academie en digitaal gevormd archief van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). Het RKD neemt als categoriale archiefdienst particuliere archieven op die betrekking hebben op Nederlandse beeldende kunst van/over circa 1450-heden. Deze projecten fungeren als pilots voor het ook kunnen opnemen van digitaal gevormde archieven van particulieren. Graag licht ik t.b.v. je scriptie e.e.a. toe. Mvg Ramses van Bragt, Archivaris RKD
Leuk! Ook NDIIPP (Library of Congress) is hier al enige tijd mee bezig. O.a. met dit rapport http://www.digitalpreservation.gov/documents/ebookpdf_march18.pdf
Succes!
Anita
Beste Ramses,
Ik was aanwezig tijdens de SNAAI-najaarsactiviteit in het Rijksmuseum, waar e.e.a. ook ter sprake kwam tijdens je presentatie. Dank voor de informatie, voor mijn scriptie weet ik even voldoende.
In het algemeen: opvallend dat men zo te zien in het buitenland al verder is, op dit gebied. Dank voor het meedenken!
Vriendelijke groet,
Jan van der Male